Η νεύρωση, παράξενη απάντηση στην επιθυμία

αφίσα εκδήλωσης
· Ημερίδες · Προβολές · Βόλος // Δημοσίευση: 22 Φεβ 2014

τρείς ημερίδες από την Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας στο Βόλο

Η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΚΣΠΑ) ανήκει στο Ινστιτούτο του Φροϋδικού Πεδίου. Συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής (http://www.hellenicsociety-nls.gr) και στόχος της είναι η διδασκαλία των βασικών θεωρητικών εννοιών που είναι απαραίτητες ώστε να δοθεί καθεστώς στην ψυχαναλυτική κλινική. Βάση των σεμιναρίων της αποτελούν το έργο του Φρόυντ, η διαδασκαλία του Ζακ Λακάν και τα μαθήματα του Ζακ Αλέν Μιλέρ.

Παράλληλα με τα θεωρητικά διοργανώνει και κλινικά σεμινάρια με στόχο την παρουσίαση και μελέτη κλινικών περιστατικών ιδωμένων μέσα από το πρίσμα της ψυχανάλυσης.

Οι κλινικές ημερίδες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και καθοδήγηση ενός ψυχαναλυτή, μέλους της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης-ΑΜΡ (www.wapol.org).

Βασισμένη στις αρχές του Φροϋδικού Πεδίου η ΑΚΣΠΑ φιλοδοξεί εξίσου να βρίσκεται σε στενή σύνδεση με τους κλινικούς χώρους και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους και ψυχολόγους πρωτίστως.

Έχοντας ήδη διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ΑΚΣΠΑ, επιδιώκοντας να παράσχει βασική θεωρητική και κλινική ψυχαναλυτική εκπαίδευση Λακανικού Προσανατολισμού και στην περιοχή της Θεσσαλίας, διοργανώνει στο Βόλο τρείς ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα: «Η νεύρωση, παράξενη απάντηση στην επιθυμία», ενώ σε κάθε παράδοση ακολουθεί πρόγραμμα «Σινεμά και Ψυχανάλυση».

Τα θέματα που θα μελετηθούν είναι :

  • «Το υποκείμενο της επιθυμίας» (23/02/14)
  • «Η υστερική ή η απόλαυση του ανικανοποίητου» (06/04/14)
  • «Ο ιδεοψυχαναγκαστικός μπροστά στην αδύνατη επιθυμία του» (11/05/14)

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν υπό την καθοδήγηση του Ρεζινάλντ Μπλανσέ, ψυχαναλυτή και μέλους της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης-ΑΜΡ.

Το κόστος συμμετοχής είναι 10 € (Φοιτητές 7 €) και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.