Μονογραφίες IV

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 03 Σεπ 2015

εγκατάσταση φωτογραφίας της Αγγελικής Δουβέρη στα πλαίσια του «ΧΑΝΙaRT 2015» – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων

ΧΑΝΙΑ.– Την Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη 2015, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον παρουσιάζει τη σειρά εικαστικών δράσεων «ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ – Πεδίο Δράσεων Σύγχρονης Τέχνης» στην Πλατεία 1821, με στόχο την ανέλιξη της πλατείας σε πεδίο σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας την και την άμεση διαδραστική επαφή του κοινού με την σύγχρονη τέχνη.

Ταυτόχρονα στις 8.30 μ.μ. θα εγκαινιαστούν τρεις αυτόνομες εικαστικές εκθέσεις σε ισάριθμους ξεχωριστούς και σημαντικούς για την ιστορία της πλατείας χώρους και συνάμα θα παρουσιαστούν ελεύθερες εικαστικές δράσεις στον κεντρικό χώρο της πλατείας.

Στην Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt θα εγκαινιαστεί η εγκατάσταση φωτογραφίας της Αγγελικής Δουβέρη «Μονογραφίες IV» σε επιμέλεια του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη. Διάρκεια 4.9.2015 – 24.9.2015. Ανοικτά καθημερινά 10:00 - 23:00.

O επιμελητής της έκθεσης Iωάννης Ν. Αρχοντάκης σημειώνει:

«Με την εγκατάσταση φωτογραφίας "This is how I feel – Αυτό είναι το πώς αισθάνομαι” η Αγγελική Δουβέρη δείχνει το οργισμένο φωτογραφικό της πρόσωπο στην καθεστηκυία τάξη των αποδεκτών του μηνύματος. Και οι αποδέκτες είναι πολλοί. Τόσο ο στενός κοινωνικός της κύκλος με τα μικρά του αθώα εγκλήματα, όσο και ο παγκόσμιος κοινωνικός και πολιτικός ιστός με τα μεγάλα, καταίσχυντα ολισθήματά του, που οδηγούν ηθελημένα τους τρυφερούς και αθώους στον τελικό αποκλεισμό, την αυτοπαγίδευση και τον βέβαιο, ολοσχερή αφανισμό τους. “Η πτώσις μας είναι βεβαία …άρχισεν ήδη ο θρήνος” σχολιάζει το 1900 ο ποιητής Κ.Π. Καβάφης και σε αντιδιαστολή η Δουβέρη, εκατό χρόνια μετά, δεν θρηνεί μοιρολατρικά αλλά εξεγείρεται βλάσφημα και σοκάρει επιδεικνύοντας τις τρέχουσες κοινωνικές, ηθικές, διαπλεκόμενες συμβάσεις. Το φωτογραφικό της σχόλιο κορυφώνεται μέσω της προσωπικής της έκρηξης και συνάμα καταδεικνύει σαφώς τις τρέχουσες ευρωμεσογειακές, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που οδηγούν τους αυτόχειρες συμπολίτες μας σε εκατόμβες, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά πως Ζωή=Πόνος».

 


 

Στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου θα εγκαινιαστεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Θεωρίες C» σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης Κώστα Λάβδα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Κεχαγιόγλου, Πάνος Κουφός και Μανούσος Χαλκιαδάκης. Διάρκεια 4.9.2015 – 24.9.2015. Ανοικτά καθημερινά 20.00 - 23.00.

Στην οθωμανική Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας θα εγκαινιαστεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Λουτρικόν» σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης Δρ Θανάση Μουτσόπουλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαμπρινή Μποβιάτσου και Άρις Στοΐδης. Διάρκεια 4.9.2015 – 24.9.2015. Ανοικτά καθημερινά 20:00 - 23:00.

Οι εκθέσεις και οι ελεύθερες εικαστικές δράσεις στο χώρο της πλατείας εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Αίθουσα Τέχνης Στοά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Όλες οι δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.