Διάλογοι Φωτογραφίας και Κινηματογράφου - Η Κοινωνία

άνδρας απο την ταινία «Μ» κοιτά πίσω του φοβισμένος, φοράει καπέλο και κοστούμι και στην πλάτη του είναι σημειωμένο το γράμμα «Μ»
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Λέσβος // Δημοσίευση: 17 Ιαν 2014

σεμινάριο του Πλάτωνα Ριβέλλη και προβολή της ταινίας στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει στο Δίκτυο των Μουσείων του σειρά σεμιναρίων με τίτλο «Διάλογοι Φωτογραφίας και Κινηματογράφου».

Ο Πλάτων Ριβέλλης παρουσιάζει το έργο μεγάλων φωτογράφων και σκηνοθετών μέσα από διαφορετικά θέματα και τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισής τους.

Ένα συγκεκριμένο αλλά και αρκετά γενικό θέμα (ξεχωριστό ανά σεμινάριο και μουσείο) θα αποτελεί κάθε φορά την αφορμή για να παρουσιαστεί το έργο μεγάλων φωτογράφων και σημαντικών σκηνοθετών. Θα αναλύεται ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης από τον κάθε καλλιτέχνη και θα επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητες αυτών των δύο δημοφιλών μορφών τέχνης. Στη διάρκεια του κάθε σεμιναρίου θα προβάλλεται μεγάλος αριθμός φωτογραφιών και κινηματογραφικών αποσπασμάτων. Απώτερος στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση τού κοινού με την καλλιτεχνική γλώσσα της κινούμενης και της ακίνητης εικόνας, η διάδοση και η κυριαρχία των οποίων χαρακτηρίζει πολιτισμικά τη σύγχρονη εποχή.

Το πρώτο σεμινάριο*, το οποίο έχει ως θεματικό πυρήνα την «Κοινωνία» θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, κατά το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου 2014. Η διάρκειά του είναι συνολικά δώδεκα (12) ώρες: Σάββατο 14:00-20:00 & Κυριακή 10:00-13:00 και 14:00-17:00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν κατόπιν δήλωσης συμμετοχής τους*.

Σε άμεση συσχέτιση με τη θεματική του, θα προβληθεί, επίσης, για τους συμμετέχοντες η ταινία «Μ» (1931 – 111’) του Fritz Lang [ελληνικός τίτλος: Ο Δράκος του Ντίσελντορφ].
Ώρα προβολής: Σαββάτο 18 Ιανουαρίου, στις 20:30. Το «Μ» αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ταινία του σπουδαίου αυτού εκπροσώπου του γερμανικού εξπρεσιονισμού και μια από τις κορυφαίες στιγμές του. Την ταινία θα παρουσιάσει και θα προλογίσει ο Πλάτων Ριβέλλης.

Info ταινίας:
http://en.wikipedia.org/wiki/M_(1931_film)
http://www.imdb.com/title/tt0022100/?ref_=ttfc_fc_tt
http://www.rottentomatoes.com/m/1012928-m/

*Οι δηλώσεις συμμετοχής για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έχουν ολοκληρωθεί.

Για νέες εγγραφές που αφορούν θέσεις που θα προκύψουν από πιθανές ακυρώσεις συμμετεχόντων, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν απευθείας με το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου (τηλ: 22530 32300, ώρες: 10:00 – 17:00, εκτός Τρίτης).