Πίσω από τη Φωτογραφία

Φωτογραφία εκδήλωσης
· Portfolio Reviews · Διαλέξεις - Ομιλίες · Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Λάρισα // Δημοσίευση: 27 Ιαν 2015

ομιλία, παρουσίαση και Portfolio Review με τον Χάρη Κακαρούχα στη Λάρισα

Στα πλαίσια των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα f+, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και με την υποστήριξη της φωτογραφικής λέσχης Λάρισας διοργανώνει το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 19:30, στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου στο Μύλο του Παππά, (Γεωργιάδου 53) στη Λάρισα, ομιλία και παρουσίαση της φωτογραφικής δουλειάς του Χάρη Κακαρούχα.

Ώρα προσέλευσης 19:00
Ώρα έναρξης 19:30
Είσοδος Ελεύθερη

«Πίσω από τη Φωτογραφία»
Μια ολιστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Η τρέχουσα προσέγγιση όλου του φάσματος (δημιουργία, ανάγνωση, διδασκαλία) της καλλιτεχνικής φωτογραφίας στηρίζεται στην επιστημονική γνώση. Η ιστορία της τέχνης συνεπικουρούμενη από την σημειολογία, τις θεωρίες επικοινωνίας, ενίοτε την ψυχανάλυση έρχονται να «κρίνουν» την εικόνα και να της αποδώσουν αξία. Η όλη διαδικασία δείχνει επιστημονικά ορθολογική και αντικειμενική. Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν εκ πείρας ότι το τι φωτογραφίζουμε, το ποιοι φωτογράφοι μας αγγίζουν, το πως κάνουμε την επιλογή των φωτογραφιών μας, το ποιές είναι οι εμμονές μας..... είναι ζητήματα καθαρά υποκειμενικά.
Υπάρχει τελικά καλή η κακή φωτογραφία, μεγάλος η μικρός φωτογράφος; Έχει νόημα η αξιολόγηση η είναι απλά ένα παιχνίδι εξουσίας, όπως ο καθορισμός της χρηματιστηριακής αξίας ενός καλλιτέχνη;
Ποιά είναι αυτά τα «άλλα εργαλεία» που μπορούν να συνδράμουν ώστε να ξεκαθαρίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα;
Όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι, μέσα από φωτογραφίες και μέσα από την προσωπική εμπειρία μου, όχι για να πείσω κάποιον αλλά να βάλω τον προβληματισμό.
Χάρης Κακαρούχας

 


 

Την Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2014, από τις 10:30 ως τις 14:00 θα πραγματοποιηθεί Portfolio Review (Κριτική φωτογραφιών) για όσους το επιθυμούν με τον φωτογράφο Χάρη Κακαρούχα στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του kaveh kanes, Ασκληπιού 38, Λάρισα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν έως 40 φωτογραφίες τους τις οποίες θα επιλέξουν με βάση το τι τους εκφράζει. Οι φωτογραφίες που θα προσκομίσουν μπορεί να είναι τυπωμένες ή σε ψηφιακή μορφή.

Δηλώσεις συμμετοχής σχετικά με το Portfolio Review στο katsakos@gmail.com και στο 6944241177

 

Χάρης Κακαρούχας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακό στη Θεωρία του Χρώματος και την Οπτική Αντίληψη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ έχει και διδακτορικό δίπλωμα στη Φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο του Derby. Σπούδασε επίσης διαφορετικούς τρόπους θεραπείας μέσω της τέχνης στο Voicing Institute, Puna multiversity, όπως και άλλες πρακτικές σύγχρονης φυσικής ψυχοθεραπείας.
Το φωτογραφικό του έργο έχει δημοσιοποιηθεί σε διάφορα περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 1997, οι εκδόσεις Photohoros δημοσίευσαν το φωτογραφικό του βιβλίο με τίτλο “On the timelines” και το 2003 οι εκδόσεις Άπειρον εξέδωσαν το βιβλίο του “Suspended time A Cuban portrait”. Το ίδιο βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Dewi Lewis Publishing Μεγάλη Βρετανία, Peliti Associati Ιταλία, Edition Braus Γερμανία, Actes Sud Γαλλία και Lunwerg Editiones Ισπανία. Αυτό το βιβλίο βραβεύτηκε με το βραβείο «Μύλος» το 2004, ως το βιβλίο τέχνης της χρονιάς στην Ελλάδα. Επίσης, βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων για τη φωτογραφία το 2003 και με το βραβείο Schweppes φωτογραφικό πορτραίτο το 2003. Μέρος της δουλειάς του ανήκει σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας.
www.hariskakarouhas.com