Η Δημιουργική ποικιλομορφία μέσα από τη φωτογραφική πράξη

φωτογραφία ομιλητή
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Λάρισα // Δημοσίευση: 25 Οκτ 2013

ομιλία - συζήτηση με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη στο kaveh kanes στη Λάρισα

Η νεοσύστατη Φωτογραφική Ομάδα f+ στα πλαίσια των εβδομαδιαίων συναντήσεων διοργανώνει την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00, στο kaveh kanes, (Ασκληπιού 38, Λάρισα), ομιλία - συζήτηση με θέμα «Η Δημιουργική ποικιλομορφία μέσα από τη φωτογραφική πράξη» με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη.

Η ομιλία χωρίζεται σε δύο μέρη.

  • Το πρώτο μέρος αφορά τη γέννηση της Φωτογραφίας ως φαινόμενο, πράξη και εκφραστικό μέσο και την εξέλιξή της μέσα στην μοντέρνα και μετα-μοντέρνα περίοδο.
  • Το δεύτερος μέρος αφορά την εφαρμογή του μοντέλου «Δημιουργική ποικιλομορφία» στη φωτογραφική τέχνη.

Βιογραφικό
Γιός του κινηματογραφιστή Γιώργου Στρατουδάκη, ο Γιάννης Στρατουδάκης ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της εικόνας από μικρή ηλικία. Η επαφή του με τη Φωτογραφία, πέρα από τις πατρικές διδαχές, ξεκινά το 1997, παρακολουθώντας έναν διετή κύκλο μαθημάτων υπό τον φωτογράφο και δάσκαλο Φωτογραφίας Λέων Μουρτζούκο. Το 1999 συνεχίζει τις σπουδές του στη Σχολή Εφαρμοσμένων τεχνών Βόλου (Δ.Ι.Ε.Κ.) και το 2002 παίρνει υποτροφία από τη Σχολή Φωτογραφίας ESP. Tο 2007 έως το 2009 μαθητεύει υπό τον Γερμανό φωτογράφο Thomas Herbrich, εντρυφώντας στη σημειολογία της δημιουργικής διαφημιστικής εικόνας. Την ίδια περίοδο αρχίζει να αρθρογραφεί για το περιοδικό Είδωλο, του φωτογράφου και συγγραφέα Τάσου Σχίζα. Το 2009 επιλέγεται από το διεθνές περιοδικό Burn ως ένας εκ των διακοσίων ανερχόμενων φωτογράφων. Επίσης έχει ολοκληρώσει, μέσω distance learning, τα στοχευμένα προγράμματα σπουδών "Humanities - Model Thinking" της σχολής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Μichigan, "Introduction to Psychology as a science" από τη σχολή Ψυχολογίας του Ινστιτούτου Georgia Tech, τα προγράμματα "Hollywood Storytelling, Sound and color" και "Social Psychology" από τα τμήματα μελετών Κινηματογράφου και Ψυχολογίας του πανεπιστήμιου Wesleyan, και το πρόγραμμα "The camera never lies" από το Royal Holloway του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Την περίοδο 2007-2012 εργάζεται ως επιμορφωτής καθηγητής Φωτογραφίας στη σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. στα μαθήματα Οπτική αντίληψη και Σημειολογία της εικόνας. Το 2011 ολοκληρώνει ένα εγχειρίδιο Σημειολογίας της εικόνας για σπουδαστές με τίτλο «Σημειο-λογικό μου φαίνεται» ενώ παράλληλα ξεκινά μια σειρά διαλέξεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως τα Χανιά, η Λάρισα, η Λιβαδειά, η Βέροια, η Φλώρινα, η Καρδίτσα και η Κοζάνη.
Το 2012, συμμετέχει ως κινηματογραφιστής στο ερευνητικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορός και Εκπαίδευση», που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από τo υλικό του κατά τη διάρκεια των δράσεων του προγράμματος, μαζί με το φωτογραφικό υλικό της φωτογράφου Νατάσας Καρακατσάνη, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ «Σώμα-Μνήμη-Πόλη». Τον Ιούνη του 2013, συμμετέχει ως εισηγητής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης «Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών Φωτογραφίας» .

Eίναι μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρίας και ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού group Oramaphotos. Επίσης είναι ο εμπνευστής του workshop "Photostories - από τη σύλληψη στη δημιουργία μιας φωτο-ιστορίας".