Αναγκαστική Πορεία

aφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 15 Νοε 2014

έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Καλαϊτζάκη στην Αίθουσα Τέχνης ΣTOArt στα Χανιά

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αίθουσα Τέχνης ΣTOArt και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την Εγκατάσταση Φωτογραφίας «Αναγκαστική Πορεία» του Μιχάλη Καλαϊτζάκη στην Αίθουσα Τέχνης ΣTOArt, Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Χανιά, Κρήτη, την Τρίτη 7 Οκτώβρη 2014 στις 8.30 το βράδυ. Ανοικτά καθημερινά έως 28.10.2014 από 10.00 το πρωί έως 10.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Επιμέλεια: Νίκος Καμπιανάκης & Ιωάννης Ν Αρχοντάκης.

«Η Εγκατάσταση Φωτογραφίας “Αναγκαστική Πορεία” του Μιχάλη Καλαϊτζάκη αποτελεί ένα επίκαιρο εικαστικό σχόλιο στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές ανορθόδοξες κατευθύνσεις της ελληνικής πραγματικότητας. Μέσα από την κατακερματισμένη αποτύπωση μιας λεωφόρου ανάπτυξης με λανθάνουσα ιδεατή σήμανση διαφαίνεται η κρακελαρισμένη κοινωνική συνοχή της τρέχουσας καθημερινότητας και η υποφώσκουσα ελπίδα νέας πορείας που εναγωνίως αναζητείται. Πολλαπλές διορθώσεις στην ίδια κατεύθυνση σηματοδοτούν τις πολλαπλές αναζητήσεις λύσεων στον ίδιο μονόδρομο. Πολλαπλές διορθώσεις σε αντίθετες κατευθύνσεις σηματοδοτούν χαοτικές αλλαγές προοπτικής με προγεγραμμένη άφιξη στα πεδία της χίμαιρας. Μια πορεία που επιβάλλεται ενώ ταυτόχρονα στερείται σχεδίασης και στόχων, σισύφεια διαδρομή χωρίς προοπτική και δίχως τέλος. Ένα παλίμψηστο προθέσεων και κατευθύνσεων σε δρόμο που πρέπει να διαβούμε και αγνοούμε. Αναγκαστική Πορεία στη Χώρα της Ουτοπίας. Στη Χώρα μας».

Ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει ολοκληρώσει µμεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων µε αντικείμενο «Η φωτογραφία στην εκπαίδευση». Αρχικά διδάχτηκε φωτογραφία στην Φωτογραφική Οµάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει παρακολουθήσει Διεθνή Σεµινάρια Φωτογραφίας (Costas Manos 2008, Jacob Aue Sobol 2013 κ.α) και διαλέξεις. Από το 2005 έως το 2009 δίδαξε φωτογραφικά θέµατα στη «Φωτοσκίαση» του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από το 2010 έως σήµερα διοργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας µε θέµατα τεχνικής, αισθητικής και ιστορίας της φωτογραφίας. Από το 2008 γράφει για θέµατα φωτογραφίας στο περιοδικό «Διαδροµές» της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε 5 ατοµικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί στον ελληνικό τύπο (περιοδικά «Φωτογράφος», «Photonet», «Στιγµές», κ.λπ.) και βρίσκονται σε Μουσεία Τέχνης και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και δημιουργεί στα Χανιά της Κρήτης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τρίτη 7 Οκτώβρη 2014 στις 20:30