Βιβλίο: ποίησις χειρών

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Φλώρινα // Δημοσίευση: 03 Μάιος 2015

παράλληλη έκθεση φωτογραφίας του Ευριπίδη Τσατσιάδη στα πλαίσια της έκθεσης των φοιτητών του ΠΔΜ

Το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο «Βιβλιολογείον - Μίμης Σουλιώτης» της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον πολιτισμό του βιβλίου μέσα από τα χειροποίητα έργα των φοιτητών (βιβλία, χειρόγραφα, αρχαίες μορφές γραπτού λόγου) και την καλλιτεχνική τους προσέγγιση από τον φωτογραφικό φακό του Ευριπίδη Τσατσιάδη. Τα έργα θα εκτίθενται παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Μαΐου 2015, στις 12:00.

Η Έκθεση «Βιβλίο: ποίησις χειρών» επιχειρεί να αναδείξει τα χειροποίητα έργα φοιτητών και των δυο Τμημάτων της Παιδαγωγικής Σχολής καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών ΠΔΜ, που εκπονήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων επιλογής «Ιστορία του βιβλίου» και «Τέχνες του βιβλίου», υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγωγής για το Βιβλίο – Βιβλιολογείον «Μίμης Σουλιώτης», Έφης Παπαγεωργίου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικής Σχολής ΠΔΜ.

Τα έργα αυτά δεν είναι εικαστικά δρώμενα. Είναι το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας στην οποία συμβαίνουν τα εξής: Οι φοιτητές καλούνται να αποκτήσουν μια γόνιμη επαφή με το βιβλίο – αντικείμενο. Να επαναπροσδιορίσουν τη εκπαιδευτική τους σχέση μαζί του, γνωρίζοντας την μακραίωνη ιστορία του και να το εκτιμήσουν στις πραγματικές του διαστάσεις, δηλαδή ως ύψιστο προϊόν του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο Ευριπίδης Τσατσιάδης, ένας ανήσυχος κοζανίτης καλλιτέχνης, εμπνεύστηκε από τις δημιουργίες των φοιτητών και επιχείρησε, μέσα από το φωτογραφικό του φακό, μια αφαιρετική προσέγγισή τους, εστιάζοντας στην λεπτομέρεια. Πρόθεσή του, να αναδείξει τον κόπο και το μεράκι των δημιουργών αλλά και να αιχμαλωτίσει το μάτι του επισκέπτη στην ομορφιά της χειρόγραφης αποτύπωσης του γραπτού λόγου και των υλικών που τη φιλοξένησαν μέσα στο διάβα των αιώνων.