Πίσω από τη μάσκα

φωτογραφία έκθεσης σχετικά με το Τυρναβίτικο καρναβάλι
· Εκθέσεις · Λάρισα // Δημοσίευση: 08 Φεβ 2015

έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Αποστόλη Ντόμαλη

«Πίσω από τη μάσκα» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Απ. Ντόμαλη, που αποθανατίζει το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και το Μπουρανί, και εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Χορίαμβος», Γαληνού 5 και Φαρμακίδου στην Λάρισα.

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος» για την Αποκριά και αποτελεί την επίσημη έναρξή τους.

Για την έκθεση «Πίσω από τη μάσκα» θα μιλήσουν και θα κάνουν γενικότερη κουβέντα για την Αποκριά οι:

  • Κωνσταντίνα Καρυδάκη (Δημοσιογράφος)
  • Σωτήρης Παστάκας (ψυχίατρος- λογοτέχνης, εκπρόσωπος λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα»),
  • Νίκος Σαμαρίνας (δάσκαλος λαϊκών- παραδοσιακών χορών, πρόεδρος Π.Σ. Χορίαμβος), εκπρόσωπος των Μπουρανιτών Τυρνάβου
  • και ο ίδιος ο φωτογράφος.

Θα ακολουθήσει «τσίκνισμα» και γλέντι με την συμμετοχή μελών των χορευτικών ομάδων του Χορίαμβου.

 

Η έκθεση

Πρόκειται για μια ενότητα από έγχρωμες φωτογραφίες επιλεγμένες από μια μακροχρόνια δουλειά που ο Απ. Ντόμαλης έκανε ανελλιπώς, ξεκινώντας με έγχρωμο φιλμ από το 1997, ως τις μέρες μας της ψηφιακής εικόνας.

Ακολουθώντας με το φωτογραφικό του φακό τα άρματα και τούς καρναβαλιστές, στους δρόμους και τις πλατείες του Τυρνάβου, τις διαδικασίες προετοιμασίας του Μπουρανί, τα γλέντια και τις συναθροίσεις, μπαίνουμε σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την πρόσφατη ιστορία του καρναβαλιού, πατώντας στην πραγματικότητα και αναδιαμορφώνοντας μια νέα, πέρα από το προφανές και μέσα από την ματιά του φωτορεπόρτερ, Αποστόλη Ντόμαλη.

Η έκθεση έχει ξαναπαρουσιαστεί σε Τύρναβο και Φλώρινα και τώρα κάνει άλλον ένα σταθμό στην Λάρισα. Θα διαρκέσει από τις 12 (Τσικνοπέμπτη) ως τις 23 Φλεβάρη (Τρανή Αποκριά) έως και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου (παράταση έκθεσης), και όσοι επιθυμούν μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά 18:00- 22:00. Η έκθεση είναι ανοιχτή και σε ομαδικές επισκέψεις από πολιτιστικούς συλλόγους, κατόπιν συνεννοήσεως. Τηλ. 2411 101963 (γραμματεία Χορίαμβου).

 

Βιογραφικό

O Απόστολος Ντόμαλης είναι φωτορεπόρτερ, μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. Το πάθος του για τη φωτογραφία ξεκινά στα τέλη του 1990, όταν άρχισε να πειραματίζεται για πρώτη φορά με το ασπρόμαυρο φιλμ και την εμφάνιση σε σκοτεινό θάλαμο. Ακολουθούν σπουδές στα ΤΕΙ Αθηνών και το 1996 οι πρώτες επαγγελματικές συνεργασίες στο κοινωνικό και αθλητικό φωτορεπορτάζ.

Το 1997 επιστρέφει στη Λάρισα και ένα χρόνο αργότερα ξεκινά την επαγγελματική του συνεργασία με την εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας», επί πολλά χρόνια. Επίσης συνεργάζεται με Αθηναϊκά πρακτορεία, κυρίως αθλητικού φωτορεπορτάζ. Από το 2000 συμμετείχε στο κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης, φωτογραφίζοντας στη Νίκαια της Γαλλίας, στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό Διάβαση (diavasinet.gr).

Έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση εντύπων καθώς και με την ταξιδιωτική φωτογραφία (Κούβα 2004, Βενεζουέλα 2005). Φωτογραφίες του περιλαμβάνονται σε έκδοση του Υπουργείου Παιδείας σε σχολικά βιβλία Ελληνικής Γλώσσας Α' και Β' Γυμνασίου.

Στην εκπαίδευση έχει διατελέσει εκπαιδευτικός συνεργάτης στα ΝΕΛΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΕ και στα Κέντρα δια βίου Μάθησης. Διδάσκει και έχει την ευθύνη στο φωτογραφικό εργαστήριο του Π.Σ. Χορίαμβος.

Η έκθεση «Πίσω από τη Μάσκα» διοργανώθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων το 2010 και σήμερα έχουμε την δυνατότητα να την απολαύσουμε και στη Λάρισα.