Πίσω από τη φωτογραφία

Φωτογραφία εκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Αθήνα · Περιστέρι // Δημοσίευση: 03 Οκτ 2014

ομιλία του Χάρη Κακαρούχα στους ΦωτοΔυτικά

Η "Φωτογραφία Δυτικά" φιλοξενεί τον Χάρη Κακαρούχα την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, στις 20:00, στο ΚΥΒΕ Δήμου Περιστερίου, Εθνάρχου Μακαρίου 1, στο Περιστέρι.

Μια ολιστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας

Η τρέχουσα προσέγγιση όλου του φάσματος (δημιουργία, ανάγνωση,διδασκαλία) της καλλιτεχνικής φωτογραφίας στηρίζεται στην επιστημονική γνώση. Η ιστορία της τέχνης συνεπικουρούμενη από την σημειολογία, τις θεωρίες επικοινωνίας, ενίοτε την ψυχανάλυση έρχονται να ‘κρίνουν’ την εικόνα και να της αποδώσουν αξία. Η όλη διαδικασία δείχνει επιστημονικά ορθολογική και αντικειμενική.

Είναι όμως στ’αλήθεια έτσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν εκ πείρας ότι το τι φωτογραφίζουμε, το ποιοι φωτογράφοι μας αγγίζουν, το πως κάνουμε την επιλογή των φωτογραφιών μας, το ποιές είναι οι εμμονές μας..... είναι ζητήματα καθαρά υποκειμενικά.

Υπάρχει τελικά καλή η κακή φωτογραφία, μεγάλος η μικρός φωτογράφος; Έχει νόημα η αξιολόγηση η είναι απλά ένα παιχνίδι εξουσίας, όπως ο καθορισμός της χρηματιστηριακής αξίας ενός καλλιτέχνη;

Ποιά είναι αυτά τα ‘άλλα εργαλεία ‘ που μπορούν να συνδράμουν ώστε να ξεκαθαρίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα;

Όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι, μέσα από φωτογραφίες και μέσα από την προσωπική εμπειρία μου, όχι για να πείσω κάποιον αλλά να βάλω τον προβληματισμό.

Χάρης Κακαρούχας