Βραβείο Cedefop / Photomuseum 2010

σκιά άνδρα πίσω από πόρτα
· Αποτελέσματα · Διεθνείς · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 07 Ιουν 2010

αποτελέσματα

Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης “Out on a limb” της Μυρτώς Παπαδοπούλου στις 9 Ιουνίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Cedefop/Photomuseum 2010.  Το βραβείο εκ μέρους της Eileen Kennedy, νικήτριας του φετινού βραβείου, θα παραλάβει η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ κ. Catherine E. Kay.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου Cedefop/Photomuseum 2010 συνεδρίασε σε δύο φάσεις: την Πέμπτη στις 29 Απριλίου και το Σάββατο στη 1 Μαΐου. Η επιτροπή αποτελούνταν από τους:  Irene Attinger (εκπρόσωπο του Maison Europeene de la Photographie, από το Παρίσι της Γαλλίας), Natalie Herschdorfer (επιμελήτρια και υπεύθυνη διαχείρισης εκθέσεων του Musee de l’Elysee από τη Λωζάνη της Ελβετίας), Angela Ferreira (συν-διευθύντρια Εncontros de Imagem – Associacao Cultural από την Μπράγκα της Πορτογαλίας), Zuzana Lapitkova  (Επιμελήτρια Project manager SEDF-FOTOFO από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας), Ιsabel Dreyer (εκπρόσωπο του Cedefop στην πρώτη συνεδρία), Christian Lettmayr (εκπρόσωπο του Cedefop στη δεύτερη συνεδρία) και Βαγγέλη Ιωακειμίδη (εκπρόσωπο του Μ.Φ.Θ στη δεύτερη συνεδρία). Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η κ. Natalie Herschdorfer.

Οι οκτώ που προκρίθηκαν στην τελική φάση ήταν οι παρακάτω (με αλφαβητική σειρά):

  1. Δημήτρης Μιχαλάκης
  2. Γιώργος Καραηλίας
  3. Γεώργιος Κατσάγγελος
  4. Manuel Capurso
  5. Robbi Huner
  6. Jonnek Jonneksson
  7. Eileen Kennedy
  8. Beatrix Reinhardt

Από τους οκτώ διακρίθηκαν οι παρακάτω τρεις:
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Eileen Kennedy (Η.Π.Α) για το έργο της “Beyond Success”, η δεύτερη διάκριση αποδόθηκε στον Γιώργο Καραηλία (Ελλάδα) για την εργασία του “boatmen” και η τρίτη στον Manuel Capurso (Iταλία) για την εργασία του “Aral Sea”.

Eileen Kennedy
Γεννήθηκε το 1952. Για περισσότερα από 20 χρόνια εξασκούσε τη δικηγορία, ενώ στράφηκε στη φωτογραφία το 2003. Παρακολούθησε μαθήματα και workshops στο Maine Media Workshops και στο International Center for Photography στη Νέα Υόρκη. Το έργο της έχει δημοσιευτεί και εκτεθεί σε πολλά ιδρύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των: Center for Fine Art Photography, Houston Center for Photography Griffin Museum of Photography, Art of Photography Show στο San Diego και στο The Photo Review.Ζει και εργάζεται στη Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ.
www.eileenkennedy.com

Δήλωση της δημιουργού:
«Στη σειρά Beyond Success, ακολουθώ έναν επαγγελματία που πλησιάζει προς το τέλος της επιτυχημένης του καριέρας, όταν ο δυναμισμός και η ενέργεια παραμένουν αλλά αναμένεται να «προχωρήσει». Η καλλιτεχνική μου πρόκληση είναι να μεταφράσω τα συναισθήματα αυτής της κίνησης σε οπτική μορφή.

Ο σύζυγός μου, ο Bob, είναι ο διευθύνων εταίρος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία. Ήταν τυχερός – βρήκε τη δουλειά που αγαπούσε από νωρίς. Τώρα είναι στη μέση της έκτης δεκαετίας της ζωής του, στο αποκορύφωμα της εμπειρίας του, αλλά αναμένεται να αφήσει την εταιρεία του για να κάνει χώρο στην επόμενη γενιά. Αντιμετωπίζει την προοπτική της απώλειας, αλλά ταυτόχρονα, καλωσορίζει την ελευθερία του να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ηγετικές του ικανότητες στην υπηρεσία μεγαλύτερων στόχων – όπως το να καθοδηγήσει το σύστημα Philadelphia Free Library ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στην αρχή αντιμετώπισα αυτό το πρότζεκτ με ντοκιμαντερίστικο τρόπο. Η δημιουργική μου διαδικασία εξελίχθηκε όταν άρχισα να εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος είναι περισσότερο δυνατότητα παρά απώλεια. Έτσι, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ μια περισσότερο εννοιολογική αντίληψη, σκηνοθετώντας καταστάσεις αλλά βασίζοντάς τες σε πραγματικές εντάσεις, όπως οι σουβλιές της νοσταλγίας και της αβεβαιότητας που μετριάζουν τη χαρά του να αναλαμβάνεις νέες προκλήσεις».    
Eileen Kennedy