Πίσω από το Φως

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Ζύμπραγος · Χανιά // Δημοσίευση: 16 Αυγ 2014

έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Καμπιανάκη στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Πίσω από το Φως» του Νίκου Καμπιανάκη.

«Η συλλογή φωτογραφιών “Πίσω από το Φως” αποτελεί μία αναπαράσταση της ημέρας της Ανάστασης στο χωριό, όπως την βλέπει και τη ζει ο ίδιος ο δημιουργός τα τελευταία χρόνια. Μέσα από την παρακολούθηση και την καταγραφή των γεγονότων και των προσώπων που πρωταγωνιστούν στις φωτογραφίες του, δίνει την προσωπική του αφήγηση για την σημερινή κατάσταση του τόπου καταγωγής του. Σε μία φωτεινή, γιορταστική μέρα για όλους, ο Νίκος Καμπιανάκης βρίσκει σκοτεινές γωνιές, απομονωμένες πλευρές, πρόσωπα σκυθρωπά που δεν αντιστοιχούν στο γενικότερο πνεύμα της ημέρας αυτής. Χωρίς να απομακρύνεται από οικείο περιβάλλον, τους φίλους και τους συγγενείς, τις παραδοσιακές διαδικασίες που επιβάλλει η ημέρα της Ανάστασης, καταγράφει της αλλαγές που συμβαίνουν στα πλαίσια του μικρού χωριού. Οι αλλαγές αυτές φυσικά αντικατοπτρίζουν το γενικότερο πλαίσιο και κλίμα της κοινωνίας σήμερα, παίρνοντας μορφή μέσα από τα πρόσωπα των ανθρώπων του συγκεκριμένου τόπου».

Στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Ζυμπραγού χτυπούσε το μαθητικό κουδούνι πριν από 30 χρόνια. Σήμερα ο χώρος ελπίζει σε μια καινούρια πολιτιστική πορεία ως έδρα του νεοσύστατου «Κέντρου Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού». Το σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου περιελάμβανε τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια (κεντρικό κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, κτίριο μαθητικού εστιατορίου, οικία διδασκάλου και κτίριο με χώρους υγιεινής). Στο προαύλιό του διέθετε έναν εξαιρετικό κήπο γαλλικού τύπου. Σήμερα σώζονται μονάχα τα δύο κτίρια, το κτίριο με τις αίθουσες διδασκαλίας όπου πρόσφατα με την συμβολή όλων των τοπικών φορέων δέχτηκε μια σημαντική επέμβαση αποκατάστασης και το εστιατόριο των μαθητών στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης. Η ενεργοποίηση του Δημοτικού Σχολείου ως «Κέντρου Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού» με την παρουσίαση εκθέσεων φωτογραφίας, και η δωρεά από την Κατερίνα Καλογεράκη της πρώτης μεγάλης φωτογραφικής συλλογής 50 φωτογραφικών έργων μαζί με τη δεύτερη μεγάλη δωρεά 20 έργων από τον Νίκο Καμπιανάκη ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας τόσο για τη διάσωση του ίδιου του κτιρίου και της σημαντικότατης μνήμης που φέρει, όσο και για την ανάπτυξη της προσπάθειας για πολιτιστική αποκέντρωση.

Εγκαίνια: Σάββατο 16 Αυγούστου 2014 στις 20:30