Ναοί στο σχήμα του ουρανού…

Φωτογραφία Έκθεσης
· Εκθέσεις · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 11 Νοε 2013

έκθεση φωτογραφίας του Λουκά Χαψή στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η έκθεση φωτογραφίας «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…» του Λουκά Χαψή ανοίγει τις πύλες του ουράνιου θόλου της αρχαιότητας την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και υποδέχεται το κοινό σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές ανταύγειες πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά. Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μας παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε δεκατέσσερις σημαντικές τοποθεσίες όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.

Το project υλοποιήθηκε σε 14 μήνες με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου ο οποίος δήλωσε ότι «η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι την νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων». Οι πολύτιμες όσο και εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Λουκά Χαψή μας παρουσιάζουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό που απλώνεται πάνω από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους σήμερα».

Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…» εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό ατομικό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου. Η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική συνέχεια της έκθεσης «Παρατηρητές του χρόνου» (2011) και από τη μακρινή Νήσο του Πάσχα το θέμα μεταφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λίκνο της παγκόσμιας τέχνης και σκέψης, και μάλιστα σε μερικά από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος των διαφόρων δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Την ημέρα των εγκαινίων στο θόλο του Πλανηταρίου θα προβληθεί μία μικρού μήκους ταινία θόλου με τίτλο «Voices of the Past» σε σκηνοθεσία και μοντάζ του Παναγιώτη Σιμόπουλου, φωτογραφία του Λουκά Χαψή και μουσική του Αναστάσιου Κ. Κατσάρη. Την παράσταση και τα εγκαίνια της έκθεσης θα προλογίσουν ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος Παναγιώτης Καλδής και ο Παναγιώτης Σιμόπουλος, σκηνοθέτης, καθώς επίσης και ο Λουκάς Χαψής ο οποίος θα αναφερθεί στην όλη εμπειρία του.

Εκτός από τη διάσταση της αστροφωτογραφίας που αποτελεί προσωπικό του στοίχημα και ενασχόληση, έχοντας φωτογραφήσει εκλείψεις και αστρονομικά φαινόμενα στον παγκόσμιο χάρτη, ο Λουκάς έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επώνυμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά στη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ για παράδειγμα φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.