Με τον ανθό της νιότης

φωτογραφία Βίκυ Μαρκολέφα / κορίτσι, μπάλα ποδοσφαίρου στον αέρα, γαλάζιος ουρανός με σύννεφα
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 03 Φεβ 2014

ομαδική έκθεση στο Γενί Τζαμί στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ Contrast/Αντίθεση

Στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης "Contrast / Αντίθεση" παρουσιάζεται από 9 έως 25 Φεβρουαρίου 2014, στο Γενί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Με τον ανθό της νιότης» σε επιμέλεια του Βασίλη Γιαγκόπουλου (Φωτογραφική Ομάδα Φωτοπόροι).

Αποτελούν το ομορφότερο κομμάτι της κοινωνίας. Η παρουσία τους ζωντανεύει τους χώρους που κινούνται: καφέ, πλατείες, γήπεδα, λεωφορεία, συντονίζονται στους ρυθμούς τους. Αιμοδοτούν τις τέχνες, τις επιστήμες, τον αθλητισμό. Μας αμφισβητούν και τους αμφισβητούμε, σε μία διαρκή διαλεκτική της προόδου. Δημιουργικοί και ανήσυχοι γοητεύουν, αδρανείς και εφησυχασμένοι απογοητεύουν. Είναι καλοί και κακοί, όμορφοι και άσχημοι, έξυπνοι και αφελείς, μα πάνω απ’ όλα νέοι: η αποθέωση του εφήμερου, η γοητεία του ακατέργαστου.

Η φωτογραφία τους αγάπησε. Εισχώρησε στα δωμάτια, στους χώρους διασκέδασης, στην καθημερινότητά τους. Σκιαγράφησε το πορτραίτο τους, εμπνεύστηκε απ’ τον ερωτισμό τους, τους ακολούθησε στις δράσεις τους. Φώτισε τη φτώχεια τους, δε ντράπηκε τη γυμνότητά τους, χάρηκε το παιχνίδι τους, γητεύτηκε απ’ τη μορφή τους. 21 φωτογράφοι, άλλοι συνομήλικοι, άλλοι λίγο και άλλοι πολύ μεγαλύτεροι από τους φωτογραφούμενους, είχαν την κοινή πρόθεση και χαρά να μοιραστούν μαζί μας την όσμωση που προκλήθηκε απ’ την επαφή με τους ανθρώπους που βιώνουν τη ζωή στον ανθό της, τους νέους. Μέσω της φωτογραφίας και διαμέσου των αισθήσεων.

*Ως τίτλος της έκθεσης χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα από το μεταφρασμένο λυρικό επίγραμμα του Μίνερμου (7ος πΧ αι.) «Λίγο καιρό χαιρόμαστε με τον ανθό της νιότης» μετάφραση Μ.Ι.Μπαχαράκης

Συμμετέχουν:
Απόστολος Αλεξίου, Guram Chachanidze, Αντρέας Γκανάτσιος, Γιώργος Γκιζάρης, Χάρης Γρηγορίου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Μίνα Καραγιάννη, Τζίνα Μαραγκουδάκη, Βίκυ Μαρκολέφα, Αναστασία Μιχαήλογλου, Θανάσης Μπαξόπουλος, Κάλλη Μπέλλου, Τζένη Ντόκου, Στέφανος Παπαϊωάννου, Μαρία Σαμολαδά, Ηλίας Σεφερίδης, Σταύρος Σταματίου, Παναγιώτης Τσίκος, Νάντια Χελιδώνη, Τάσος Χίος, Γιώργος Χρηστινίδης.

Εγκαίνια: 9 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ.

Μερικές πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ

Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014) διατήρησε την λογική της προηγούμενης διοργάνωσης, την παραγωγή μεγάλων ομαδικών εκθέσεων, που παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές αίθουσες της πόλης την ίδια περίοδο. Η συμμετοχή στις εκθέσεις ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σχεδιάστηκαν έξι εκθέσεις, από έξι αντίστοιχους επιμελητές (διακεκριμένους φωτογράφους και εκπρόσωπους φωτογραφικών φορέων), οι οποίοι επέλεξαν τους συμμετέχοντες φωτογράφους και τα έργα τους. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την σύμπραξη πολλών φωτογραφικών δυνάμεων, με την πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Ομάδας «Φωτοπόροι».

Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και του Δήμου Θεσσαλονίκης και αφιερώθηκε στους Νέους, με αφορμή την πραγματοποίησή της κατά το 2014. Σχεδιάστηκαν δύο εκθέσεις – παραγωγές με άξονα τους Νέους. Η πρώτη ήταν μια ομαδική έκθεση νέων φωτογράφων (μέχρι 35 χρονών) με θέμα «Χρόνος», που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι νέοι τον χρόνο και την σχέση του με την στατική εικόνα. Η δεύτερη ήταν μια ομαδική έκθεση με θέμα «…Με τον ανθό της νιότης», στην οποία παρουσιάστηκε το πρόσωπο των νέων, μέσα από την ματιά σύγχρονων φωτογράφων.

Οι υπόλοιπες τέσσερις εκθέσεις ήταν ανεξάρτητες και αφορούσαν αντίστοιχα τέσσερα διαφορετικά θέματα: «Σχέσεις», «Ποταμοί», «Προσωπική Φωτογραφία», «Όλα είναι δρόμος».