Εξετάζοντας διάφορα θέματα στην Ελληνική Φωτογραφία

δέντρο και γύρω του φωτισμού, πειραματική φωτογραφία
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Λάρισα // Δημοσίευση: 25 Μάιος 2010

Παρουσίαση φωτογραφικών διαδρομών του Μανώλη Κασιμάτη και διάλεξη στην Φ.Λ.Λ.

Η Φωτογραφική  Λέσχη Λάρισας στα πλαίσια της διοργάνωσης “Φωτογραφικές Διατυπώσεις 2010” σας προσκαλεί στην παρουσίαση της φωτογραφικής διαδρομής του Μανώλη Κασιμάτη και στη διάλεξη με θέμα “Εξετάζοντας διάφορα θέματα στην Ελληνική Φωτογραφία”.

Η παρουσίαση και η διάλεξη θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα σεμιναρίων της λέσχης στο Πνευματικό Κέντρο ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΙΑΖΙΑ (τέρμα Ροδόπης), συνοικία Χαραυγής, στη Λάρισα την Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 στις 20.00.

Στο πρώτο μέρος ο Μανώλης Κασιμάτης θα παρουσιάσει μέρος της φωτογραφικής του δουλειάς ενώ θα αναφερθεί και στη Πειραματική Φωτογραφία.

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει διάλεξη από τον ίδιο με γενικό τίτλο «Εξετάζοντας διάφορα θέματα στην Ελληνική Φωτογραφία». Ο Μανώλης Κασιμάτης θα αναφερθεί σε ορισμένα σοβαρά φωτογραφικά θέματα που αφορούν τον έλληνα φωτογράφο όπως, τα πνευματικά δικαιώματα (φωτογράφου- φωτογραφιζόµενου), την ιστορία της φωτογραφίας, την αναγκαιότητα των φωτογραφικών ομάδων και λεσχών και τέλος θα αναφερθεί στον κώδικα δεοντολογίας.

Μανώλης Κασιμάτης
Ο Μανώλης Κασιμάτης (Αθήνα 1958) πήρε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον πατέρα του (φωτογράφος-φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ΑΥΓΗ περιόδου 1955-1964). Σπούδασε Γραφικές Τέχνες-Γραφιστική, εκτύπωση όφσετ , ηλεκτρονική τυπογραφία-ψηφιακή επεξεργασία Παρακολούθησε γενικά και εξειδικευμένα σεμινάρια φωτογραφίας στις σχολές LEICA AKADEMY, E.S.P. BLOU UP και  σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης βίντεο. Επίσης ειδικευμένα σεμινάρια για Γραφικές Τέχνες, ιστορία Μ.Μ.Ε., ιστορία τέχνης και ιστορία κινηματογράφου.
Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ, της ΑΚΠΙ και της πειραματικής φωτογραφικής ομάδας PROVA D` ARTE. Μέλος των Φίλων Φωτογραφικών Αρχείων και αναμνήσεων. Μέλος του Φοίβου-Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων των επαγγελματιών δημιουργών φωτογράφων και του ΟΣΔΕΛ. Φωτογραφικά έργα του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καταλόγους-λευκώματα και σε φωτογραφικές σελίδες στο διαδίκτυο. Έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών και εξεταστής πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ φωτογραφίας.
Είναι εκδότης του φωτογραφικού περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ και του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Διετέλεσε αρθρογράφος-συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ, καθώς και συνεργάτης στα περιοδικά Αντιλήψεις, Φωτογράφος. Έχει ασχοληθεί με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους σε φορμά SUPER 8. Ήταν μέλος της κινηματογραφικής ομάδας ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ και σχεδιαστής του ομώνυμου περιοδικού της, και μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ που έχει σκοπό την καταγραφή και αξιοποίηση του ερασιτεχνικού κινηματογράφου. Συνδημιούργησε μία μελέτη για την ίδρυση ενός Ελληνικού Ινστιτούτου φωτογραφίας (Ε.Ι.Φ.).
Έκανε εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες για την φωτογραφία.
Οργάνωσε και επιμελείται με φωτογραφικές εκθέσεις και άρθρα το φωτογραφικό δημιουργικό έργο του πατέρα του Στέλιου. Έχει επίσης επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφικών ντοκουμέντων από τις φυλακές και εξορίες της περιόδου 1943-74 και ταυτόχρονα μελετάει την ιστορική αξία και δυναμική της φωτογραφίας ντοκουμέντου τη σκληρή αυτή περίοδο. Υποστηρίζει το έργο της Βιβλιοθήκης ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και της ΠΕΚΑΜ. Επιμελείται και οργανώνει με την εταιρεία φωτογραφίζοντας: εκθέσεις-συζήτησεις με θέμα: αντιπολεμικό,  ο ανθρώπινος πόνος στη εικόνα,  Φωτογραφίζοντας την μάχη του Δεκέμβρη του 44 κα. Ασχολείται με ηλεκτρονική εκτύπωση και επεξεργασία εντύπων, φωτολευκωμάτων, περιοδικών και φυλλαδίων και μονογραφίες φωτογραφικών τεχνικών και παραδίδοντας μαθήματα φωτογραφικών τεχνικών. Καταγράφει την φωτογραφική και τυπογραφική ιστορική δραστηριότητα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.  Συντονίζει την προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου απογόνων φωτογράφων>
Αναπαράγει παλιές φωτογραφικές εκδόσεις και εκδίδει φωτογραφικές και τυπογραφικές ιστορικές μελέτες.

Προσωπική ιστοσελίδα http://www.manolokasimatis.gr
Πολιτιστική εταιρεία φωτογραφίζοντας  http://eteriafotografizontas.blogspot.com/