Τα δικαιώματα των παιδιών

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Βόλος // Δημοσίευση: 31 Mar 2014

δεύτερος σταθμός της διεθνής έκθεσης φωτογραφίας το Ευγενίδιο Πνευματικό Κέντρο Σούρπης

Την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας, με θέμα «Ειρήνη είναι… Τα Δικαιώματα των Παιδιών», που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού, θα φιλοξενήσει το Ευγενίδιο Πνευματικό Κέντρο Σούρπης από Κυριακή 30 Μαρτίου έως και Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 30 Μαρτίου, στο Ευγενίδιο Πνευματικό Κέντρο Σούρπης, όπου θα παραμείνει έως την Πρωταπριλιά και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για τα σχολεία και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ για ιδιώτες.

Τη σκυτάλη θα παραλάβει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, στις 2 Απριλίου. Η έκθεση θα παραμείνει στο σχολείο έως και τις 5 Απριλίου, ενώ θα καταλήξει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς Άλλης Μεριάς, από τις 7 έως τις 9 Απριλίου.

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν τις 74 καλύτερες φωτογραφίες από φωτογράφους που προέρχονται από 21 χώρες και επιλέχθηκαν μέσα από 830 φωτογραφίες που κατατέθηκαν συνολικά. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2013, είχε τίτλο «Ειρήνη είναι τα δικαιώματα του παιδιού» και συμμετείχαν όπως κάθε χρονιά, μαθητές έως 16 ετών. Το επίπεδο των συμμετοχών ήταν υψηλό ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αμεσότητα και η οξυδέρκεια των μαθητών έως 16 ετών που συμμετείχαν στον οργανισμό.

Στο σύνολο των φωτογραφιών διακρίνονται δύο τάσεις. Η μία είναι αυτή που αναδεικνύει τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τη δημιουργικότητα και το παιχνίδι της παιδικής ηλικίας. Η άλλη είναι αυτή που καταγγέλλει με άμεσο ή μη τρόπο τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τη στέρηση στην ουσία, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

Στόχος είναι οι εκθέσεις να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση και δράση, προκειμένου περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα: τροφή, στέγη, υγεία, εκπαίδευση, νερό, παιχνίδι, ελευθερία έκφρασης. Υπάρχει μάλιστα η πρόταση τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο δρώμενο «δημιουργία αντί καταστροφής». Το δρώμενο συνίσταται στην ύπαρξη ενός εισιτηρίου για τους μαθητές για να μπορέσουν να μπουν στην έκθεση. Το «εισιτήριο» θα είναι ένα πολεμικό παιχνίδι που θα αφήνουν στην είσοδο της έκθεσης, ώστε στο τέλος, το σύνολό τους να πάει στην ανακύκλωση.