Locus Loci

σκιά ανθρώπου σε αντικείμενο
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Πασχαλίδου στο πλαίσιο της Photobiennale

Αποστασιοποιημένη από την πρακτική του ντοκουμέντου, βρίσκω τον εαυτό μου πιο κοντά στην εικονοπλασία και την εικονική αφήγηση. Στο έργο μου διερευνώ θέματα εξουσίας κι ελέγχου. Ιδιαίτερη σημασία για μένα έχει η θεσμοποίηση της καθημερινής ζωής, οι αλλαγές στην αντίληψή μας για το χώρο και το χρόνο, οι νέοι ορισμοί του Εαυτού που αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική κινητικότητα, η σύγχρονη εννοιοποίηση του σώματος ως πεδίο τόσο κοινωνικοπολιτικής όσο και συναισθηματικής αντιπαράθεσης, οι φορείς εξουσίας που μεσολαβούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας και στη συστηματική παραγωγή της έννοιας της Διαφορετικότητας.

Οι πρακτικές της ψηφιακής τεχνολογίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις φωτογραφικές και βίντεο συνθέσεις μου. Αντιπαραθέτοντας φωτογραφία και ψηφιακή εικόνα, επιθυμώ να θέσω υπό αμφισβήτηση την αύρα του ντοκουμέντου που περιβάλλει τη φωτογραφία, να προσεγγίσω κριτικά την έννοια του ρεαλισμού και να δηλώσω ότι η φωτογραφία αποτελεί πράγματι «ένα παράθυρο με θέα στον κόσμο», έναν κόσμο ωστόσο που έχει άπειρες πιθανότητες και πραγματικότητες. Με τον τρόπο αυτό, απέναντι στην ιδεολογία των «αποκαλυπτικών» φωτογραφιών και των φωτογραφιών-ειδώλων ενός καθρέφτη που επικρατεί στη «μετα-φωτογραφική» εποχή, αντιτάσσω τη δυναμική του φωτογραφικού μέσου για την παραγωγή οπτικών μεταφορών της «πραγματικότητας», οι οποίες την αμφισβητούν, της κάνουν κριτική, τη σχολιάζουν, αναδιαρθρώνουν και/ή αποδομούν.

Θεωρώντας ότι η φωτογραφία δεν αποτελεί αντικειμενικό μέσο καταγραφής, επιθυμώ να αμφισβητήσω τα όριά της. Στο στούντιό μου κατασκευάζω εφήμερα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά, κυρίως μικρά αντικείμενα, τα οποία μεγεθύνω μέσα από κοντινές λήψεις για να μεταφέρω την αίσθηση ενός αμφίσημου, πλασματικά «πραγματικού» περιβάλλοντος με τα δικά του σημαινόμενα και μεταφορές. Τα υλικά που επιλέγονται για κάθε μία από τις ενότητες των έργων μου κινητοποιούν συγκεκριμένους συνειρμούς και σημασίες και λειτουργούν ως πρότυπα οπτικών μεταφορών.

Η μυθοπλασία βρίσκεται πάντοτε στον πυρήνα του έργου μου• τα περισσότερα έργα μου –είτε πρόκειται για φωτογραφίες, βίντεο ή διαδραστικά κομμάτια εμπεριέχουν στοιχεία του φανταστικού είτε μέσα από ψηφιακές παρεμβάσεις, είτε μέσα από φωτιστικούς χειρισμούς και φωτογραφικές μεταμορφώσεις που αφορούν συγκεκριμένους και προεπιλεγμένους τόπους. Η μυθοπλασία είναι το εργαλείο με το οποίο αναπτύσσω τις έννοιές μου και την άποψη που έχω για την πραγματικότητα ως μια επιτελεστική και μεταμορφωτική διαδικασία που γίνεται πάντα κατανοητή μέσα από αποσπάσματα, κομμάτια και τάσεις. Η μυθοπλασία  είναι η βιβλιοθήκη με τις πολλαπλές ερμηνείες που αποδίδω στην «πραγματικότητα»• περιλαμβάνει την προσωπική μου αντίληψη ως καλλιτέχνις για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μνήμη, τη γεωγραφία, την κινητικότητα και τη διακοπή.

«Η ομορφιά είναι ένα ακόμα συνθετικό στοιχείο του καλλιτεχνικού μου έργου. Συγκαταλέγω πλασματικά στοιχεία και σχήματα μεταφοράς για να σχολιάσω την «ασχημοσύνη» που συστηματικά παράγεται γύρω μας από κέντρα εξουσίας κι εκμετάλλευσης, ενώ παράλληλα φτιάχνω τις εικόνες μου προκλητικά όμορφες. Αυτό το στοιχείο της ομορφιάς στις εικόνες μου εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς: αντανακλά την αβεβαιότητά μου τόσο απέναντι στην πραγματικότητα όσο και στην εκλογίκευση αυτής της «ασχημοσύνης»• αποτελεί σχόλιο πάνω στη γοητεία που μας ασκεί η μιζέρια αυτής της ασχημοσύνης ή ακόμα καλύτερα, είναι σχόλιο για την εξάρτησή μας από αυτή τη μιζέρια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συνεπάγεται την αμφισημία και την αβεβαιότητα στις εικόνες, καθιστώντας τες έτσι ανοιχτές σε περαιτέρω ερμηνείες»
Μαρία Πασχαλίδου

Μαρία Πασχαλίδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Φωτογραφία και Οικονομικές Επιστήμες, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Σικάγο με ειδίκευση στη Φωτογραφία, την Ψηφιακή Εικόνα και το Ψηφιακό Video. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και projects σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Σουηδία, Αυστραλία και Κίνα, παρουσιάζοντας φωτογραφικές και video εγκαταστάσεις της. Ζει στην Αθήνα και διδάσκει φωτογραφία (εννοιολογικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις) και ψηφιακές τεχνολογίες εικόνας & video.
www.mariapaschalidou.com