Το χρώμα στη ζωή μας και στην καλλιτεχνική φωτογραφία

άνδρας που περπατά σ' ένα μονοπάτι στο δάσος, κοπέλα που κοιτάει απο το παράθυρο
· Εκθέσεις · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 23 Φεβ 2014

έκθεση φωτογραφίας και διάλεξη του Πολυχρόνη Νικηφοράκη στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης διοργανώνει την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30, έκθεση φωτογραφίας και διάλεξη του Πολυχρόνη Νικηφοράκη με θέμα «Tο χρώμα στη ζωή μας και στην καλλιτεχνική φωτογραφία» στον εκθεσιακό της χώρο.

«Το χρώμα, έτσι που το αντιλαμβανόμαστε, μας «συνοδεύει» από τους πρώτους μήνες της ζωής μας. Μας «συνοδεύει» οπτικά, παρέχοντας πληροφορίες για τον κόσμο γύρω μας αλλά και ψυχολογικά επηρεάζοντας μας συναισθηματικά, ανάλογα με τις αποχρώσεις και τις εντάσεις του. Λειτουργίες σημαντικές αλλά υποσυνείδητες και αυτόματες. Ο κόσμος μας αλλά ακόμη πιο σημαντικό ο ψυχισμός μας, θα ήταν τελείως διαφορετικός σε ένα κόσμο μονόχρωμο, ασπρόμαυρο. Η διάλεξη αυτή αποτελεί μια προσέγγιση τόσο στην ικανότητα μας να βλέπουμε χρώματα, όσο και στα συναισθήματα που αυτά μας προκαλούν. Σημαντικά δεδομένα στην καλλιτεχνική φωτογραφία, στην οποία η επιλογή των χρωμάτων – ή και η απουσία τους ακόμη – και ο έλεγχος τους πρέπει να γίνεται ενσυνείδητα από τον καλλιτέχνη δημιουργό, στην προσπάθεια του να κοινωνήσει το δικό του «μήνυμα», τα δικά του βιώματα μέσα από την εικόνα που δημιουργεί».

Ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία ήρθε από πολύ μικρή ηλικία λαμβάνοντας ερεθίσματα και γνώσεις από τον πατέρα του, γνωστό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο καλλιτέχνη φωτογράφο Μιχ. Νικηφοράκη E.FIAP. Ασχολείται όμως ενεργά και συνειδητά με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 1984, τραβώντας καλλιτεχνικές φωτογραφίες και παίρνοντας μέρος σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα πήρε την πρώτη του διάκριση (αργυρό μετάλλιο) το 1989. Στο εξωτερικό -σε διεθνείς καλλιτεχνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς- πήρε την πρώτη του διάκριση (ανάρτηση) το 2001.
Tον Ιούλιο του 2010, του απονέμεται ο τίτλος EFIAP/b (EFIAP/ brownse). Την ίδια χρονιά του απονέμεται ο τιμητικός διοικητικός τίτλος ESFIAP, για την μακροχρόνια βοήθεια του στην διάδοση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας παγκοσμίως. Του έχουν ακόμη απονεμηθεί οι τρεις από τις τέσσερις κορώνες (UPI CR3) από την παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνών φωτογράφων UPI, ενώ τον Απρίλιο του 2012 του απονέμεται η μεγαλύτερη φωτογραφική διάκριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλλιτεχνών φωτογράφων (UPI), ο τίτλος UPI Zeus.