Τέχνη και Τρέλα

Εικόνα Έκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 30 Mar 2015

κύκλος διαλέξεων από το Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων'

Ο Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη (Ερμού 1, 6ος όροφος, γραφείο 601) τον κύκλο διαλέξεων με θέμα: «ΤΕΧΝΗ και ΤΡΕΛΑ». Οι διαλέξεις οργανώνονται από τον Π. Βασιλειάδη, ψυχίατρο / εικαστικό και απευθύνονται σε επαγγελματίες και φοιτητές στο χώρο της ψυχικής υγείας, σε φοιτητές και καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

Η Τρέλα στην Τέχνη: Το περιεχόμενο αφορά στην επίδραση της ιδέας και του φαινομένου της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, αλλά και τις επιρροές και τα «δάνεια», που δέχτηκαν στο έργο τους οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, καθώς έγινε γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους η τέχνη των ψυχικά πασχόντων. Παράλληλα περιγράφεται η επίδραση της ψυχικής διαταραχής στο έργο σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς αυτοί μπήκαν σε ψύχωση (π.χ. Γ. Χαλεπάς,Van Gogh κ.α.)

H Τέχνη στην Τρέλα: Περιγράφεται μια ιστορική αναδρομή της τέχνης στα ψυχιατρεία και αναλύονται θέματα όπως η Art Brut, το Gugging και διάφορα παράξενα περιβάλλοντα, που δημιουργήθηκαν από μοναχικούς καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επίδραση της τρέλας στην τέχνη καλλιτεχνών με ψύχωση, όπως και το πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης» και της θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης. Αναλύονται διεξοδικά τα χαρακτηριστικά σημεία, που μπορούν να εντοπιστούν στην τέχνη των ψυχωσικών. Τέλος, περιγράφεται το έργο ψυχωσικών καλλιτεχνών στον Ελληνικό χώρο.

Σημειώνουμε ότι η σχέση της τέχνης και της τρέλας αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα νέο πεδίο διερεύνησης για την ευρύτερη κατανόηση των ψυχικών διαταραχών.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο του 2015.

Οι 4 συναντήσεις θα είναι εβδομαδιαίες, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:30-12:30. Αναλυτικά οι ημερομηνίες είναι οι εξής 14/3, 21/3, 28/3, 4/4.

Για την παρακολούθηση των διαλέξεων υπάρχει μια συνδρομή 40 € προς ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση symepe@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015.