Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου

Αφίσα εκδήλωσης
· Εκδόσεις · Βιβλία · Βόλος // Δημοσίευση: 10 Ιουν 2013

παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 8 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ιωλκού (Ανακασιά), το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης "ΙΩΛΚΟΣ" διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου - Τιμή και μνημοσύνη στους Θανάση Κωσταβάρα, Δημήτρη Λέτσιο, Μένιο Μουρτζόπουλο».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ», με πρόλογο της Αδαμαντίας Μουτσινά. Αναφέρεται σε τρία διακεκριμένα πρόσωπα που γεννήθηκαν ή έζησαν στον ΄Ανω Βόλο (Ανακασιά) και ασχολήθηκαν με τα Γράμματα και τις Τέχνες. Πρόκειται για τους Θανάση Κωσταβάρα (1927-2007), Δημήτρη Λέτσιο (1910-2008) και Μένιο Μουρτζόπουλο (1922-2005). Τον ποιητή Θανάση Κωσταβάρα παρουσιάζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρίτα Παπαρούση, αναλύοντας το έργο και ορίζοντας το στίγμα του. Για τον Δημήτρη Λέτσιο γράφει η Νατάσα Καρακατσάνη, συγγραφέας και φωτογράφος, δίνοντας μια σφαιρική εικόνα της προσωπικότητας και του φωτογραφικού του έργου. Για τον Μένιο Μουρτζόπουλο γράφει ο Ομότιμος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, και για πρώτη φορά δημοσιεύεται η βιογραφία και η εργογραφία του (δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα, ποιήματα , πεζά κ.ά ).

Οι μελέτες περιλαμβάνουν βιογραφικά, εργογραφικά, μαρτυρίες, χειρόγραφα, απόψεις και κριτικές αποτιμήσεις άλλων ομοτέχνων και ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης. Το βιβλίο δεν αποδίδει μόνο τιμή στον Θανάση Κωσταβάρα, τον Δημήτρη Λέτσιο και τον Μένιο Μουρτζόπουλο, αλλά παρέχει και την ευκαιρία σε όλους - ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους - να γνωρίσουν τρία επίλεκτα πρόσωπα της τοπικής ιστορίας, μέσα από το έργο που μας άφησαν ως παρακαταθήκη.

Στόχος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης "ΙΩΛΚΟΣ" είναι να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία, ώστε να εκδοθούν στο μέλλον παρόμοια μελετήματα και για άλλα πρόσωπα που συνδέονται με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα προλογίσει η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης "ΙΩΛΚΟΣ" και θα μιλήσουν γι’ αυτό οι τρεις συγγραφείς. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η εκδήλωση θα κλείσει με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τον Ηλία Χατζόγλου και την Έρρικα Πατρικίου.