Ηλίας Δεκουλάκος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1960-1980

εξώφυλλο βιβλίου
· Εκδόσεις · Εκθέσεις · Λευκώματα · Αθήνα // Δημοσίευση: 10 Ιουν 2010

παρουσίαση Βιβλίου και Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στον ΙΑΝΟ

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2010 στις 20.30 θα παρουσιαστεί στον ΙΑΝΟ το νέο βιβλίο για τον Έλληνα εικαστικό Ηλία Δεκουλάκο, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1960-1980. Εκδόσεις: AD ART&DESIGN. Ομιλητές: Αγγελική Η. Δεκουλάκου -ζωγράφος, φωτογράφος, designer και η Ιστορικός τής Τέχνης, Μάρθα Έλλη Χριστοφόγλου.

Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου θα γίνουν εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με έργα του Δεκουλάκου.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση άγνωστης φωτογραφικής δουλειάς τού ζωγράφου Ηλία Δεκουλάκου στη γκαλερί Νέες Μορφές, θα παρουσιαστεί στον πολιτιστικό χώρο του ΙΑΝΟΥ το βιβλίο που εκδόθηκε με αφορμή αυτή την έκθεση. Σε όλη του την εικαστική διαδρομή ο Δεκουλάκος πειραματίστηκε με νέα μέσα και αναζήτησε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Στο αρχείο του βρέθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος φωτογραφικού υλικού, πράγμα το οποίο αποδεικνύει, ότι η φωτογραφία δεν ήταν απλώς ένα εργαλείο για τη ζωγραφική του. Ο ίδιος είχε πει, ότι αυτή η καλλιτεχνική δουλειά «...θα αποδεικνύει ότι ο Δεκουλάκος, δεν ζωγράφιζε μόνο με τα πινέλα, αλλά και με το φωτογραφικό φακό».

Στον φωτογραφικό κατάλογο-βιβλίο «ΗΛΙΑΣ ΔΕΚΟΥΛΑΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1960-1980» ο αναγνώστης μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, των πολλαπλών δραστηριοτήτων του καλλιτέχνη οι οποίες συνδέονταν στενά, με την εικαστική του δουλειά· περιέχει 70 έγχρωμες φωτογραφίες με πορτρέτα, γυμνά, τοπία, αρχιτεκτονικές φωτογραφίες, νεκρές φύσεις και άλλες φωτογραφικές συνθέσεις, καθώς και συνοδευτικό κείμενο της κόρης του, Αγγελικής Δεκουλάκου σχετικά με το έργο, τη ζωή και τις πολλαπλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες τού ζωγράφου. Το κείμενο επίσης περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες με τον Δεκουλάκο καθώς και νέα άγνωστη δουλειά με ασπρόμαυρες αδημοσίευτες μέχρι τώρα φωτογραφίες του.

Τι πληροφορίες μας δίνουν οι φωτογραφίες του Ηλία Δεκουλάκου για τον Δεκουλάκο; Παντού χρώμα και φως, συνθέσεις αυστηρές ακόμα και όταν πλησιάζουν την ελευθερία της αφαίρεσης. Τοπία, άνθρωποι μέσα κι έξω από παράθυρα, ολόκληροι κόσμοι, χιούμορ, ματιά, η δική του ματιά. Είχε αστείρευτη χαρά για ζωή, ήταν όπως έλεγε «...ειδωλοχαρής και ειδωλολάτρης» ...Η «ηδονή του βλέμματος» ήταν ένα βίωμα που σε όλη του την πορεία μεταφράζεται σε χρώμα, γράφει η ιστορικός Μάρθα Χριστοφόγλου. Όλα είναι μια μετάφραση της δικής του πραγματικότητας, μέσω τού φωτογραφικού φακού. Η φωτογραφία για τον Δεκουλάκο ήταν εργαλείο της εικαστικής του δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα, ήταν κι ένας νέος εκφραστικός δρόμος, που εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο εικαστικό έργο.

Ο Ηλίας Δεκουλάκος ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών του '60, αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών το 1956, δίδαξε σχέδιο και χρώμα στη Σχολή Δοξιάδη -Α.Τ.Ι. από το 1960-'68 και το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1988. Το 1988 έγινε ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.

Η έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Δεκουλάκου θα διαρκέσει από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 2010