Στίχος | κλικ

Λογότυπο Φορέα
· Υποβολές Έργων · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 17 Σεπ 2013

ένα τόλμημα-project με συλλογική συμμετοχή

Φωτογραφία εμπνευσμένη από ένα στίχο. Ένα κλικ για κάθε στίχο.
Ένα "τόλμημα-project" με συλλογική συμμετοχή, βασισμένο σε μια ιδέα της Σοφίας Μαστροκούκου και του Στέλιου Χαρίση.

Λίγα λόγια για το εγχείρημα:
Το μείζον πρόβλημα της ποίησης και της ενδεχόμενης -δεδομένης για κάποιους- παραίτησης του αναγνώστη από αυτήν είναι η παρερμήνευση της αποστολής της. Η ποίηση δεν έχει ως στόχο τον εντυπωσιασμό, αλλά την απλότητα, την αισθαντικότητα, την άμεση επικοινωνία των ανθρώπων, τη διυποκειμενικότητα χωρίς τη μεσολάβηση ηθικών νόμων. Μέσω της λήψης ενός πλάνου λοιπόν, μέσω της προσωπικής αντίληψης, κατανόησης και εικονικής αποτύπωσης ενός στίχου, θεωρούμε πως η ποίηση θα πάψει να είναι για τους «λίγους», για τους «εκλεκτούς» και θα επανέλθει η καθολικότητά της, ενώ ταυτόχρονα θα τονωθεί η αισθητική μας κρίση. Ούτως ή άλλως σκεφτείτε και το εξής: η αισθητική κρίση, όπως και η ποίηση, διεκδικεί πάντοτε την καθολικότητα, καίτοι δεν είναι θεμελιωμένη σε έννοιες, όπως η λογική κρίση, αλλά στο προσωπικό αίσθημα που γεννά «το αρμονικό παιχνίδι της νόησης και της φαντασίας».

Να σας πούμε και το παράξενο που ευελπιστούμε να συμβεί; Το παράξενο που επιδιώκουμε είναι να μην έχουμε να κάνουμε αποκλειστικά με μια καθαρά εμπειρική -με την πλατωνική έννοια- διαδικασία, αλλά με μια διαδικασία απόλαυσης, την οποία η αισθητική κρίση κηρύσσει έγκυρη για όλους τους ανθρώπους γενικά, και όχι μόνο για το ιδιάζον αίσθημα του καθενός. Μέσα λοιπόν από την «ιδιαίτερη» φωτογραφική αποτύπωση του στίχου θα προκύψει η καθολικότητα των συναισθημάτων και των σκέψεων...

Φιλόδοξο εγχείρημα; Σίγουρα... κι όμως κι η φιλοδοξία ανθρώπινη είναι ... Αναλογιστείτε κάθε ποίημα, κάθε στίχος γεννήθηκε, δημιουργήθηκε «φιλόδοξα»... Καλή αρχή, καλή τύχη, καλή απόλαυση...
Η συντονιστική ομάδα: Σοφία Μαστροκούκου και Στέλιος Χαρίσης

Τρόπος συμμετοχής: Κάθε μέρα στη σελίδα του facebook στίχος / κλικ αναρτάται ένας στίχος (ή ένα δίστιχο μέχρι και τετράστιχο είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε, επιλεγμένος από την ομάδα μας στίχος|κλικ (τη Σοφία Μαστροκούκου και το Στέλιο Χαρίση), βάσει του οποίου οι συμμετέχοντες (εσύ δηλαδή) καλούνται με οδηγό την πρωτοτυπία τους να δημιουργήσουν «φωτογραφικά», αφού πρώτα έχουν διαβάσει και μελετήσει προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες θα στέλνονται στο email της ομάδας: stixos.klik@gmail.com και οι διαχειριστές της θα τις αναρτούν, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αποστέλλουν 3 φωτογραφίες ανά ημέρα / στίχο.

Πρόσκληση για συμμετοχή: Το project δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά σε όσους αγαπούν τη φωτογραφία και την ποίηση.