Μαθήματα φωτογραφίας & Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στο Ash In Art

Λογότυπο Φορέα
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 04 Σεπ 2014

Μαθήματα για την περίοδο 2014-2015

Το Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης - Ash In Art ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου Μαθημάτων Φωτογραφίας, με εισηγητή τον Kίμων Aξαόπουλο και σκηνοθεσίας κινηματογράφου με τον Mιχάλη Αναστασίου.

Α. Ψηφιακή Φωτογραφία. Κάθε Τετάρτη ώρα 18.00.
Όσοι έχουμε μία ψηφιακή μηχανή (κάμερα) την χρησιμοποιούμε για την αποτύπωση κυρίως οικογενειακών στιγμών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Το μάθημα της ψηφιακής φωτογραφίας μάς πάει πιο πέρα, στην εξάντληση των δυνατοτήτων μίας μηχανής αποτύπωσης. Μαζί θα ανακαλύψουμε ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης μίας εικόνας, αυτής που θα κουβαλά το μοναδικό, προσωπικό μας στίγμα!

Οι ενότητες του μαθήματος: Βασικά στοιχεία οπτικής αντίληψης - Φόρμα & περιεχόμενο - Τρόποι ανάγνωσης της εικόνας - Υποκειμενικές πραγματικότητες - Τρόποι αποτύπωσης - Ιστορική αναδρομή - Ανατομία Φωτογραφικής μηχανής - Σχέση ευαισθησίας-Φωτομέτρησης - Βάθος Πεδίου - Βάθος εστίασης-Πρακτική αξία - - Προοπτική & κατηγορίες της - - Φακοί-Είδη-Ιδιότητες-Χρήσεις - Ρυθμίσεις πριν από λήψη - Καδράρισμα. Τα μαθήματα πλαισιώνονται από ασκήσεις με πρακτική λήψεων και σημειολογικές αναλύσεις εκθέσεων που επισκεπτόμαστε.

Διδάσκει ο Κίμων Αξαόπουλος, φωτογράφος - καθηγητής φωτογραφίας (βιογραφικό του στο www.ashinart.org)

 

Β. Εργαστήρι Κινηματογράφου (Σκηνοθεσία, Κάμερα, Μοντάζ, Σενάριο). Κάθε Τρίτη ώρα 20.00

Η τέχνη του κινηματογράφου είναι μια σύγχρονη τέχνη. Συνδυάζει και, άρα, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις λεγόμενες αμιγείς τέχνες, όπως είναι η μουσική, η υποκριτική (θέατρο), η τέχνη της γραφής (πεζός λόγος/μυθοπλασία – ποίηση – θεατρικό κείμενο), ο χορός, η ζωγραφική & η γλυπτική, η αρχιτεκτονική (βλ. σκηνογραφία), η φωτογραφία (βλ. κάδρο & φωτισμός) κ.ά. Συμπέρασμα: Μαθαίνω να κάνω σινεμά, σημαίνει αγκαλιάζω την Τέχνη! Το περιεχόμενο των σπουδών είναι τέτοιο ώστε να θωρακίσει τον κάθε σπουδαστή με τις απαραίτητες γνώσεις, οι οποίες, εφόσον συνδυαστούν αφενός με τη συνειδητή του επιλογή να ασχοληθεί με τη φιλμική τέχνη και αφετέρου με τη γενικότερη παιδεία του, θα τον καταστήσουν ικανό –έως και θα τον εμπνεύσουν– να κάνει καλές ταινίες.

Συγκεκριμένα:
• Κινηματογράφος – μια ξένη γλώσσα και πώς γίνεται δική μου
• Ιστορία κινηματογράφου – οι σταθμοί.
• ΘΕΜΑ–ΙΔΕΑ–ΣΕΝΑΡΙΟ–ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΓΥΡΙΣΜΑ–ΜΟΝΤΑΖ & ΤΑΙΝΙΑ (Γραμμή παραγωγής με αξία... χειροποίητου)

Πιο συγκεκριμένα:
Στο πρώτο τρίμηνο μπαίνουν οι βάσεις και αποκτάται η απαραίτητη γνώση που θα επιτρέψει στον κάθε σπουδαστή να σκέπτεται και να πράττει ως κινηματογραφιστής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αναλυθούν τα κινηματογραφικά είδη (μυθοπλασία – ντοκιμαντέρ – κινούμενο σχέδιο / από το τότε στο τώρα), οι ειδικότητες στον κινηματογράφο (διεύθυνση φωτογραφίας, ηχοληψία, σκηνογραφία & ενδυματολογία, μοντάζ, διεύθυνση παραγωγής κ.ά.) και θα διερευνηθούν οι ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητες κάθε σπουδαστή, ώστε να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το κυρίως, όμως, μέρος των μαθημάτων του τριμήνου θα ταξιδέψει στον οδικό άξονα: ΘΕΜΑ – ΙΔΕΑ – ΣΕΝΑΡΙΟ – ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΓΥΡΙΣΜΑ – ΜΟΝΤΑΖ – ΤΑΙΝΙΑ, με τον απαιτούμενο χρόνο προσοχής & αφοσίωσης σε κάθε ενδιάμεση στάση! Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο εγνωσμένης αξίας δημιουργών μέσω ειδικών ενοτήτων, όπου εισηγητές θα είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί ως επισκέπτες καθηγητές, οι οποίοι δεν θα περιοριστούν αποκλειστικά στο δικό τους έργο, αλλά θα αναφερθούν γενικότερα στα «μυστικά» της τέχνης που υπηρετούν.
Στo δεύτερο τρίμηνο –παράλληλα με ολιγόωρα, θεματικά σεμινάρια– θα δουλευτούν τα σενάρια των σπουδαστών, με τελικό σκοπό την προετοιμασία μιας ξεχωριστής ταινίας μικρού μήκους, για κάθε έναν από τους σπουδαστές, που θα γυριστεί και θα μονταριστεί μετά το τέλος των δύο εκπαιδευτικών τριμήνων, και με την ουσιαστική βοήθεια – συμμετοχή των διδασκόντων. Το κινηματογραφικό συνεργείο της ταινίας κάθε σπουδαστή – σκηνοθέτη θα στελεχώνεται από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και το cast θα αποτελείται από νέους ηθοποιούς.
Οι ταινίες των σπουδαστών θα παρουσιάζονται σε ένα φεστιβάλ που θα οργανώνεται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους (ανεξαρτήτως συμμετοχής της κάθε ταινίας σε άλλα φεστιβάλ που θα επιθυμεί να συμμετάσχει ο δημιουργός της) και που ο διαγωνιστικός ή μη χαρακτήρας του θα αποφασίζεται από τους σπουδαστές – μέλη της εκάστοτε ομάδας.

Διδάσκει ο Mιχάλης Αναστασίου, καθηγητής σκηνοθεσίας, σεναριογράφος (βιογραφικό του στο www.ashinart.org)

Σχετικά με τα μαθήματα
Το μαθήματα διαρκούν έως τον Μάϊο 2015 και γίνονται μία φορά την εβδομάδα ενώ προσφέρονται στο πακέτο των 60€/μήνα μαζί με όσα ΜΑΘΗΜΑΤΑ επιλέξεις να παρακολουθήσεις (μία μηνιαία συνδρομή για όλα, δες τα στο www.ashinart.org!)
Επέλεξε όσα μπορείς να παρακολουθήσεις στον ελεύθερο χρόνο σου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Κάνε τώρα την εγγραφή σου (20€, ισόβια) και με 60€/μηνιαία συνδρομή πάρε μέρος σε αυτά τα μαθηματα αλλά και σε όσα ακόμη θέλεις να γνωρίσεις!
Εγγυημένα, ποιοτικά μαθήματα Τέχνης & Πολιτισμού σε ασφαλή και πρωτοπόρο χώρο που ...εμπνέει! Δείτε όρους συμμετοχής και το αναλυτικό πρόγραμμα στο section ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ της ιστοσελίδας μας

 

ASH IN ART
Ηρακλέους 10 & Καλλιρρόης, 11743, Αθήνα,
έναντι στάσης μετρό Συγγρού - Fix
Τ: 210 9216-890 , Ε-Μ: info@ashinart.com,
URL: http://www.ashinart.org/.

Το Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης - Ash In Art είναι
μη κερδοσκοπικός φορέας τεχνών & πολιτισμού
[Kαλλιτεχνικό σχολείο - Eικαστικός χώρος] με
αρ. έγκρισης Πρωτοδικείου Αθηνών: 3181/2004.

2004-2014 © Αll rights reserved by Αsh Ιn Αrt®