μicropolis

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 10 Ιουν 2014

ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά

Ο Σπύρος Ζερβουδάκης, ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης, ο Νίκος Καμπιανάκης και ο Δημήτρης Μπαρούνης σε συνεργασία με το Κ.ΕΠ.ΠΕ.ΔΗΧ. - Κ.Α.Μ. παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «μicropolis».

Εγκαίνια: Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 στις 20.00

«H πολυσημία της έννοιας "Παγκοσμιοποίηση", αλλά και το γεγονός πως μοιάζει να επιδρά και να προκαλεί κοινές αντιδράσεις στη συνείδηση των λαών, την καθιστά εκ των πραγμάτων ένα εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά και ενδιαφέρον πεδίο έρευνας. Το γεγονός μάλιστα πως η ίδια η Τέχνη, συνδέεται όλο και στενότερα με την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, αποτελεί ένα εκ των αποτελεσμάτων αυτού του περίπλοκου συμπλέγματος φαινομένων. Ένα αποτέλεσμα που καθώς μεγεθύνεται, καθιστά όλο πιο έντονη την ανάγκη έρευνας των αιτίων και των αιτιατών που απορρέουν από αυτό. Η Τέχνη, ως εργαλείο μελέτης και έκφρασης, αναλαμβάνει να μελετήσει το φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης, στο πλαίσιο που της αναλογεί, καθώς αναδιαμορφώνεται από το ίδιο το αντικείμενο της έρευνάς της, καθιστώντας τη σχέση μεταξύ τους ιδιαιτέρως διαδραστική.

Υπό αυτές τις συνθήκες ορμώμενοι, οι τέσσερις δημιουργοί επιχειρούν μια προσπάθεια να προσεγγίσουν ενδείξεις, διαπολιτισμικές συναλλαγές και σχέσεις αλληλεπίδρασης, που αναπτύσσονται υπό τους όρους μιας από τις γλώσσες τις παγκοσμιοποίησης, τη γλώσσα της Εικόνας, μην ξεχνώντας παράλληλα, πως και οι ίδιοι αναδιαμορφώνονται από αυτήν. Μέσω της Φωτογραφίας, ένα σύνθετο εκφραστικό μέσο, που οφείλει κατά ένα μέρος την ύπαρξη και την εξέλιξή του στην παγκοσμιοποίηση, επιχειρούν μια σταχυολόγηση μερικών χαρακτηριστικών του φαινομένου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην μικροκλίμακα της πόλης στην οποία ζουν, στην πόλη των Χανίων. Εκδοχές και ενδείξεις αυτών των οπτικών διαπολιτισμικών συναλλαγών, αλλά και στοιχεία που ίσως μαρτυρούν χώρους που ακόμα αντιστέκονται σε αυτές, εντοπίζονται και υπογραμμίζονται από τους δημιουργούς, εν είδει κοινωνικού σχολιασμού, με τη χρήση της ίδιας τη εικόνας. Το παγκόσμιο φαινόμενο, μοιάζει να μελετάται από τα αποτελέσματά του, με εργαλεία που το ίδιο το φαινόμενο έχει διαμορφώσει.»

Στρατουδάκης Γιάννης
Φωτογράφος, ντοκιμαντερίστας, editor

Ο Σπύρος Ζερβουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα . Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Msc) στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη Φωτογραφία παρακολουθώντας μαθήματα στον Φωτογραφικό Όμιλο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε παρακολουθώντας διεθνή σεμινάρια και διαλέξεις. Από το 1996 είναι μέλος της Λέσχης Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στο «Μουσείο Μπενάκη» στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ελαιουργείον» και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Ζει, εργάζεται και δημιουργεί στα Χανιά της Κρήτης.
e-mail: zervoss@gmail.com
http://zervoudakis.eu/

Ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο) και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (στο ΕΑΠ), με αντικείμενο «η φωτογραφία στην εκπαίδευση». Έχει διδαχτεί φωτογραφία στην φωτογραφική ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο 1988 -1990), Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας. Από το 2005 έως το 2009 δίδαξε φωτογραφικά θέματα στη «Φωτοσκίαση» του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά). Από το 2010 έως σήμερα διοργανώνει workshop φωτογραφίας με θέματα τεχνικής, αισθητικής και ιστορίας της φωτογραφίας. Από το 2008 γράφει για θέματα φωτογραφίας στο ένθετο «Διαδρομές» των Χανιώτικων Νέων. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές και 4 ατομικές εκθέσεις. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στον ελληνικό τύπο (περιοδικά Φωτογράφος, Photonet, Στιγμές, κ.λπ.) και βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές.
e-mail: mixaxaer@gmail.com
http://mixaliskalaitzakis.com/

Ο Νίκος Καμπιανάκης γεννήθηκε στα Χανιά . Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών με μετεκπαίδευση στην πληροφορική. Εργάστηκε σαν προγραμματιστής σε εταιρείες στην Αθήνα και από το 1992 ζει και εργάζεται στα Χανιά σαν καθηγητής πληροφορικής στην Β΄θμια εκπαίδευση Χανίων. Με την φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας ατομικές και ομαδικές .Έχει διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φωτογραφίας , δημοσιεύσεις σε περιοδικά (National Geographic, Digital Camera) και σε εφημερίδες.
e-mail: nkampianakis@gmail.com
https://www.flickr.com/photos/37166871@N06/

Ο Δημήτρης Μπαρούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Η ενασχόληση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε ερασιτεχνικά από τα εφηβικά του χρόνια. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και διαλέξεις από μεγάλους δάσκαλους του χώρου. Από το 2001 ζει και εργάζεται μόνιμα στα Χανιά και είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης φωτογραφίας & Κινηματογράφου Χανίων . Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε δύο ατομικές και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ,στο Chania Art 2013 καθώς και σε μόνιμες συλλογές.
e-mail: dimbrun@gmail.com
https://www.flickr.com/photos/dimbrun/

Χορηγοί επικοινωνίας:
diktio 91.5
fmag