Αστικά Ημερολόγια

αφίσες, μάντρα, τρακαρισμένο αυτοκίνητο, ασπρόμαυρη φωτογραφία
· Εκθέσεις · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015

ατομική έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Κασίμη στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης σας προσκαλεί την Δευτέρα 26/01/2015 ώρα 07:30 μ.μ. στην ατομική έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Κασίμη με θέμα «Αστικά Ημερολόγια», στον εκθεσιακό χώρο της στην πόλη της Μυτιλήνης.

 

Για τα «Αστικά Ημερολόγια»

Η Πόλη πριν υπάρξει ως χώρος, υπήρξε εικόνα ή σειρά από εικόνες. Σχέδιο ή σχέδια στο χαρτί.

Πως εξελίχθηκε; Οι πόλεις μεγαλώνουν και επεκτείνονται συνεχώς, όπως οι κυψέλες. Όμως, κάθε «κελί» πόλης μοιάζει να είναι διαφορετικό από το διπλανό του, σε αντίθεση με την ομοιομορφία της κυψέλης. Κάθε κομμάτι της πόλης κουβαλάει τις δικές του αναμνήσεις, ελπίδες, επιλογές, απογοητεύσεις. Κάθε ένα συμπληρώνει και ταυτοχρόνως ακυρώνει το διπλανό του, καθιστώντας το αναπληρώσιμο.

Φαίνεται πως, το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το πλαίσιο της πόλης. Το αστικό πλαίσιο, που μέσα του ζούμε, το διαμορφώνουμε, το επηρεάζουμε και μας επηρεάζει.

Τα υπόλοιπα ομοιάζουν με ίχνη. Εναλλάξιμα και εφήμερα.

Θα έλεγα πως, το σύνολο της δουλειάς αποτελεί μια διερεύνηση του αστικού περιβάλλοντος.

Δεν πιστεύω πως οι φωτογραφίες μου εμπεριέχουν κάποιες απαντήσεις, όμως ελπίζω να δημιουργούν ερωτήσεις.

Άλλωστε, πρόκειται για ημερολόγια. Και τα ημερολόγια από την φύση τους συνήθως  περιέχουν διαπιστώσεις, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν προσωπικά ακόμη κι όταν διαβάζονται δημοσίως.

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Κασίμη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία ξεκίνησαν στο Βερολίνο και την Αθήνα, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Arts στο Λονδίνο. Έχει εκθέσει ατομικά στο Centro Luigi Di Sarro (Ρώμη, 2014), στον Χώρο Τέχνης Δημητρακόπουλου (Πάρος, 2014), στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (2009), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στην Αθήνα (2009, 2001, 1998) και στην Ολλανδία (Eindhoven, 1997). Παράλληλα, από το 1991 έως σήμερα έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και το Λονδίνο. Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο Εννέα. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για ενηλίκους, (Αμερικάνική Πρεσβεία στην Αθήνα-2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας-2013, PhotOrion, Ρόδος-2012 - Deutsche Telekom, Πύλος-2011), και για παιδιά (1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας-2014, Kids & Family Festival, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων-2009). Έχει διδάξει φωτογραφία στην ομάδα "Διάθλαση" του Δήμου Δάφνης και στην Ιόνιο Σχολή. Το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα της δουλειάς του στην Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο Days away. Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας, όπου διδάσκει ως σήμερα. Το 2014 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Αστικά Ημερολόγια", με πρόλογο από τον Larry Fink.