Τα αμερικανικά νεκροταφεία

αμερικάνικο νεκροταφειο
· Εκθέσεις · Καστοριά // Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Reid Yalom στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Ένα ενδιαφέρον και μοναδικό ταξίδι στη θρησκευτική, εθνική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρεί ο Reid Yalom μέσα από τη φωτογράφηση κοιμητηρίων και τόπων ταφής. Τα ασπρόμαυρα έργα του δημιουργού παρουσιάζουν τα ταφικά έθιμα των εθνών και των λαών που έζησαν στην Αμερική και αποτυπώνουν ανάγλυφα το διαχωρισμό των κοινωνικών τάξεων, του φύλου, ακόμη και των ιδεών μέσα από τις επιτύμβιες επιγραφές. Ο δημιουργός ταξίδεψε μαζί με τη συγγραφέα και μητέρα του Marilyn Yalom σε όλη σχεδόν την αμερικάνικη ήπειρο ακολουθώντας την πορεία των μεταναστευτικών ρευμάτων από τον 16ο αιώνα, και μας παρουσιάζει τάφους ιθαγενών Ινδιάνων στην πολιτεία της Τζόρτζια, Προτεσταντών στο Τσάρλεστον, Ισπανών Καθολικών στο Τέξας και την Καλιφόρνια, Πουριτανών στη Βοστόνη, Μορμόνων, Μασόνων, Μεξικανών, σκλάβων, χρησοθηρών, αναρχικών, στρατιωτών του εμφυλίου πολέμου, αστέρων του Χόλιγουντ αλλά και των αρχαίων Χαβανέζων. Οι διαφορές στη θρησκεία, τον πολιτισμό, την πολιτική ταυτότητα και την κοινωνική διαστρωμάτωση των εποίκων που έζησαν στις ΗΠΑ φανερώνονται μέσα από την απεικόνιση των διαφορετικών τόπων και τρόπων ταφής, σ' ένα φωτογραφικό οδοιπορικό με θέμα την αντιμετώπιση του θανάτου στις ΗΠΑ.

Reid Yalom
Σπούδασε Φιλοσοφία στο Stanford University, Διεθνείς Σχέσεις στο Monterey Institute of International Studies και Φωτογραφία στο University of California, Berkeley. Έχει εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα Colonial Noir: Photographs From Mexico (Stanford University Press, 2004), ενώ οι φωτογραφίες του συνοδεύουν το βιβλίο The American Resting Place της Marilyn Yalom (Houghton Mifflin Press, 2008) – το οποίο θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα. Εκθέτει σε γκαλερί και δημοσιεύει τακτικά φωτογραφίες του σε περιοδικά. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει στο Σαν Φρανσίσκο.
www.yalomphoto.com

«Είμαι ευτυχέστερος φτιάχνοντας εικόνες, είτε αυτές έχουν δημιουργηθεί σε μια εξωτική χώρα είτε έξω από το παράθυρο του σπιτιού μου. Άπαξ και έχεις μολυνθεί από το μικρόβιο της φωτογραφίας, μια ηδονή από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις προέρχεται από το να ανακαλύπτεις το τέλειο φως ή από το να αιχμαλωτίζεις μια αποφασιστική στιγμή ή από το να παρατηρείς απλά μια εικόνα καθώς αυτή παίρνει σάρκα και οστά σε ένα δίσκο κάτω από ένα πορτοκαλί φως.»
Reid Yalom