Σεμινάρια φωτογραφίας με την Κατερίνα Σταθοπούλου

άντρας μόνος του περπατά στην άμμο
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 18 Σεπ 2015

σεμινάρια φωτογραφίας με την Κατερίνα Σταθοπούλου στον Ορίζοντα Γεγονότων

Η Δημιουργική παρόρμηση τρέφεται από την ανθρώπινη ψυχή, έτσι όπως οι ρίζες ενός δένδρου τρέφονται από τη γη. Το φωτογραφικό έργο είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής αναζήτησης και ταυτόχρονα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στο είμαι και στο βλέπω, ανάμεσα στο εγώ και το άλλο, ανάμεσα στο σκέφτομαι και υπάρχω. Όσο ο δημιουργός απομακρύνεται από την πεπατημένη οδό, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί για ποιο λόγο δημιουργεί εικόνες. Τι υπάρχει λοιπόν εκεί έξω για να ανακαλύψουμε. Η φωτογραφική εικόνα αναπαριστά τον κόσμο ή τελικά τον αποκρύπτει. Τι ακριβώς κάνουμε όταν ερμηνεύουμε μια φωτογραφία ενώ είμαστε πλήρως εξεικοιωμένοι στον καθημερινό βομβαρδισμό εικόνων. Αυτούς και άλλους προβληματισμούς θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε, με σκοπό να αντιληφθούμε το φωτογραφικό σύμπαν και να εκφραστούμε μέσα από τη τέχνη της φωτογραφίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  • Τεχνική της Φωτογραφίας (ανάλυση του φωτός, μέρη φωτογραφικής μηχανής, φακοί, ευαισθησία, φιλμ, φωτογραφικά χαρτιά, ψηφιακά αρχεία, φωτομέτρηση, διάφραγμα, ταχύτητα, χρώμα, φλας, τεχνικές σκοτεινού θαλάμου α/μ φωτογραφίας, cross processing κ.λ.π.)
  • Ιστορία φωτογραφίας, παρουσίαση και ανάλυση των σπουδαιότερων φωτογράφων από την αρχή της φωτογραφίας μέχρι σήμερα. Κινήματα στη φωτογραφί
  • Αισθητική της φωτογραφίας. Σύνθεση της εικόνας. Φόρμα και περιεχόμενο.
  • Οπτική τεχνική και επικοινωνία.
  • Φωτογραφικές εξορμήσεις και επισκέψεις σε εκθεσιακούς χώρους.
  • Ανάθεση φωτογραφικών εργασιών.
  • Ανάλυση και κριτική των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση των συμμετεχόντων.

Διάρκεια: από Οκτώβριο 2015 έως Μάϊο 2016 (3 ώρες την εβδομάδα)
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ το 3ωρο μάθημα
Συνάντηση γνωριμίας: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 17:30 έως 19:30