Σεμινάρια Οπτικών Τεχνών και Ψηφιακών Εφαρμογών

αφίσα σεμιναρίου
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 08 Οκτ 2015

σεμινάρια απο τον Σπύρο Τσακίρη και την καλλιτεχνική ομάδα Keno Fos

"Keno Fos", μια καλλιτεχνική ομάδα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη και την επιθυμία των μελών της να μοιραστούν την αγάπη και την γνώση για την φωτογραφία και τις άλλες οπτικές τέχνες και ότι άλλο απορρέει από αυτές.

Σκοπός της ομάδας είναι μέσα από τα σεμινάρια της όχι μόνο να προσφέρει εκπαιδευτικό έργο και να παράγει καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά να δώσει στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να δράσουν ως ενεργοί πολίτες για την μεταφορά γνώσεων, εμπειριών αλλά και να αξιοποιήσουν το οπτικό έργο που θα παραχθεί. Ένα έργο που φιλοδοξεί να γίνει στη συνέχεια πηγή έμπνευσης πολλών ακόμη δραστηριοτήτων, με ποικίλο πολιτισμικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Η ομάδα "Keno Fos" διοργανώνει από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 σεμινάρια που αφορούν στην Φωτογραφία και τα Μultimedia: Masterclass – Θεωρία και Πράξη, στο χώρο του θεάτρου Αλκμήνη.

Από τον Οκτώβριο του 2015 και έως τον Μάρτιο του 2016 θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι φωτογραφικών συναντήσεων που συνδυάζουν την θεωρία με την πρακτική εξάσκηση.

 

Ο πρώτος κύκλος

Στον πρώτο κύκλο, μέσα από αναλύσεις περί αισθητικής αντίληψης και σύνθεσης κάδρου, παρουσιάσεις, αξιοποίηση τεχνικών και στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας με test αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. θα παρουσιαστούν οι θεματικές:

 • Landescape (Προσπάθεια αποτύπωσης του απέραντου που το ανθρώπινο μάτι ονομάζει «τοπίο»).
 • Πορτραίτο (Συζήτηση με ένα πρόσωπο και οι «στιγμές» που κρύβει).
 • Φωτογραφία Δρόμου (Street Photography) (Η «αιχμαλωσία» του τυχαίου με σκηνοθέτη τον δημιουργό που αποτυπώνει τη στιγμή).
 • Χρώμα (Αφήγηση της εικόνας με βασικό εφόδιο τις υφές του χρώματος που δημιουργούνται από φυσικό και τεχνητό φως).

Διάρκεια: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2015
Ημέρες και Ώρες: Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 17:00 - 20:00
Ημέρα έναρξης: Δευτέρα 19/10/2015
Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 15/10/15

 

Ο δεύτερος κύκλος

Ο δεύτερος κύκλος με θέμα Μultimedia θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2016. Θα παρουσιαστούν οι θεματικές:

 • Σύλληψη θέματος
 • Έρευνα
 • Προσέγγιση
 • Λήψη
 • Γραφή
 • Ήχος
 • Μοντάζ

Διάρκεια: Ιανουάριος – Μάρτιος: 2016
Ημέρες και Ώρες: Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 17:00 - 20:00
Η ημέρα έναρξης θα ανακοινωθεί.

 

Οι δύο κύκλοι απευθύνονται όχι μόνο σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με την Τέχνη της Φωτογραφίας και έχουν προσωπική εμπειρία μέσα από ανάλογες φωτογραφικές διαδρομές, αλλά σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την κριτική ικανότητα απέναντι στη φωτογραφία ως έργο τέχνης, και να εμβαθύνουν στη φωτογραφία και τα multimedia, αποκτώντας προσωπικό ύφος.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν δικό τους φωτογραφικό εξοπλισμό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Κεντρικός εισηγητής των σεμιναρίων είναι ο φωτογράφος και film- maker, Σπύρος Τσκίρης υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (καθημερινό-κυριακάτικο φύλλο, ΕΨΙΛΟΝ, www.enet.gr) και μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association).

Έχοντας καλύψει φωτογραφικά την τελευταία 30ετία σχεδόν όλους τους μεγάλους πολέμους στον πλανήτη και τα κορυφαία γεγονότα στη χώρα μας και φωτογραφίζοντας παράλληλα σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής σκηνής, ο Σπύρος Τσακίρης εξελίσσει διαρκώς την αισθητική και την τεχνική αποτύπωσης, δίνοντας νέα πνοή στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

«Η φωτογραφία κατάφερε να ξεπεράσει σχεδόν αμέσως με τη εμφάνιση της, τον πρώτη ανάγκη της εφεύρεσης της. Από μέσο καταγραφής, στα χέρια των καλλιτεχνών έγινε ΤΕΧΝΗ», αναφέρει ο Σπύρος Τσακίρης. «Η φωτογραφία είναι γλώσσα έχει ρήμα και επίθετο, τόνους και σημεία στίξης είναι έκφραση είναι δημιουργία. Η φωτογραφία είναι ισορροπία, είναι ζωή».

 

Παράλληλα με τα σεμινάρια φωτογραφίας, η ομάδα "Keno Fos" δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε κύκλους θεατρικού παιχνιδιού, από την ομάδα θεατρικής αγωγής «Το Μικρό και το Μεγάλο». Τα μαθήματα ξεκινούν με ασκήσεις εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης. Μέσα από τις δράσεις του θεατρικού παιχνιδιού καλλιεργείται η φαντασία, προωθείται η αυτενέργεια και ενισχύεται η κοινωνικοποίηση όσων συμμετέχουν.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι της ομάδας «Το Μικρό και το Μεγάλο» οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να γίνονται ενεργά μέλη μιας ομάδας, να επικοινωνούν, να μοιράζονται, να ακούν τις απόψεις των άλλων και να εκφράζουν πιο ελεύθερα τις δικές τους σκέψεις, αναπτύσσοντας παράλληλα μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.

 

Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής:

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στους κύκλους των σεμιναρίων, να ενημερωθούν σχετικά με πρόγραμμα, κόστος συμμετοχής αλλά και για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία επιθυμούν, παρακαλούμε να στείλουν e-mail στο: kenofos2015@gmail.com έως τις 16/10/2015 με τα στοιχεία: Ονοματεπώνυμο - Διεύθυνση e-mail - Κινητό τηλέφωνο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932527788 – Β.Κακαβιά, 6932108270 – Ντ. Λουκίσσα