Nikon Photo Contest 2014-2015

Λογότυπο φορέα
· Διαγωνισμοί · Διεθνείς // Δημοσίευση: 10 Οκτ 2014

έναρξη συμμετοχών στον διαγωνισμό Nikon Photo Contest 2014-2015

Η Nikon Europe καλεί όλους τους επίδοξους φωτογράφους να μοιραστούν για άλλη μια φορά το πάθος τους και να υποβάλουν τη δουλειά τους στον 35ο ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας Nikon Photo Contest. Σε όλες τις κατηγορίες βραβείων φωτογραφίας και video θα γίνουν για πρώτη φορά αποδεκτές συμμετοχές από οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων συσκευών. Φέτος η συμμετοχή θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους κάθε επιπέδου από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2014.

Ο αναγνωρισμένος διαγωνισμός Nikon Photo Contest (NPC), ο οποίος διοργανώνεται ετήσια από το 1969, εξασφαλίζει τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες φωτογράφους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον εμπλουτισμό του παγκόσμιου φωτογραφικού πολιτισμού. Στον περσινό διαγωνισμό σημειώθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 99.339 συμμετοχών από 153 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τα θέματα των συμμετοχών να αναδεικνύουν κάθε πτυχή της φωτογραφικής τέχνης, από υποβλητικά τοπία έως ιδιόμορφα πορτρέτα.

Στον διαγωνισμό 2014-2015 έχουν προστεθεί τέσσερις νέες παράμετροι:

  • Σε όλες τις κατηγορίας φωτογραφίας και βίντεο έχει προστεθεί το επιπλέον θέμα «Σπίτι», η ερμηνεία του οποίου είναι ανοιχτή στη μοναδική και προσωπική αντίληψη που έχει κάθε συμμετέχων για την ιδέα του σπιτιού
  • Σε κάθε κατηγορία φωτογραφίας και video θα γίνονται πλέον αποδεκτές συμμετοχές που έχουν δημιουργηθεί με οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή απεικόνισης (συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων συσκευών και των συσκευών camcorder)
  • Στις κατηγορίες video θα γίνονται πλέον αποδεκτές συμμετοχές video διάρκειας 6-180 δευτερολέπτων, προκειμένου να αναγνωριστούν οι ιδιαίτερα εκφραστικές και δημιουργικές συμμετοχές σε αυτόν τον τομέα
  • Ένα νέο Βραβείο Generation N θα απονεμηθεί σε 10 επιλεγμένους συμμετέχοντες ηλικίας έως 19 ετών από όλες τις κατηγορίες

Οι συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό θα κριθούν από μια επιτροπή με 17 μέλη που προέρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου, στη σύνθεση της οποίας συμμετέχουν διακεκριμένοι σύγχρονοι φωτογράφοι, σκηνοθέτες, διευθυντές δημιουργικού και ειδήμονες στον χώρο της απεικόνισης. Η επιτροπή θα επιλέξει 96 νικητές στην 1η, τη 2η και την 3η θέση κάθε κατηγορίας, ενώ θα απονείμει επίσης το καθολικό Μεγάλο βραβείο.

Ο νικητής του καθολικού Μεγάλου βραβείου στις κατηγορίες φωτογραφίας και video θα λάβει ένα τρόπαιο, ένα πιστοποιητικό, προϊόντα Nikon αξίας 1.000.000 ¥ και χρηματικό έπαθλο ύψους 500.000 ¥. Οι νικητές στην πρώτη θέση κάθε θεματικής κατηγορίας θα εξασφαλίσουν ένα τρόπαιο, ένα πιστοποιητικό και προϊόντα Nikon αξίας 500.000 ¥ σε μετρητά. Για λεπτομέρειες σχετικά με τα βραβεία όλων των κατηγοριών, επισκεφτείτε τη σελίδα www.nikon-photocontest.com/en/.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2015, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση με τις νικητήριες συμμετοχές.

Ο Τακάμι Τσουτσίντα (Takami Tsuchida), Πρόεδρος της Nikon Europe, σχολιάζει: «Κάθε χρόνο, η κριτική επιτροπή του Nikon Photo Contest εκπλήσσεται και εμπνέεται από την εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία των συμμετοχών από φωτογράφους σε όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός έχει στόχο να αναδείξει την τέχνη της φωτογραφίας και το πάθος όσων την ασκούν, γι' αυτό ακριβώς αποδεχόμαστε κάθε είδους συμμετοχή. Μαζί με τον συνεργάτη μας, τη Western Digital Technology, καλούμε τους φωτογράφους να αρχίσουν να αναλογίζονται τη φετινή συμμετοχή τους και ανυπομονούμε ιδιαίτερα να δούμε όλες τις συμμετοχές.»

Ανακοίνωση των επικεφαλής κριτών

Οι Στίβεν Μέιζ (Stephen Mayes) και Τζον Σι Τζέι (John C Jay), δύο παγκόσμια καταξιωμένοι διευθυντές δημιουργικού με μακρόχρονη και εκτεταμένη πείρα, προσκλήθηκαν να αναλάβουν τον ρόλο των επικεφαλής κριτών στις κατηγορίες φωτογραφίας και video.

Ο Στίβεν Μέιζ, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής κριτή στην κατηγορία φωτογραφίας, εκτελεί επί του παρόντος καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή στο ίδρυμα Tim Hetherington Trust¹. Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια διαχειρίζεται το έργο και τις σταδιοδρομίες φωτογράφων και καλλιτεχνών κορυφαίου επιπέδου σε διάφορους τομείς, όπως στον χώρο της τέχνης, της μόδας, του δημοσιογραφικού φωτορεπορτάζ και της εμπορικής φωτογραφίας.

Διετέλεσε Γραμματέας του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτορεπορτάζ World Press Photo από το 2004 έως το 2012, ενώ επίσης έχει συντάξει επιτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια και έχει αναδιαμορφώσει τις λειτουργίες για μια σειρά από εταιρείες τεχνολογιών φωτογραφικής απεικόνισης σε όλο τον κόσμο. Ο Τζον Σι Τζέι, ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής κριτή στην κατηγορία video, κατέχει ενεργό ρόλο ως Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής Δημιουργικού μιας στρατηγικής και δημιουργικής συμβουλευτικής εταιρείας που αναπτύσσει νέες εταιρείες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Έχει ανακηρυχθεί ένας από τους δέκα καλλιτεχνικούς διευθυντές με τη μεγαλύτερη επιρροή τα τελευταία 50 χρόνια από τους αναγνώστες του περιοδικού Graphic Design USA, ενώ έχει συμπεριληφθεί επίσης στο Πάνθεον του αναγνωρισμένου οργανισμού Art Directors Club of New York².

¹Ο Τιμ Χέδρινγκτον (Tim Hetherington) ήταν ένας Βρετανός φωτορεπόρτερ. Η δουλειά του επικεντρωνόταν στην τεκμηρίωση συρράξεων και το 2007 μία από τις φωτογραφίες του αναδείχτηκε φωτογραφία του έτους στον διαγωνισμό World Press Photo. Το ίδρυμα Tim Hetherington Trust έχει στόχο να διαφυλάξει το έργο του Χέδρινγκτον, με την αρχειοθέτηση όλου του υπάρχοντος υλικού και τη διαχείριση των πνευματικών και καλλιτεχνικών δικαιωμάτων χρήσης του έργου του.

²Ο παλαιότερος οργανισμός καλλιτεχνικών διευθυντών στον κόσμο (ο ADC ιδρύθηκε το 1920 και η έδρα του βρίσκεται στη Νέα Υόρκη). Ο οργανισμός Art Directors Club of New York αναγνωρίζει την αριστεία στην καλλιτεχνική διεύθυνση σε τομείς όπως η διαφήμιση και η γραφική σχεδίαση με τα διεθνή ετήσια βραβεία ADC Annual Awards που απονέμει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό Nikon Photo Contest, τις κατηγορίες και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, επισκεφτείτε τη σελίδα www.nikon-photocontest.com/en/