Προσωπείων έργα

αφίσα εκδήλωσης
· Υποβολές Έργων · Αθήνα // Δημοσίευση: 16 Φεβ 2014

ανοικτή πρόσκληση για έκθεση φωτογραφίας από το doc4life

O συνεταιρισμός παραγωγής και προώθησης οπτικοακουστικού υλικού doc4life, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ερασιτέχνες κι επαγγελματίες φωτογράφους, για τη συμμετοχή τους σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «προσωπείων έργα», στο πλαίσιο παραγωγής θεματικών εκθέσεων, με στόχο την ανάδειξη και στήριξη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφικής τέχνης.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στον χώρο του doc4life και ο συνεταιρισμός θα αναλάβει την οργάνωση, προώθηση και προβολή της έκθεσης.

Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να σταλεί μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο e-mail: events@doc4life.net, με συνημμένο αρχείο το έργο το οποίο θα εκτεθεί.

Τα έξοδα της έκθεσης θα καλύψουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες φωτογράφοι με το συμβολικό ποσόν των 15 € για κάθε συμμετοχή, το οποίο θα κατατίθεται την ημέρα παράδοσης των έργων στο χώρο τηςdoc4life. Για όσους διαμένουν εκτός Αθηνών, θα μπορούν να καταθέσουν το ποσό σε λογαριασμό που θα τους δοθεί, μόλις επιβεβαιώσουν, την συμμετοχή τους.

Η παράδοση των έργων θα γίνει την Τετάρτη 5 Μαρτίου και ώρες 16:00 - 21:00, στο χώρο της doc4life.

Οι συμμετέχοντες που θα στείλουν τα έργα τους από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, εκτός των Αθηνών, μέσω ταχυδρομείου, ας μεριμνήσουν άμεσα, ώστε να φτάσουν έγκαιρα τα έργα (υπολογίστε τουλάχιστον 2 μέρες εργάσιμες) στην διεύθυνση: Δυαλέων 15, Τ.Κ. 11854 (Γκάζι), ΑΘΗΝΑ.

Για τις διαστάσεις και το υλικό των έργων που θα εκτεθούν: Ο κάθε συμμετέχων έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον ένα τετραγωνικό μέτρο, στο οποίο μπορεί να εκθέσει έργα οποιουδήποτε μεγέθους και τυπωμένα σε οποιοδήποτε υλικό επιθυμεί.

Πληροφορίες: 215 54 08 478

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 7 Μαρτίου έως Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Λίγα λόγια για το θέμα: *... πρόσχημα, απόκρυψη, παραποίηση, φενάκη, μεταμφίεση, μάσκα, οθόνη, κάλυψη, μανδύας, εικόνα, πρόσοψη ...

*... Υποκριτική συμπεριφορά για απόκρυψη των πραγματικών αισθημάτων ή του αληθινού χαρακτήρα.

Χρησιμοποιώντας την φωτογραφία ως όχημα, η doc4life, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν μέσα από τις διαρκείς μεταπτώσεις, μια «ευφυώς» αλλοτριωμένη κοινωνία που η σύγχρονη ζωή και οι αποξενωμένες ανθρώπινες σχέσεις παγίωσαν στις δεκαετίες μέχρι σήμερα.

Επιδιώκοντας να αποδώσει την εύθραυστη ατμόσφαιρα του ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΥ, η doc4life, θα συγκεντρώσει και θα εκθέσει τα έργα, σε μια προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις και εκείνες οι προσλαμβάνoυσες, που έχει κάθε άτομο και τις χρησιμοποιεί συνειδητά ή ασυνείδητα, στον περίγυρο του.

Προσλαμβάνουσες, που παραπέμπουν ακριβώς στις σχέσεις ατόμου και κοινωνίας, όπου το πρόσωπο και η ερμηνεία του ως προκαθορισμένου «προσωπείου» συνεπάγεται ανάλογες συμπεριφορές.

Πολλά είναι εκείνα τα έργα , παραδείγματα, που μπορούν να αποτελέσουν συστατικά έμπνευσης. Η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα είναι ενα από αυτά, μερικά άλλα μπορούν να είναι και τα ακόλουθα:

Ξεκινώντας από τον «Κλόουν» της Σίντι Σέρμαν, όπου όλο το δράμα ξεδιπλώνεται κάτω από τη μάσκα του ηθοποιού, ακολουθεί, η σουρεαλίστρια Γαλλίδα φωτογράφος Κλοντ Καέν και τα έργα της "Entre Νous" (variante) του 1926 και "Antroportrait en Μeditation" (1927), όπου εξερευνά θέματα φύλου, μεταμφίεσης και γυναικείας ταυτότητας μέσα στα κοινωνικά όρια και στις σεξουαλικές συμβάσεις, Οι «Μάσκες» του Λορέντσο Τενκίνι (1852-1906) δεν είναι άλλες από τέσσερις μάσκες του τέλους του 19ου αιώνα, όταν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα κι έκανε έρευνες πάνω στη Φρενολογία. Ο άνθρωπος που ανέπτυξε μια ολόκληρη θεωρία για το μέγεθος και το σχήμα του ανθρώπινου κεφαλιού και κυρίως του προσώπου, και για το πώς αυτά αντικατοπτρίζουν ψυχολογικά χαρακτηριστικά κι εγκληματικές συμπεριφορές. Για να φτάσει στα τρία άτιτλα έργα της Ροζμαρί Τρόκελ (refotrografiert), όπου φωτογραφημένα ή ζωγραφισμένα πρόσωπα ξαναφωτογραφήθηκαν.