LOOK20

αφίσα παρουσίασης
· Προβολές · Αθήνα // Δημοσίευση: 12 Mar 2015

παρουσίαση στο πλαίσιο της έκθεσης My mother’s silence του Χρήστου Χρυσόπουλου στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης του Χρήστου Χρυσόπουλου My mother’s silence σε επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλου, διοργανώνει την παρουσίαση με γενικό τίτλο LOOK20. Το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα παρουσιάσει τη σειρά slideshows με τον παραπάνω γενικό τίτλο και θα μιλήσει για τη σχέση λογοτεχνίας-φωτογραφίας, καθώς και για την έννοια του χώρου ως κυριολεκτική, εικαστική και ψυχολογική επικράτεια.

Η βασική διερώτηση της σειράς LOOK20 αφορά το πώς η συνείδηση κατασκευάζει την επικράτεια που τη φιλοξενεί. Το ίχνος της προσωπικής μνήμης, εικόνες του προσωπικού και δημόσιου χώρου, καθώς και η σημειολογία της ιστορίας, της πολιτικής και της ταυτότητας είναι βασικά θέματα των slideshows. Όπου και αν στοχεύει, η ματιά του Χρυσόπουλου κατασκευάζει μια κριτική, εντούτοις αυτοστοχαστική, φόρμα οπτικής αφήγησης. Ο θεατής εισέρχεται στο σαγηνευτικό σύμπαν των ακίνητων εικόνων του LOOK20 υπό μια συνθήκη ψυχολογικής και αισθητικής υποβολής. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την αφετηριακή παραδοχή ότι τα slideshows της σειράς LOOK20 αποτελούνται αυστηρά από τον αριθμό 20 φωτογραφιών.

Στο έργο συνεργάζονται οι μουσικοί Thierry Jolif και Dahlia's Tear. Το έργο LOOK20 θα φιλοξενηθεί τον Απρίλιο του 2015 στο εικαστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Printemps Balkanique στην Caen της Γαλλίας με επιμέλεια του Laurent Poree.

 

Στοιχεία για την σειρά των slideshows και λίγα λόγια από τον Χρήστο Χρυσόπουλο για κάθε ενότητα της σειράς:

ΛΗΘΗ (2015)

“Υπάρχει μια κρυφή επικράτεια όπου ο χρόνος σταματά. Τα πάντα σε αυτήν μοιάζουν άχρονα. Μόνο αγάλματα ζουν εκεί. Πίσω από τις σκιές. Αναπνοές από ακίνητα σώματα. Τα ακρωτηριαμένα μέλη κινούνται στο φως.”

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγαλμάτων στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αθήνα. 8:08 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Χρήστος Χρυσόπουλος

LIFELONG EMPLOYMENT (2014)

«Μου αρέσουν τα παλιά αρχιτεκτονικά περιοδικά. Συνηθίζω να χάνομαι στις σελίδες τους και να βυθίζομαι στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Τα παλιά αρχιτεκτονικά περιοδικά είναι οι ξεχασμένες, διαψευσμένες ουτοπίες μας».

Λεπτομέρειες φωτογραφιών από Γερμανικά αρχιτεκτονικά περιοδικά της δεκαετίας του '70 και μια φωτογραφία από την Αθήνα του 2014, τραβηγμένη με αναλογική φωτογραφική μηχανή του 1973.

Αθήνα. 7:37 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Audionautix

SHORT LOVE STORY (2014)

«Το ξέρω ότι ο φόβος μου είναι η απόσταση. Και τότε ψάχνω να βρω τον πόρο, το άνοιγμα, που θα οδηγήσει από εμένα στον άλλον. Το ζήτημα είναι κάθε φορά μια ελπίδα συμβατότητας μαζί του. Όταν βρίσκω το θάρρος και πλησιάζω».

Το εσωτερικό ενός υπνοδωματίου και δυο πρόσωπα που προσεγγίζονται.

Αθήνα. 10:36 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Thierry Jolif.

HOTEL ROOMS (2014)

«Ταξιδεύω συχνά ως συγγραφέας. Πολλές φορές, επισκέπτομαι άγνωστες πόλεις για μια μόνο νύχτα. Περνώ τα βράδια φωτογραφίζοντας το δωμάτιο και τους διαδρόμους του ξενοδοχείου μου».

Εσωτερικοί νυχτερινοί χώροι ξενοδοχείων σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.

Ποικίλες τοποθεσίες. 07:57 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Dahlia's Tear.

WORLD LEFT BEHIND (2014)

«Περπατώντας στην Αθήνα, έχω συχνά την εντύπωση ότι με έχουν αφήσει μόνο. Η πόλη μοιάζει εγκαταλειμμένη. Αισθάνομαι σαν όλοι να έχουν μόλις φύγει. Ένα λεπτό πριν...»

Εγκαταλειμμένα καθίσματα σε δρόμους και δημόσιους χώρους των Αθηνών. 9:05 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Thierry Jolif.

 

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει εκδώσει 13 βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013). Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (ESA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writer’s Program (IWP). To 2014, το Γαλλo-Γερμανικό κανάλι ARTE του αφιέρωσε ένα ωριαίο τηλεοπτικό προτρέτο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς performers και εικαστικούς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό (Alain Guerry, Shifty Tongue, Post-Media Lab, Βασιλεία Στυλιανίδου, Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων… κ.ά.). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες. Το έργο του LOOK20 (το οποίο θα παρουσιαστεί στις 14/3 στο πλαίσιο της έκθεσης) φιλοξενείται στον διαδικτυακό χώρο A place for the arts. Το έργο My mother’s silence έχει πρόσφατα παρουσιαστεί σε διεθνή περιοδικά όπως τα Phases, Mutant Space, Banana.

Ατομικές Εκθέσεις:

  • My mother's Silence (Αθήνα: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Άμφισσα: The symptom Projects-Οικία Δελμούζου, Caen: Cine Lux).
  • Disjunction (Μασσαλία: MucEM, Παρίσι: Galerie Desmos, Ελσίννκι: Nuorri Voima Foundation).
  • Encounters (Ρέικιαβικ: Contemporary Art Museum - με την Diane Neumaier).
  • The Black Dress (New Jersey: RCIPP - με την Diane Neumaier).
  • Idiolexicon (Πράγα: The centre for metamedia).