Φωτογραφικός Χειμώνας 2013-2014

Λογότυπο Φορέα
· Υποβολές Έργων · Φλώρινα // Δημοσίευση: 15 Νοε 2013

πρόσκληση συμμετοχής σε φεστιβάλ φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα Ροές

Η φωτογραφική ομάδα «Ροές» τμήμα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1989 είναι η πρώτη συγκροτημένη φωτογραφική ομάδα στην δυτική Μακεδονία. Λειτουργεί τρία τμήματα φωτογραφίας στα οποία συμμετέχουν συνολικά 45 μέλη. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη και η διάδοση της φωτογραφίας μέσω της διοργάνωσης δράσεων και εκδηλώσεων γύρω από αυτήν, καθώς και η φωτογραφική εκπαίδευση και καλλιέργεια των μελών της.

Μέσα στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με τον τίτλο «Φωτογραφικός Χειμώνας».

Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό τις πόλης με την καλλιτεχνική φωτογραφία.
Από τις 30 Νοεμβρίου 2013 έως 1 Φεβρουαρίου 2014 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πλήθος εκδηλώσεων όπως:

  • Σεμινάρια - διαλέξεις.
  • Παρουσιάσεις
  • Βράβευση και έκθεση διακριθέντων φωτογραφιών του 20ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Φωτογραφίας.
  • Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
  • Portfolio reviews.
  • Workshops.

Στόχος μας είναι η δράση να αποτελέσει μέσο διάδοσης και προβολής της ελληνικής φωτογραφίας καθώς και τόπο συνάντησης φωτογράφων που κατάγονται ή δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ομαδικότητα. Υπό αυτό το πλαίσιο γίνεται μια προσπάθεια ανοίγματος του θεσμού προς όλες τις φωτογραφικές ομάδες, λέσχες, αλλά και αυτόνομους φωτογράφους της χώρας μας με σκοπό την γνωριμία, την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και εμπειριών. Ευελπιστώντας στην διεύρυνση και καθιέρωση το θεσμού ως ένα από τα σημαντικά φωτογραφικά γεγονότα της Ελλάδας προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει (είτε ατομικά είτε ομαδικά) να καταθέσει τις προτάσεις του έτσι ώστε να βοηθήσει στον από κοινού σχεδιασμό του τελικού προγράμματος των εκδηλώσεων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Ο «Φωτογραφικός Χειμώνας 2013-2014», που θα φιλοξενηθεί στην Φλώρινα από τις 30 Νοεμβρίου 2013 έως 1 Φεβρουαρίου 2014 προσκαλεί όλους τους Έλληνες φωτογράφους να συμμετέχουν με έργα τους. Οι συμμετέχοντες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας τα έργα τους σε πολλούς και διάφορους χώρους όπως γκαλερί, μουσεία και καφέ μπαρ. Η πόλη «των τεχνών και τον γραμμάτων» όπως χαρακτηρίζεται η πόλη της Φλώρινας παρέχει ένα γόνιμο πολιτισμικά έδαφος και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει και να επικροτήσει τους επιλεγμένους καλλιτέχνες.
Μια καινοτομία του θεσμού είναι η ελεύθερη θεματική ενότητα η οποία αφήνει πολλά περιθώρια επιλογής σε κάθε φωτογράφο δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάσει ότι ακριβώς επιθυμεί.
Αντιστεκόμενοι στην ελιτίστικη προσέγγιση της φωτογραφίας, προσκαλούμε τον κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα με το είδος φωτογραφίας που ασχολείται, να μοιραστεί μαζί μας την ανάγκη ελεύθερης έκφρασης και ανοιχτής επικοινωνίας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1 - Γενικές πληροφορίες
Ο «Φωτογραφικός Χειμώνας 2013-2014», θα πραγματοποιηθεί στην Φλώρινα από τις 30 Νοεμβρίου 2013 έως 1 Φεβρουαρίου 2014. Ο αριθμός των έργων καθώς και οι καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν, θα καθοριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την φωτογραφική ομάδα «Ροές».

2 - Διαδικασία επιλογής
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από κριτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν με ευθύνη της φωτογραφικής ομάδας «Ροές». Η επιτροπή αξιολόγησης θα αποτελείται από φωτογράφους, καθηγητές φωτογραφίας και κριτικούς τέχνης. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν βάσει των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες θα καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της εκδήλωσης. Η διοργάνωση έχει την ευχέρεια να ζητήσει από τους υποψήφιους τυχόν τροποποιήσεις ή αλλαγές της αρχικής πρότασης. Η ανακοίνωση του τελικού προγράμματος θα γίνει 25 Νοεμβρίου 2013. Ενστάσεις δεν γίνονται δεκτές.

3 – Το Θέμα.
Το ζητούμενο της διοργάνωσης είναι κατά κύριο λόγο η επαφή η γνωριμία και η ανταλλαγή φωτογραφικών απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να δοθεί πλήρης ελευθερία επιλογών στους συμμετέχοντες για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ότι επιθυμούν, ανεξαρτήτου θεματολογίας.

4 – Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φωτογράφοι που κατάγονται ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και συγκροτημένες φωτογραφικές ομάδες και λέσχες (επίσημες ή μη).

5 – Κριτήρια επιλογής
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των φωτογράφων και των έργων τους είναι η αισθητική ποιότητα, η συνάφεια των έργων και η πρωτοτυπία. Επιτρέπονται όλες οι μορφές έκφρασης οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με οποιοδήποτε μέσο, υλικό ή τεχνική.

6 – Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι δημιουργοί πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Βιογραφικό Σημείωμα του φωτογράφου ή αντίστοιχα των μελών της ομάδας (παρακαλούμε να δίνετε πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, ηλεκτρονική διεύθυνση)
Συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής η οποία θα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (http://www.lpflorinas.gr/)
Σύντομο κείμενο παρουσίασης των υποβαλλόμενων έργων.

7 - Επιστροφή Υλικού
Το προς επιλογή υλικό που θα υποβληθεί, ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.

8 - Αποδοχή του Κανονισμού
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θα καταθέσουν προτάσεις δηλώνουν ταυτόχρονα ότι αποδέχονται όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση. Η συμμετοχή στο «Φωτογραφικό Χειμώνα 2013-2014» εμπεριέχει αυτόματα την συγκατάθεση του κάθε φωτογράφου που έχει επιλεγεί, ως προς την φωτογραφική και μαγνητοσκοπημένη αναπαραγωγή των έργων, με σκοπό τη δημοσίευση τους στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

9 - Τρόπος και προθεσμία Υποβολής των Αιτήσεων Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή .
Α: ψηφιακή μορφή (Cd Rom ή DVD ή email), συνοδευόμενα από σύντομη περιγραφή του έργου (μέχρι 10 δακτυλογραφημένες γραμμές).
Β: έντυπη μορφή (εκτυπωμένες φωτογραφίες και χειρόγραφο κείμενο) Στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφιας πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του δημιουργού και ο τίτλος του έργου.

Οι αιτήσεις συμμετοχής και το συνοδευτικό υλικό που απαιτείται, θα πρέπει να υποβληθούν με δύο τρόπους:

1. Μέσω ταχυδρομείου στη διεύθυνση:
κ. Αντωνιάδη Γεώργιο (Φαρμακείο), Μεγάλου Αλεξάνδρου 52 , 53100 ΦΛΩΡΙΝΑ, με απλή ή συστημένη επιστολή.

Στο φάκελο συμμετοχής θα πρέπει να αναγράφονται τα ακόλουθα:
«Φωτογραφικός Χειμώνας 2013-2014»,
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

2. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: photo.roes@gmail.com

Σε συμπιεσμένο (zip) φάκελο αποστέλλονται όλα τα σχετικά έγγραφα (Αίτηση, Βιογραφικό και κείμενο παρουσίασης)

Οι φωτογραφίες λόγω μεγάλου μεγέθους ή λόγω της επιλογής αποστολής έντυπης μορφής, θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά.

Τελευταία μέρα αποστολής ορίζεται η 20 Νοεμβρίου 2013

Πληροφορίες στο τηλ. 6984598985 (κ. Κώστα Παπαϊωάννου)