Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες

φωτογραφίες: Αικατερίνη Γεγησιάν
· Εκθέσεις · Φεστιβάλ · Βενετία // Δημοσίευση: 03 Μάιος 2015

συμμετοχή της Αικατερίνης Γεγησιάν στην 56η Μπιεννάλε της Βενετίας

Οι Kalfayan Galleries με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν ότι η Αικατερίνη Γεγησιάν, εκθέτει στο Περίπτερο της Αρμενίας στην 56η Μπιεννάλε της Βενετίας. Σύγχρονοι καλλιτέχνες της Αρμενικής Διασποράς υπό την επιμέλεια της Adelina Cüberyan v. Fürstenberg εκθέτουν τα έργα τους αυτή την συμβολική χρονολογία (2015) με την αφορμή των εκδηλώσεων μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία.

Ένας μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες
Σειρά από 65 κολάζ και artist’s book

Ο «Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες» βασίζεται σε φωτογραφικά άλμπουμ της Σοβιετικής Αρμενίας, Τουρκίας και Ελλάδας από την δεκαετία του '60 έως την δεκαετία του '80, τα οποία με αφηγηματικό τρόπο παρουσιάζουν μέσα από τη φωτογραφία την εικόνα του κάθε έθνους. Το έργο συνθέτει αυτές της ετερογενείς εικόνες, οι οποίες παρήχθησαν σε ποικιλόμορφα γεωγραφικά, ιδεολογικά και ιστορικά πλαίσια συνθέτοντας μια σειρά από κολάζ και ένα artist’s book, τα οποία μαζί κατασκευάζουν ένα νέο τοπίο αναδεικνύοντας μια αόρατη τοπογραφία. Το έργο αναπαράγει μια μεταφυσική και «έμφυλη» ανάγνωση των εθνικών δυνάμεων που έχτισαν το αρχικό υλικό, μια ανάγνωση η οποία και μιμείται τις αφηγήσεις της κοσμικής σύλληψης (αρχής) (την γέννηση του έθνους) και απηχεί θηλυκές και αρσενικές μεταφορές (την Αρμενία ως μητέρα, το Έθνος ως πατέρας). Διαχωρισμένο σε εφτά κεφάλαια που ακολουθούν την λογική των 7 θαλασσών (μια ιδέα που αιώνες χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαφορετικότητα των γεωγραφικών τοπίων) ο οδηγός «μεταφράζει» τις αφηγήσεις της γένεσης όχι ως μια εξελικτική διαδικασία αλλά μια κυκλική και σύγχρονη σύνδεση μεταξύ όγκων νερού.

Εικόνες διαφόρων μεγεθών και υλικών τοποθετούνται η μια πάνω στην άλλη, δημιουργώντας πλαίσια μέσα σε άλλα πλαίσια, μερικές φορές χτίζοντας πάνω στην επανάληψη και στις αντανακλάσεις και άλλες φορές ακολουθώντας τα επίσημα μοτίβα ή τις κινήσεις των ανθρώπων στην εικόνα. Παρόμοια με την διασύνδεση των εφτά θαλασσών που σχηματίζουν το νέο αόρατο τοπίο, οι εικόνες ενώνονται σαν σώματα που υφαίνονται, τα οποία μαρκάρονται μέσα από συμβολικές δυνάμεις και πολλαπλούς κώδικες.

Ο «Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες» επεξεργάζεται μέσα από τις εικόνες νέους τρόπους να περιγράψει το αόρατο, δίνοντας φόρμα σε ένα χώρο που ακόμη δεν ανήκει σε εμάς.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν.1976, Θεσσαλονίκη) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 2014 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή της στο University of Westminster (Λονδίνο). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βραβεία & χορηγίες: Arts & Humanities Research Council, Arts Council England, Visiting Arts, Picture This Moving Image Agency, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Έργα σε συλλογές: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πολύπλευρο έργο της Γεγησιάν διαπραγματεύεται την πλαστικότητα της κινούμενης εικόνας, ήχου, φωτογραφίας και κειμένου, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ τοπίου, μνήμης και αφηγηματικότητας.

Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα–Θεσσαλονίκη).