Πανηγύρι του Άη Συμιού

φωτογραφία εκδήλωσης
· Workshops · Μεσολόγγι // Δημοσίευση: 29 Μάιος 2014

φωτογραφικό workshop από τον Βασίλη Αρτίκο στο Μεσολόγγι

Ένα από τα πιo ωραία παραδοσιακά πανηγύρια της πατρίδας μας είναι το μοναδικό και ανεπανάληπτο πανηγύρι του Άη-Συμιού, που γιορτάζεται στο Μεσολόγγι δύο φορές το χρόνο.

Το χειμωνιάτικο πανηγύρι γιορτάζεται στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, γιορτή της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών και το καλοκαιρινό γιορτάζεται του Αγίου Πνεύματος (6-9 Ιουνίου 2014).

Οι Μεσολογγίτες που παίρνουν μέρος στο πανηγύρι είναι χωρισμένοι στους αρματωμένους και τους καβαλλαραίους. Οι αρματωμένοι άντρες, γέροι και νέοι ντύνονται όπως οι παλιοί Κλέφτες και αγωνιστές. Τα ρούχα και τα άρματα του Αη-Συμιώτη δεν έχουν τα όμοιά τους σε κανένα ανάλογο πανηγύρι πουθενά στην Ελλάδα. Οι καβαλλαραίοι είναι οι περισσότεροι νέοι, που ιππεύουν άλογα.

Τα κύρια στοιχεία του πανηγυριού που παρέμειναν απόλυτα ανόθευτα μέχρι σήμερα είναι τα όργανα και τα τραγούδια του. Οι οργανοπαίχτες είναι τσιγγάνοι που μαθαίνουν ζουρνά και νταούλι από γενιά σε γενιά πρακτικά. Από τα τραγούδια του, γνήσια δημοτικά και ατόφια στο χρόνο, πολλά είναι τοπικά, καθαρά μεσολογγίτικα και τραγουδιούνται για πολλές γενιές με τον ίδιο «Αη-Συμιώτικο» τρόπο.