Atopos Unlocked #RenHang

φωτογραφία Ren Hang γυναίκα που αγκαλιάζει κύκνο
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 20 Απρ 2015

έκθεση του κινέζου φωτογράφου και ποιητή Ren Hang στα πλαίσια του προγράμματος Atopos Unlocked

To Atopos Unlocked, το νέο πρόγραμμα του πολιτιστικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos cvc), είναι εμπνευσμένο από τη νέα έρευνα της Atopos: την απεικόνιση του γυμνού σώματος από τη νέα γενιά καλλιτεχνών του Tumblr και των social media. Μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στη έρευνα του οργανισμού με τίτλο Unlocked θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τη La Gaîté lyrique στο Παρίσι το 2015. Το Atopos Unlocked συνεχίζεται με τον φωτογράφο και ποιητή Ren Hang. Ο Κινέζος καλλιτέχνης συμμετέχει στο Occupy Atopos residency και θα δημιουργήσει μια σειρά από νέα έργα.

Η avant-garde, ριζοσπαστική φωτογραφική δουλειά του 28χρονου καλλιτέχνη διαπνέεται από έντονο λυρισμό και ερωτισμό. Ο Ren Hang γδύνει τους φίλους-μοντέλα του και δημιουργεί πρωτότυπες, προκλητικές, ημερολογιακές αφηγήσεις όπου το νεανικό σώμα και η αισθαντικότητά του αποτελούν πρωταγωνιστικά στοιχεία. Συχνά τοποθετημένες στο σύγχρονο αστικό τοπίο του Πεκίνου, σε απογυμνωμένα δωμάτια ή κρυμμένες στην φύση οι άλλοτε βρώμικες και άλλοτε παραμυθένιες ανθρώπινες συνθέσεις του αιρετικού φωτογράφου μοιάζουν να καταρρίπτουν τους ηθικούς κώδικες της συντηρητικής Άπω Ανατολής. Οι εικόνες του Ren Hang και η ιδιαίτερη τολμηρή φύση του έργου του παρερμηνεύονται συχνά ως μια σκηνογραφημένη απεικόνιση των σύγχρονων υποκουλτούρων της Κίνας και των νεαρών του περιθωρίου. Πρόθεση, ωστόσο, του Hang είναι απλά να καταγράψει τον άνθρωπο στην πιο φυσική και αυθεντική του μορφή, δηλαδή γυμνό. Στην πρόσφατη δουλειά του με τίτλο 2014, που παρουσιάστηκε στην γκαλερί Capricious 88 της Νέας Υόρκης, ο καλλιτέχνης εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους το γυμνό ανθρώπινο σώμα συνδιαλέγεται με το φυσικό περιβάλλον καταλήγοντας σε μια σειρά περίτεχνων, οπτικών καμουφλάζ.

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων λειτουργίας της η Atopos «ξεκλειδώνει», παράλληλα, τους χώρους και τις συλλογές της για το κοινό παρουσιάζοντας δημιουργίες του Βρετανού σχεδιαστή Craig Green καθώς και χάρτινα φορέματα της Atopos Paper Fashion collection. H παρουσίαση της συλλογής, η οποία περιλαμβάνει συλλεκτικά φορέματα των Issey Miyake, Helmut Lang, Maison Martin Margiela, Walter Van Beirendonck και Hussein Chalayan, το Campbell Soup Dress after Andy Warhol, το Lisa Dress του Robert Wilson, το Yellow Pages Dress του Howard Hodgkin μεταξύ άλλων, θα εναλλάσσεται σε τακτά διαστήματα.

Όλα τα limited edition έργα του Ren Hang είναι διαθέσιμα προς πώληση καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Παράταση του προγράμματος και της έκθεσης μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου

Ren Hang
Γεννήθηκε στην Changchun, επαρχία της Jilin στην Κίνα. Έχει παρουσιάσει τα έργα του μέσα από ατομικές εκθέσεις στην χώρα του και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς, ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στη Σουηδία, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία κ.ά. Ο Hang έχει επανειλημμένα λογοκριθεί στη χώρα του, όμως παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες επιλέγει ως βάση του το Πεκίνο. Το 2013 πήρε μέρος στην έκθεση Fuck Off 2 που παρουσιάστηκε στο Groninger Museum της Ολλανδίας ως καλεσμένος του καλλιτέχνη και ακτιβιστή, Ai Wei Wei, καθώς και στην Photo Biennale του Πεκίνου. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κίνα, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων ενώ έχουν κυκλοφορήσει αρκετές μονογραφίες αφιερωμένες στη δουλειά του.