Λουκάς Βασιλικός

φωτογραφία Λουκάς Βασιλικός
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Ιωάννινα // Δημοσίευση: 03 Απρ 2014

παρουσίαση του έργου του Λουκά Βασιλικού στις εκπαιδευτικές συναντήσεις του έργου Frames of European Common Life

Με επιτυχία συνεχίζονται και την άνοιξη οι εκπαιδευτικές συναντήσεις του έργου "Frames of European Common Life" (Καρέ της κοινής Ευρωπαϊκής ζωής), Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η εταιρεία ‘Εντευξις και το Photometria Photo Festival. Στην 7η εκπαιδευτική συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο στις 5 Απριλίου 2014 στις 12:00, ο Λουκάς Βασιλικός θα παρουσιάσει το έργο του.

Ο Λουκάς Βασιλικός (γεν. 1975, Ηράκλειο Κρήτης) ξεκίνησε την φωτογραφία το 2006 και σύντομα η δουλειά του ξεχώρισε στην αναπτυσσόμενη διαδικτυακή σκηνή της φωτογραφίας δρόμου κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Το 2013 επιλέχτηκε από την Gomma Books για να συμμετάσχει στο λεύκωμα σύγχρονης φωτογραφίας Su-ture που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014. Ως μέλος της κολεκτίβας Depression Era, ο Βασιλικός ανήκει στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων που αποτυπώνουν την Ελληνική κρίση και θα συμμετάσχει στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στο Palais de Beax Arts (Bozar). Ανήκει ακόμα στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα "street-photographers" και είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου.

Ο Βασιλικός φωτογραφίζει καθημερινά και το καλλιτεχνικό του έργο κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες, την φωτογραφία δρόμου από την μία, και την ιδιόρρυθμη διερεύνηση των οικογενειακών δεσμών και των ενδόμυχων φόβων της απώλειας από την άλλη.

Εκθέσεις
2013 Ελληνικές Θάλασσες (επιμέλεια Κ. Αντωνιάδης), Μουσείο Μπενάκη
2013 Φωτογραφία δρόμου από την ανατολική Ευρώπη (νικητές διαγωνισμού), Πολωνία
2013 Greek Street (επιμέλεια Α. Μίχας), Τhe BOX, Αθήνα
2012 Miami Street Photography Festival, Μαϊάμι, ΗΠΑ
2012 Δεύτερη Μπιενάλε Σαντορίνης, Σαντορίνη
2012 Διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας (επιμέλεια Κ. Αντωνιάδης), ariadnephotogallery.com
2010 Red (ατομική έκθεση), Athens Photo Festival, Αθήνα
2009 Νέοι φωτογράφοι, Athens Photo Festival, Αθήνα
2009, Love in Istanbul, Ομαδική έκθεση Ελλήνων και Τούρκων φωτογράφων, Τουρκία

Βιβλία
2014 Su-ture First Edition - Volume Zero, Gomma Books
2013 Ελληνικές θάλασσες, Μουσείο Μπενάκη
2012 Street Photographers, online έκδοση
2010 Αντιθετικές Συγγένειες, έκδοση Φωτογραφικός Κύκλος
http://lvasilikos.blogspot.gr

Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο ευγενικά παραχώρησε τους χώρους του για τις ανάγκες του προγράμματος αλλά με την χρήση των νέων τεχνολογιών μεταδίδονται ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας (www.photometria.gr), δίνοντας την ευκαιρία σε συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενους από άλλες πόλεις να τις παρακολουθούν. Στις εκπαιδευτικές συναντήσεις παρουσιάζονται τεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα από τους εκπαιδευτές του έργου με σκοπό την επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που τους απασχολούν και εκπονούνται εργασίες που αφορούν το έργο που θυμίζουμε ότι έχει ως θέμα την «Αξιοποίηση των τοπικών πόρων». Παράλληλα διακεκριμένοι φωτογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους και συντελούν στην εκπαιδευτική διαδικασία σχολιάζοντας τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων.

Η εταιρεία ‘Εντευξις και το Photometria Photo Festival συμμετέχει για την διετία 2013-2015 στο Προγράμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις, διακρατικής συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων ή και οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η εκπαιδευτική σύμπραξη θα διαρκέσει 18 μήνες και στοχεύει στην προώθηση της ολοκλήρωσης και ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ένταξης με τη χρήση της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες φορείς της σύμπραξης είναι: CIDI (Ιταλία, συντονίστρια), Crossing Borders (Δανία), The Greener Bourgas Foundation (Βουλγαρία), Fundacja Centrum Aktywności Twórczej (Πολωνία) και Έντευξις (Ελλάδα).

Η εταιρική σχέση θα δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινότητα ερασιτεχνών φωτογράφων, που θα μοιραστούν την τεχνική εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, θα συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν το φωτογραφικό μέσο ως μέσο κοινωνικής έρευνας και θα στοχαστούν σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία αποσκοπεί στην προώθηση της κινητικότητας των ενηλίκων εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών, και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την φωτογραφία. Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές από κάθε χώρα θα επικοινωνούν και θα μοιράζονται γνώμες και συμβουλές σε όλη τη διάρκεια του έργου, μέσω skype συναντήσεων και μέσω ενός ειδικού φόρουμ. Η έκθεση με τα έργα των συμμετεχόντων θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Photometria Photo Festival 2014 και θα την επισκεφθούν συμμετέχοντες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο.