Photovision: εκθέσεις φωτογραφίας

φωτογραφία σειράς «τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα»
· Εκθέσεις · Αθήνα · Περιστέρι // Δημοσίευση: 08 Mar 2015

οι ομαδικές και ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις της Photovision

Δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ομαδικές όσο και ατομικές εκθέσεις να θέσουν στην κρίση του απαιτητικού κοινού πρόσφατη και παλαιότερη δουλειά τους. Η φιλοξενεία των εκθέσεων είναι δωρεάν.

 

Darkroom Creative Project από τον Στ. Πάσχο

Ομαδική έκθεση
Γεννημένος το 1948 στα Ιωάννινα, ο Στέφανος Πάσχος είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστός στο χώρο της φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες γνωστών περιοδικών όπως το Elle, Marie Claire, Max και Playboy. Με σπουδές στον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη συντήρηση έργων τέχνης και τις πλαστικές τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, είναι γνωστός για τους φωτογραφικούς του πειραματισμούς. Στην 11η διοργάνωση της Photovision, ο Στέφανος Πάσχος και η καλλιτεχνική του ομάδα θα παρουσιάσουν αναλογικές φωτογραφίες και έργα με φωτογραφικές τεχνικές του 19ου αιώνα. Κυανοτυπίες, πλατινοτυπίες, χαρτιά εμπλουτισμένα με χλωριούχο νάτριο, αλμπουμίνη και διχρωμική γόμα είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές που οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν στα φωτογραφικά έργα που θα παρουσιαστούν.

Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας

Ομαδική έκθεση
Στις 2 Απριλίου του 1916 ιδρύθηκε επίσημα ο επαγγελματικός φορέας με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ». Η μετονομασία του σε «Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας» έγινε πολύ αργότερα, το 1971. H ΕΚΦΑ διατηρεί το ιστορικό προνόμιο του γενάρχη στα συνδικαλιστικά πράγματα των ελλήνων φωτογράφων -και όχι μόνο αυτών αφού οι φωτογράφοι ως συνδικαλιστές προϋπήρξαν π.χ. των δικηγόρων και άλλων πολλών επαγγελματιών, που οργάνωσαν τις ενώσεις και τους συνδέσμους τους πριν και μετά το Μεσοπόλεμο. Ωστόσο, αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον κλάδο το γεγονός ότι το δραστικότερο όπλο ανέκαθεν υπήρξε ο φωτογραφικός φακός. Πιο ισχυρός από τη «συνδικαλιστική παρέμβαση», στα δίσεκτα χρόνια, έγραψε ιστορία. Την ιστορία της Ελλάδας και του λαού της. Το «μάτι» του φακού στάθηκε ο αδέκαστος κριτής της νεότερης ελληνικής κοινωνίας και ιστορίας, αφού διέσωσε όσα η εξουσία θέλησε να αφανίσει η ίδια μέσα στην υπερβολή της. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Ο φωτογραφικός φακός είναι σπουδή ζωής, βήμα κριτικής, ερωτικό άγγιγμα, κοινωνική κριτική, ανάσα ελευθερίας...

ΚΕΨΥΕ

Ομαδική έκθεση

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) είναι μονάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γεν. Νοσοκομείο Παίδων και συμμετέχει στις παράλληλες φωτογραφικές εκθέσεις της 11ης διοργάνωσης της PHOTOVISION για το 2015. Η φωτογραφική ομάδα «Ταξιδευτές του Χρόνου» λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια σαν εργαστήριο φωτογραφίας της μονάδας και αποτελείται από 23 εφήβους, νέους και νέες, με καθηγητές τους φωτογράφους Δημήτρη Μ. Μπούκα και τον Μανώλη Σαλαμαλέκη. Σκοπός της έκθεσης δεν είναι μόνο η προβολή του έργου των «Ταξιδευτών του Χρόνου», αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των νέων.

ΟΚΑΝΑ

Ομαδική έκθεση της φωτογραφικής Λέσχης «ΣΑΝ ΦΩΣ»
Το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) του ΟΚΑΝΑ κύριο στόχο του έχει την κατάρτιση και την εξειδίκευση σε ποικίλους επαγγελματικούς τομείς των υπό απεξάρτηση ή των απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων, με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά εργασίας. Από το 2001 λειτουργεί στο ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ η φωτογραφική λέσχη «ΣΑΝ ΦΩΣ». Στη λέσχη συμμετέχουν όσοι έχουν καταρτισθεί στην φωτογραφία μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης.
Στη PHOTOVISION 2015 θα συμμετέχουν δεκαπέντε μέλη της Λέσχης. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Άνθρωποι εντός των τειχών».

ΦΩΤΟΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Ομαδική έκθεση
H φωτογραφική ομάδα των Φωτοερευνητών δημιουργήθηκε το 1989 από τον Κίμωνα Αξαόπουλο διδάσκοντα της Eλεύθερης Σπουδής Φωτογραφίας του Πειραϊκού Συνδέσμου. Αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο των αποφοίτων της σχολής και σημείο επαφής και ανταλλαγής φωτογραφικών εμπειριών και εντυπώσεων με απώτερο σκοπό τη γνώση, τέρψη και δημιουργικότητα. Οι δράσεις της ομάδας περιλαμβάνουν αναζητήσεις τόσο ως προς την εικόνα όσο και ως προς τον άνθρωπο και καλλιτέχνη, ενώ δρουν ανοικτά σε κάθε δημιουργική συνεργασία με άλλες ομάδες η μεμονωμένα άτομα. Στη Photovision θα εκθέσουν πρόσφατα έργα τους.

Φεστιβάλ Βωβούσας Ζαγορίου Ιωαννίνων

www.vovousafestival.gr
Το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ στην Ελλάδα, αφιερωμένο στη φωτογραφία, στις τέχνες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Καλοκαίρι στα χίλια μέτρα υψόμετρο, δίπλα στον Αώο ποταμό, ανάμεσα στις κορφές της βόρειας Πίνδου, ένα βήμα από τη Βάλια Κάλντα, τον Βίκο και τα Ιωάννινα. Προβολές, εκθέσεις, σεμινάρια, συναυλίες, ομιλίες για μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή. Μότο του Φεστιβάλ Βωβούσας: «Ο πολιτισμός είναι τρόπος συμπεριφοράς και έκφρασης αφού ενέχει εξ ορισμού τη συνάθροιση και τη συναναστροφή· έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επικοινωνία και αλληλεγγύη, δύο βαθιές έννοιες κενές νοήματος αν δε προσδιορίσουμε πως αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις». Στη Photovision, σε ένα καλαίσθητο περίπτερο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία «εικονική» περιήγηση στα εκθέματα.

«Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα»

Ατομική έκθεση της Αλίκης Ναρίδου
Η Αλίκη Ναρίδου γεννήθηκε στο Κουρσκ της Ρωσίας. Από το 1997 ζει στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών. Η εργασία που θα παρουσιάσει στη Photovision είναι προσπάθεια εικονοποίησης των επτά θανάσιμων αμαρτιών. Η φωτογραφική απόδοση των πορτραίτων έχει σκηνοθετική-θεατρική προσέγγιση. Η σύλληψη της ιδέας, η μελέτη κάθε λεπτομέρειας, η επιμέλεια του κάθε κοστουμιού, του χτενίσματος, του μακιγιάζ και του φωτισμού, ακόμα και η επιλογή του χώρου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Κάθε εικόνα λειτουργεί σαν ημερολόγιο δημιουργίας και συναισθημάτων για το δημιουργό και τον θεατή.

Zeuxis ArtGroup

20+ portfolios της ομάδας επιλεγμένα από τον Νίκο Αποστολόπουλο
Η ομάδα «Ζεύξις» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2008 από τον Καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας κ. Νίκο Αποστολόπουλο. Το όνομα προήλθε από τον τόπο της συνάντησης που ήταν το ουζερί «Ζεύξιδος» στην ομώνυμη οδό. Η ομάδα “Zeuxis ArtGroup” αριθμεί ήδη πάνω από 270 μέλη που είναι όλοι σπουδαστές, τελειόφοιτοι και πτυχιούχοι του Τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Στην έκθεση που θα παρουσιάσει στην Photovision 2015 ο Νίκος Αποστολόπουλος θα αποτελείται από 20+ portfolios από πρόσφατες εργασίες των μελών του “Zeuxis ArtGroup”.

Λέσχη Φωτογραφίας Κωνσταντινουπολιτών

Ομαδική έκθεση
Η Λέσχη Φωτογραφίας Κωνσταντινουπολιτών δραστηριοποιείται υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου Χρήστου Κανάκη. Στόχος της είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα μυστικά της σύγχρονης ψηφιακής και αναλογικής φωτογραφίας, τόσο από αισθητική όσο και από τεχνική άποψη και να συμμετέχουν σε μια ενεργή ομάδα φίλων της φωτογραφίας που θα μοιράζεται το κοινό πάθος για τη φωτογραφία και θα δραστηριοποιείται με εκδηλώσεις και εκθέσεις, φωτογραφικές συναντήσεις, εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους με σκοπό τη βελτίωση των φωτογραφικών ικανοτήτων. Τα μέλη της Λέσχης θα εκθέσουν μια επιλογή από τη φωτογραφική δουλειά τους, συνθέτοντας ένα ζωντανό, πολύχρωμο παζλ μιας δημιουργικής ομάδας που αγαπά να φωτογραφίζει και που ξέρει να προσεγγίζει με φρέσκια ματιά, γεμάτη ενθουσιασμό, τη φωτογραφία δρόμου, την ταξιδιωτική φωτογραφία και τη macro-φωτογραφία.

Παναγιώτης Κουζής

Ατομική έκθεση
Μέλος της Ε.Φ.Ε. από το 1965 έως το 1970 περίπου και ξανά από το 2014, ο Παναγιώτης Κουζής δραστηριοποιείται στα NUDE workshop (studio και υπαίθριες λήψεις) και σε άλλα είδη φωτογραφίας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο νέο στυλ φωτογράφησης. Με μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες του δικού του παλαιού στυλ, όταν ήταν φωτογράφος και επίσημος προμηθευτής τόσο του ΕΟΤ όσο και διαφόρων άλλων εκδοτικών οίκων, ο Παναγιώτης Κουζής παρουσιάζει ασπρόμαυρα και έγχρωμα φωτογραφικά έργα στα πλαίσια της 11ης διοργάνωσης της Photovision για το 2015.

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία

Ομαδική έκθεση με θέμα την Ακρόπολη και την γύρω περιοχή
Εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δεσπόζει το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάθε επισκέπτης που επιθυμεί να μεταβεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα υποχρεωθεί να διασχίσει μια περιοχή όπου τριγύρω της υπάρχουν σύγχρονα και αρχαία κτίσματα. Ο ξένος προς το περιβάλλον, θα διαπιστώσει ότι στη γύρο περιοχή του Μουσείου συνυπάρχουν αρμονικά το παλαιό και το σύγχρονο. Η παραπάνω περιγραφή, έρχεται ως συμπλήρωμα της φωτογραφικής συλλογής της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας η οποία θα παρουσιαστεί στη φετινή Photovision. Εκθέτουν πολλά παλιά και νέα μέλη της ΕΦΕ αυστηρά επιλεγμένα έργα τους με θέμα - όπως προαναφέρθηκε - την Ακρόπολη και την γύρω περιοχή.

PhotoWedding Stories

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας Γάμου
To PhotoWeddingStories, η διεθνής κοινότητα φωτογράφων γάμου που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009, επιστρέφει στη Photovision για το ετήσιο συνέδριο της. Σκοπός της κοινότητας εξαρχής ήταν η επιμόρφωση των μελών της και η αναζήτηση της έμπνευσης πέρα από τα τετριμμένα. Παράλληλα με το πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι, όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση του PWS που θα αποτελείται από εντυπωσιακές φωτογραφίες γάμου. Στους χώρους της Photovision θα αναρτηθούν οι φωτογραφίες που θα διακριθούν στον διαγωνισμό που τρέχει αυτή την περίοδο και μέχρι την 1η Μαρτίου και έχει σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες φωτογραφίες και άλμπουμ γάμου.