Χάρης Κακαρούχας

πορτραίτο γυναίκας
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Προβολές · Αθήνα // Δημοσίευση: 06 Μάιος 2015

το Booze και ο Βασίλης Γεροντάκος παρουσιάζουν τη φωτογραφική δουλειά του Χάρη Κακαρούχα

Την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 8 μ.μ στο Booze :UPstairs ο Βασίλης Γεροντάκος θα παρουσιάσει υπό μορφή slide show το φωτογραφικό έργο του Χάρη Κακαρούχα. Μετά το πέρας της προβολής των φωτογραφιών, θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του φωτογράφου. Η συζήτηση θα έχει ως αντικείμενο την ανάλυση του έργου του Χάρη Κακαρούχα και την καλύτερη κατανόησή του.

 

Haris Kakarouhas’s square icons
Το square icon δηλώνει έναν «πνευματικό» χαρακτήρα διότι αυτές τις εικόνες δεν τις «κάνω» εγώ. Ουσιαστικά συμβαίνουν διαμέσου του εαυτού μου όταν αφήνομαι στην αθωότητα της ματιάς μου (χωρίς να παρεμβαίνουν οι γνώσεις μου για το μέσο και την ιστορία του, η εμπειρία μου, οι πεποιθήσεις μου, η ψυχολογία μου), όταν είμαι απόλυτα παρόν σε αυτό που συμβαίνει και ταυτόχρονα αφημένος στη ροή της ζωής, όταν δηλαδή είμαι αδιαχώριστο μέρος της.

Δεν είναι λοιπόν τίποτε άλλο πάρα ένας καθρέφτης των χαρακτηριστικών του εσωτερικού Είναι μου. Το «Είναι» που εν τέλει υπάρχει σε όλους μας είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι. Πρόθεση μου μοιραζόμενος αυτές τις εικόνες μαζί σας είναι να σας προσκαλέσω σε μια σιωπηλή εσωτερική βύθιση στην αλήθεια μας, σε έναν αγαπητικό εναγκαλισμό. Μπορεί να συμβεί –αν συν-κινηθούμε μαζί τους– αλλά μπορεί και όχι.

 

Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Θεωρία του Χρώματος και Οπτική Αντίληψη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (M.Sc). Επίσης κατέχει Διδακτορικό στη Φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο του Derby. Σπούδασε πολλές διαφορετικές μορφές της θεραπείας μέσω της τέχνης στο Voicing Institute της Ελβετίας, Puna Multiversity στην Ινδία, καθώς και άλλες πρακτικές της σύγχρονης φυσικής ψυχοθεραπείας (Freedom Institute - Άμστερνταμ). Φωτογραφική δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Χάρης Κακαρούχας κέρδισε το European Publishers Award για τη φωτογραφία το 2003. Το 2013, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Eco-Art Festival στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέρος της δουλειάς του ανήκει σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Σήμερα διδάσκει εργαστήρια φωτογραφίας κάτω από τον θεματικό τίτλο «Awakening the Gaze».