Το Μεσολόγγι που έφυγε

· Εκθέσεις · Λευκώματα · Μεσολόγγι // Δημοσίευση: 14 Μάιος 2015

παρουσίαση λευκώματος και έκθεση απρόμαυρων φωτογραφιών εποχής

Το Μεσολόγγι που έφυγε... το Μεσολόγγι που χάθηκε στο χρόνο… τον αδίστακτο και αδυσώπητο, στο χρόνο, που στο διάβα του συμπαρασύρει τα πάντα, άλλοτε αλλοιώνοντάς τα και άλλοτε αλλάζοντάς τα, στο χρόνο που διχοτομείται σε παρόν και παρελθόν, κάνοντας την μεταξύ τους απόσταση να φαντάζει αγεφύρωτη.

Για την χρονική αυτή απόσταση που καλύπτει την περίοδο της εκατονταετίας 1870 – 1970 ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» Νίκος Κορδόσης συνέγραψε ένα λεύκωμα αναμνήσεων που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 16 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» παράλληλα με έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών εποχής που περιέχονται στο λεύκωμα για ένα Μεσολόγγι που έφυγε ανεπιστρεπτί. Ένα πολυτελές λεύκωμα 170 σελίδων μεγάλων διαστάσεων που περιλαμβάνει 110 θέματα που τα αγκαλιάζουν 165 ασπρόμαυρες φωτογραφίες της περιόδου 1870 – 1970.

Προσκεκλημένοι όλοι οι εκ Μεσολογγίου Μεσολογγίτες, αλλά και όλοι όσοι αισθάνονται Μεσολογγίτες. Στο πάνελ θα παραβρίσκονται οι Βασίλης Βλαχόπουλος, Γιάννης Δακαλάκης, Βάσω Μπίσσα και Βασίλης Πάικος, οι οποίοι θα συν-παρουσιάσουν το βιβλίο που πραγματοποιεί μια σε βάθος πορεία στο Μεσολόγγι που χάθηκε, καλύπτοντας μια ολόκληρη εκατονταετία (από το 1870 που η πόλη αρχίζει να πατάει στα πόδια της μετά τον «Μεγάλο Χαλασμό» και φθάνει στο 1970 με την καταστροφή της λιμνοθάλασσας και όχι μόνο).

Ένα λεύκωμα που γίνεται το καράβι για ένα ταξίδι πίσω στο χωροχρόνο, με επιβάτες όλους, όσοι ήταν, είναι ή δεν είναι, αλλά πάνω απ΄ όλα αισθάνονται Μεσολογγίτες.

Ένα ταξίδι που θα προκαλέσει στους παλαιούς ανάκληση - ανάσυρση της μνήμης και ζωντάνεμα ξεχασμένων συναισθημάτων και βιωμάτων.

Ένα ταξίδι που θα οδηγήσει τους νεότερους σε μια φαντασιακή - ονειρική «βουτιά» στα όμορφα εκείνα χρόνια που έφυγαν και που ποτέ δε γνώρισαν.

Μέσα απ΄ το καινούργιο λεύκωμα της «Διεξόδου» το Μεσολόγγι του Χθες συστήνεται στο Μεσολόγγι του Σήμερα.