Πόλη-Μητρόπολη Μοναχικά Γιορτάζει

"Αθήνα, Δεκέμβριος, 2008"
· Υποβολές Έργων · Αθήνα // Δημοσίευση: 14 Νοε 2013

πρόσκληση συμμετοχής σε ομαδική έκθεση στο Ash In Art

Η Μαρία Αϊβαλιώτη, Ιστορικός Τέχνης, επιμελείται μια ομαδική έκθεση που θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο Ash in Art. (www.ashinart.com) από 2 Δεκεμβρίου 2013 έως 10 Ιανουαρίου 2014.

Η φράση που μετουσιώθηκε σε τακτική «άρτος και θέαματα» στάθηκε ικανή να θρέψει, να κατευνάσει έναν ολόκληρο λαό και να κρατήσει στη ζωή μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Στο πέρασμα του χρόνο, το «άρτος και θεάματα» δεν έσβησε, δεν φθάρηκε και παραμένει, ίσως, πιο επίκαιρο από ποτέ.
Από πολύ νωρίς η τέχνη στάθηκε εικαστικός-εικονογραφικός μάρτυρας της ανάγκης του ατόμου να εκφραστεί μέσω μιας γιορτής, μιας γιορτής που πολλές φορές μέσω του όποιου χαρακτήρα της, επίσημου ή μη, θέτει και κοινωνικά κατεστημένα. Ο καλλιτέχνης καταγράφει τα εορταστικά δρώμενα και υπογραμμίζει, με τον τρόπο του, το ρόλο, αλλά και τις προσδοκίες κι αντιδράσεις εκείνων που συμμετέχουν σ’αυτά.
Στην Αθήνα του 2013 και εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, η εορταστική περίοδος - η τελευταία του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει. Ποια είναι, όμως, η σημασία και κυρίως η πραγματικότητα του «η πόλη βάζει τα γιορτινά της»; Πώς βιώνεται η όλη αυτή ατμόσφαιρα μέσα στην καθημερινότητά μας και πώς επηρεάζει τον ψυχισμό μας, αφού ως μέλη του συνόλου θα εισέλθουμε σε μια περίοδο γιορτινών επιταγών, χωρίς να είμαστε σε θέση, πολλές φορές, να ανταποκριθούμε. Είμαστε κοινωνοί ή απλοί παρατηρητές; Και τελικά, ο εορταστικός μανδύας ξεγυμνώνει αντί να καλύψει;
Μέσα από τα έργα, βίντεο και φωτογραφίες, στόχος είναι να προσεγγιστεί η γεμάτη αυτή αντιφάσεις πραγματικότητα που η βιτρίνα της είναι έντονα φωτισμένη και διακοσμημένη, ενώ το περιεχόμενό της κατακλύζεται από ερωτήματα για το αν η γιορτινή πραγματικότητα είναι γιορτινή.
Οι καλλιτέχνες αποκαλύπτουν μικρές, προσωπικές ιστορίες, στιγμιαία βλέμματα που αποτυπώνουν με τρόπο καθαρό κι αποκαλυπτικό μια μοναξιά, ατομική και κοινωνική, που τονίζεται ακόμα περισσότερα σε γιορτίνες- κατ’επίφαση- μέρες.

Για συμμετοχή στην έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν φωτογραφία του έργου και σύντομο βιογραφικό τους στην Μαρία Αϊβαλιώτη > e-m: maria_aivalioti@hotmail.com μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 2013.

Διάρκεια έκθεσης > 2/12/13-10/1/14
Ώρες καθημερινές > 17:00-21:00
Εγκαίνια > Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ώρα 7.30μμ
Ώρες Σαββατοκύριακο > 16:00-19:00
Τόπος: Αθήνα, Ash In Art
Διεύθυνση: Ηρακλέους 10 & Καλλιρρόης
Κατάλογος έκθεσης: 24 σελ., Α4, 4χρωμία, ράχη, προς 10€