Χειμερινή Ραστώνη

ξωκλήσι σε νησί
· Εκθέσεις · Ξάνθη // Δημοσίευση: 01 Ιουν 2010

έκθεση φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα και του Παύλου Φυσάκη στο πλαίσιο της Photobiennale

Μια παραγωγή του ΜΦΘ, η έκθεση αυτή παρουσιάζει έργα από τους δύο δημιουργούς, όπως προέκυψαν από τις φωτογραφικές αποστολές που τους ανέθεσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Από τα τέλη του φθινοπώρου του 2008 μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2009, ο Καμίλο Νόλλας και ο Παύλος Φυσάκης φωτογράφισαν με το δικό τους τρόπο τόσο το φυσικό περιβάλλον του νησιού, όπως εξωτερικούς χώρους, σύμβολα και τοπία, όσο και την ανθρώπινη παρουσία. Πορτρέτα νέων, μόνιμων κατοίκων της Σκοπέλου, ο «προσωπικός» χώρος που αυτοί ζουν, καθώς και άλλες φυσικές τοποθεσίες, οι έγχρωμες φωτογραφίες των δύο δημιουργών μας αποκαλύπτουν τη Σκόπελο «εκ των έσω», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν μια τουριστική ματιά για την απεικόνιση ενός τουριστικού τόπου.  Το χειμερινό τοπίο της Σκοπέλου προβάλλεται μέσα από τη «ραστώνη» που αποπνέει η ατμόσφαιρα των χώρων την εποχή του χειμώνα, όταν οι τουρίστες φεύγουν και το νησί επιστρέφει σε πιο «χαλαρούς» ρυθμούς. Το σύνολο των έργων από τις εργασίες αυτές αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Καμίλο Νόλλας
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Φωτογραφίες του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δέχτηκε υποτροφία για το έτος 2009-2010 από το Ίδρυμα Fulbright.  
www.kamilonollas.com

Παύλος Φυσάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή φωτογραφίας Focus στην Αθήνα. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει δύο βραβεία (2008-Βραβείο “Exceed your vision” στο πλαίσιο της Photobiennale, Θεσσαλονίκη, 1997-“Fuji National Awards”). Ως φωτοδημοσιογράφος, συνεργάζεται συστηματικά με τον ελληνικό περιοδικό τύπο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  
www.pavlosfysakis.com