Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο

άντρας και μικρό κορίτσι στέκονται στην είσοδο παλιού κτιρίου
· Εκθέσεις · Βιβλία · Λευκώματα · Αθήνα // Δημοσίευση: 29 Οκτ 2015

έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Στην έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, παρουσιάζεται μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή των Μυκηνών όπως ήταν το καλοκαίρι του 1954 και του 1955 πριν από την έλευση του τουρισμού.

O φωτογραφικός φακός του Robert McCabe, όπως αναφέρει η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη στο ομώνυμο βιβλίο, συνοδεύει στη σειρά αυτή τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Οι φωτογραφίες αυτές πέρα από την ευαίσθητη και ποιητική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου είναι και μια ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας εκατόν σαράντα χρόνων της αρχαιολογίας να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών.

Οι προσπάθειες του Robert McCabe το καλοκαίρι 1954 να συλλάβει με το φακό του μέσα στο εκτυφλωτικό φως το φευγαλέο ανάγλυφο της πολυθρύλητης έδρας των Μυκηνών είχαν μια μακρινή αναλογία με τις προσπάθειες των αρχαιολόγων και των λογίων να διακρίνουν, μέσα από τις λουσμένες στην αχλύ του μύθου χιλιετίες την ταυτότητα των δημιουργών του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και τη μορφή του.

Οι φωτογραφίες του Robert McCabe χαρακτηρίζονται από σπάνια ευαισθησία και εικαστική ποιότητα. Είναι λιτές, διαυγείς, ποιητικές, κλασσικές θα λέγαμε ενώ υπαινίσσονται την μελέτη και αγάπη του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό τον οποίο στην κυριολεξία «ερωτεύτηκε» κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Prinston. Μέσα από την ποιητική ατμόσφαιρα που δημιουργούν, προξενούν ποικίλα συναισθήματα στον θεατή τον οποίον καλούν να συμμετάσχει σε ένα νοητό ταξίδι στον κόσμο των «πολύχρυσων Μυκηνών».

Την έκθεση πλαισιώνει το βιβλίο - λεύκωμα των εκδόσεων Πατάκη «ΜΥΚΗΝΕΣ 1954 ΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ» στο οποίο εμπεριέχονται οι φωτογραφίες του Robert McCabe, συνοδευόμενες από κείμενο της Αθηνάς Κακούρη και σχόλια της Lisa Wace French.

Mέρος των εσόδων του καλλιτέχνη θα διατεθούν για τους σκοπούς της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Ο Robert McCabe φωτογραφίζει την Ελλάδα και τους κατοίκους της τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η μεγάλη ευαισθησία και η απαράμιλλη τεχνική του έχει κάμει τα έργα του κλασσικά. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία με φωτογραφίες,το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά καλύπτουν επίσης και την Ανταρκτική, την Κούβα, την Κίνα, καθώς και το κρυμμένο δάσος της Νέας Υόρκης.