Home

μία ομάδα ατόμων κάθεται σε σκαλοπάτια μπροστά σε κτήριο / δεξιά αριστερά θάμνοι και αγάλματα
· Υποβολές Έργων · Ιωάννινα · Άγκυρα // Δημοσίευση: 08 Οκτ 2015

ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο "Home" απο το Έντευξις - Photometria Festival

Η Έντευξις - Photometria Festival στο πλαίσιο του έργου "HOME" προσκαλεί δημιουργούς που ασχολούνται με την φωτογραφία και όλες τις τέχνες του φακού να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας μέχρι το αργότερο στις 30 Οκτωβρίου 2015. Η Έντευξις - Photometria Festival υποστηρίζει την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 με την συμμετοχή της στην πολιτιστική ανταλλαγή TANDEM Cultural Managers exchange - Turkey με την Τουρκία.

Η Έντευξις - Photometria Festival συμμετέχει στο TANDEM Turkey με εταίρο τον οργανισμό Ka Atelier με έδρα την Άγκυρα, και το έργο "Home". Το "Home" είναι έργο που αφορά καλλιτέχνες που ασχολούνται με την φωτογραφία και όλες τις τέχνες του φακού. Το "Home" εστιάζει στην αναγκαστική μετανάστευση και τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και τεκμηριώνει την ανάμνηση αυτής της εμπειρίας μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, τα αρχεία, την έρευνα και τις προφορικές ιστορίες. Το έργο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια στα Ιωάννινα και στην Άγκυρα, πρακτική άσκηση στους οργανισμούς των εταίρων, μια έκθεση φωτογραφίας με το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του έργου και θα παρουσιαστεί στη Photometria 2016 καθώς και στην Άγκυρα, και μια έκδοση-λεύκωμα με τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Μέσω αυτής της διαπολιτισμικής συνεργασίας και του έργου "Home", η Έντευξις - Photometria Festival επιθυμεί να επισημάνει την μοναδική ευκαιρία της πόλης των Ιωαννίνων να προσφέρει ένα παράδειγμα ανοχής σε έναν ταραγμένο κόσμο, μια πλατφόρμα διαλόγου, ιδίως με τον ισλαμικό κόσμο, και να συνδέσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με τη χρήση της φωτογραφίας.

 

Πληροφορίες για την κατάθεση φακέλου

 • Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλους τους καλλιτέχνες που είτε είναι πολίτες της Ελλάδας ή της Τουρκίας ή έχουν ελληνική ή τουρκική καταγωγή.
 • Οι 6 επιλεγμένοι καλλιτέχνες (3 Έλληνες και 3 Τούρκοι) θα συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια με τον visual storyteller Jan Rosseel (janrosseel.com):
  • «Visual storytelling» 1o εργαστήριο στα Ιωάννινα, διάρκειας 5 ημερών, τις ημερομηνίες: 19 έως 24 Φεβρουάριος 2016 (οι ημερομηνίες θα επιβεβαιωθούν στα μέσα Οκτωβρίου)
  • «Editing the work» 2ο εργαστήριο στην Άγκυρα, Τουρκία διάρκειας 4 ημέρες, ημερομηνίες: 21-24 Απριλίου 2016.
 • Τα έργα των επιλεγμένων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στην έκθεση "ΗΟΜΕ" η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2016 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Photometria στα Ιωάννινα και στην Άγκυρα και σε ένα photobook.
 • Οι οργανώσεις καλύπτουν έξοδα διαμονής και διατροφής στα Ιωάννινα -με την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών- και στην Άγκυρα, το κόστος εργασιών, εκτύπωσης και εκθεσιακά έξοδα, τα έξοδα εκτύπωσης του photobook. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να καλύψoυν τα δικά τους έξοδα παραγωγής, τα έξοδα μεταφοράς (και τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά τα ταξίδια τους: όπως η Visa και διαδικασίες διαβατηρίου, κλπ)
 • Η Nazli Deniz Oguz και η Φωτεινή Παπαχατζή, επιμελήτριες και υπεύθυνες του έργου θα προσφέρουν καθοδήγηση των επιλεγμένων συμμετεχόντων και θα τους βοηθήσουν να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις για την κάλυψη του κόστους της μεταφοράς, αν χρειαστεί.

 

Υποβολή

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν πρόταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου σε ένα ενιαίο αρχείο .zip στο home@photometria.gr που να περιέχει:

 • ένα portfolio με 10-20 φωτογραφίες (Μορφή RGB, JPG - μέγιστο πλάτος 1024 pixels και μέγιστο ύψος 768 px, 72dpi, όχι μεγαλύτερο από 500 KB) / stills από το βίντεο και links σε βίντεο για καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το μέσο
 • Artist statement (στα αγγλικά)
 • Motivation letter (στα αγγλικά)
 • Ένα βιογραφικό (στα αγγλικά)

 

Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή είναι η Φωτεινή Παπαχατζή (Entefxis), η Nazli Deniz Oğuz (ΚΑ), o Παναγιώτης Παπουτσής (Entefxis), o Oğuz Karakütük (ΚΑ) και o Jan Rosseel.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.photometria.gr/tandem και στο www.kaatolye.net/home-project

 

Ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών για την υποστήριξη της φιλοξενίας των συμμετεχόντων στο εργαστήριο στα Ιωάννινα.

Το «TANDEM - Ανταλλαγή πολιτιστικών διαχειριστών Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι μια πρωτοβουλία του European Cultural Foundation (Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος) με έδρα το Άμστερνταμ, του MitOst (Βερολίνο) και του Anadolu Kültür (Κωνσταντινούπολη) και υποστηρίζεται από την Stiftung Mercator (Έσσεν).