Εκδρομή στην Στροφιλιά

χάρτης
· Φωτο-Εξορμήσεις // Δημοσίευση: 10 Νοε 2014

μία μονοήμερη εκδρομή αλλιώτικες από τις άλλες διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Μια μονοήμερη εκδρομή αλλιώτικες από τις άλλες διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 στη Στροφυλιά, έναν από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη και τους εθελοντές της Ορνιθολογικής, στους φίλους της παρατήρησης πουλιών και επίσης σε όσους συμμετέχουν στα σεμινάρια της «Σχολής Πουλιών» που ξεκίνησαν πρόσφατα στο Πάρκο Τρίτση.

Αρχικά, θα επισκεφθούμε το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου- Στροφυλιάς στο Λάππα Αχαΐας και κατόπιν τη Λιμνοθάλασσα της Καλογριάς και το Δάσος της Στροφυλιάς. Η παρατήρηση πουλιών θα ξεκινήσει από το Μετόχι και τη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος και θα συνεχιστεί σε επιλεγμένα σημεία του εκτεταμένου αυτού υγροτόπου διεθνούς σημασίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις λιμνοθάλασσες, τους αλμυρόβαλτους, τους καλαμώνες, τις αμμοθίνες και το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς της χώρας μας! Με τη βοήθεια έμπειρων παρατηρητών-μελών της Ορνιθολογικής θα ανταμείψουμε τους συμμετέχοντες με παρατήρηση πολλών ειδών, που διαχειμάζουν ή μεταναστεύουν αυτήν την περίοδο. Ειδικότερα αναμένεται να δούμε διάφορα είδη αγριόπαπιας (γκισάρια, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες, χουλιαρόπαπιες, πιθανόν βαλτόπαπιες), τα περισσότερα είδη ερωδιών, κορμοράνους, βουτηχτάρια, αλλά και πολλά είδη παρυδάτιων. Από αρπακτικά αναμένεται να παρατηρήσουμε καλαμόκιρκους-βαλτόκιρκους και άλλα είδη που αναζητούν την τροφή τους στους υγροτόπους, στους καλαμώνες και στο δάσος (γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, ξεφτέρια, πετρίτες, νανογέρακο και πιθανώς στικταετό).

Σημειώνεται ότι οι λιμνοθάλασσες Κοτύχι και Πρόκοπος, καθώς και το έλος Λάμια με το Δάσος της Στροφυλιάς (http://www.oikoskopio.gr/map/) προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar ήδη από το 1971. Από το 1998 έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Φύση 2000» 5 περιοχές, από τις οποίες οι 2 είναι Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/EC) και οι 3 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/EC).

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το Πρόγραμμα της εκδρομής και συμπληρώστε τη Δήλωση Συμμετοχής.

Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν με σημείο αναχώρησης την πλατεία Ομονοίας στις 08:00 πμ.

Παίρνουμε μαζί μας οπωσδήποτε φωτογραφικές μηχανές, κιάλια και ομπρέλες!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης, Σπύρο Ψύχα στα στοιχεία επικοινωνίας παρακάτω.