Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

φωτογραφία αρχείου απο το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 06 Ιουν 2015

έκθεση παλαιών αρχείων απο το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή

Το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου σας καλεί σε μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των αρχείων. Χειρόγραφα ποιήματα, επιστολές λογοτεχνών, υπομνήματα πολιτικών, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, τεκμήρια, τεκμήρια, τεκμήρια. Ελάτε να συζητήσουμε για τη σημασία των αρχείων, το παρόν και το μέλλον τους, την αξία τους. Περιηγηθείτε στις συλλογές μας, ρωτήστε μας για το πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και μάθετε γιατί δεν πρέπει να πετάξετε εκείνα τα παλιά χαρτιά του παππού.

Το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά αρχεία της πόλης, στεγάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Βίλα Καπαντζή. Διαθέτει τμήμα αρχείων, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο. Στις συλλογές του βρίσκονται λογοτεχνικά, ιστορικά, οικονομικά και φωτογραφικά αρχεία, καθώς και αρχείο προφορικών μαρτυριών, τα περισσότερα με σημείο αναφοράς τον βορειοελλαδικό χώρο. Διαθέτει ακόμη μία πλούσια ερευνητική βιβλιοθήκη και μία μεγάλη συλλογή ψηφιοποιημένου τύπου.

Το φθινόπωρο του 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασική στόχευση να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή κουλτούρα.

Το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10:00 έως τις 19:00.
Λεωφορεία ΟΑΣΘ: (από κέντρο) 5, 6, 8, 33 – στάση Πέτρου Συνδίκα (από ανατολικά) 3, 5, 6, 8 – στάση Ανάληψη Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το κοινό