Έκθεσης φωτογραφίας του Χρήστου Μαλτέζου

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Σπάρτη // Δημοσίευση: 07 Νοε 2015

έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Μαλτέζου στο «Πεινολόγιον» στη Σπάρτη

Ξεκινώντας η κάθε φωτογραφία είναι ένα θέμα έχει την δίκη της δυναμική, περιεχόμενο και αυτονομία. Το σύνολο των φωτογραφιών αναδεικνύουν το τρόπο που δημιουργεί ο φωτογράφος και γενικότερα τις αισθητικές του απόψεις, κατά συνέπεια η έκθεση έχει συνοχή ανεξάρτητα από την θεματολογία των φωτογραφιών. Επίσης στην καλλιτεχνική φωτογραφία δεν έχει σημασία που τραβήχτηκε μια φωτογραφία ούτε το μέρος και οι άνθρωποι εφόσον η πραγματικότητα παρουσιάζεται μετουσιωμένη, δηλαδή η πραγματικότητα αποκτά άλλη δυναμική και έκφραση.

Μια σύντομη ανάλυση των φωτογραφιών: Σημασία έχει η ισορροπία της σύνθεσης, όλα τα στοιχεία - οι άνθρωποι και το περιβάλλον- αντιμετωπίζονται σαν σχήματα. Ο συνδυασμός αυτών των σχημάτων και η διάταξη τους μέσα στην εικόνα δίνει ισορροπημένες εικόνες έτσι μπορούμε να πούμε ότι η φωτογραφία είναι ένα είδος σχεδίου. Ο φωτισμός επίσης είναι σημαντικός δίνει όγκο στα σχήματα ή αφαιρεί, ο υπάρχων φωτισμός και ο φωτισμός έτσι όπως αποδίδεται μέσα από τη φωτογραφία. Και το λέω αυτό γιατί η φωτογραφική μηχανή έχει τη δική της όραση που διαφέρει από την ανθρώπινη, κατά συνέπεια καταγράφει διαφορετικές εικόνες.

Στη φωτογραφία υπάρχει το περιεχόμενο και με αυτό εννοούμε την αισθητική απόδοση της πραγματικότητας που επιλέγει ο φωτογράφος -αξιοποιώντας τις δυνατότητες τις φωτογραφίας- η οποία περνάει στο θεατή.Όταν λέμε αισθητική στη φωτογραφία δεν εννοούμε ωραιοποίηση αλλά «δραματοποιημένες» εικόνες, με θεατρικότητα, αντικείμενα που παίρνουν γλυπτική αξία και γενικότερα η ποιητική απόδοση της πραγματικότητας μέσα από τη φωτογραφία όπου αυτός είναι ο σκοπός της ως μορφή τέχνης. Η ανθρώπινη φιγούρα που χάνεται στη σκιά. ο άνθρωπος που χάνει τα χαρακτηριστικά του και παίρνει τη μορφή σχήματος είναι η αισθητική απόδοση της πραγματικότητας έτσι που μέσα από τη φωτογραφία αποκτά άλλο νόημα. Φυσικά σύνθεση και περιεχόμενο δεν μπορούν να διαχωριστούν αντίθετα συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Καθώς ή εικόνα δεν μπορεί να κατακερματισθεί και λειτουργεί σαν σύνολο.Ένα στοιχείο εάν αφαιρεθεί η συνοχή χάνεται και η εικόνα καταρρέει. Τελειώνοντας ανεξάρτητα από την δική μου περιγραφή της έκθεσης η φωτογραφία απευθύνεται στο καθένα ξεχωριστά ανάλογα με την ευαισθησία και τον ιδιοσυγκρασία του θεατή.

Χρήστος Μαλτέζος

Η φωτογραφική έκθεση του Χρήστου Μαλτέζου, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015, παρουσιάζεται στο «Πεινολόγιον» στη Σπάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.