Εισαγωγή στην εμπειρία του Χρώματος

φωτογραφία εισηγητή
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα · Δάφνη // Δημοσίευση: 11 Νοε 2015

απο τον Γιάννη Στρατουδάκη στο εργαστήρι φωτογραφίας Δήμου Δάφνης - Υμηττού

Το Eργαστήρι Φωτογραφίας Δήμου Δάφνης – Υμηττού προσκαλεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 19:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπουζιάνη τα μέλη και τους φίλους της φωτογραφίας στην παρουσίαση του Γιάννη Στρατουδάκη «Εισαγωγή στην εμπειρία του χρώματος».

Η εμπειρία του χρώματος μοιάζει μ' εκείνην του συναισθήματος ή της συγκίνησης. Και στις δύο περιπτώσεις τείνουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες ερεθισμάτων. Μια συγκίνηση δεν είναι το προϊόν του ενεργώς οργανωτικού νου. Απλώς προϋποθέτει ένα είδος ανοίγματος, το οποίο, επί παραδείγματι, ένα καταθλιμμένο άτομο μπορεί να μην έχει. Η συγκίνηση μας ερεθίζει με τον ίδιο τρόπο που μας ερεθίζει και το χρώμα. Το σχήμα, εν αντιθέσει, φαίνεται να απαιτεί μια πιο ενεργή απόκριση. Ανιχνεύουμε το αντικείμενο, εγκαθιστούμε το δομικό του σκελετό, συσχετίζουμε τα μέρη προς το όλον. Παρομοίως ο νους κυριαρχεί επί των παρορμήσεων, εφαρμόζει αρχές, συντονίζει μια ποικιλία εμπειριών, και αποφασίζει επί μιας πορείας δράσεως.

Ernest Schachtel

 

Ο Γιάννης Στρατουδάκης Γεννήθηκε στη Σάμο, το 1977, γιός του οπερατέρ Γιώργου Στρατουδάκη. Ο Γιάννης Στρατουδάκης θα έρθει σε στενή επαφή με τον κόσμο της εικόνας από πολύ μικρή ηλικία.
Το 1997, πέρα από τις πατρικές επιρροές, θα παρακολουθήσει έναν διετή κύκλο μαθημάτων με δάσκαλο τον φωτογράφο και καθηγητή Φωτογραφίας Λέων Μουρτζούκο.
Το 1999 θα εισαχθεί στο τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Βόλου και το 2002 θα λάβει υποτροφία από την ESP.
Από το 2007 έως το 2009 θα παρακολουθήσει ένα διετές Mentorship από τον Γερμανό φωτογράφο Δημιουργικής Διαφημιστικής Φωτογραφίας Thomas Herbrich.
Την περίοδο 2007-2012 θα εργαστεί ως καθηγητής στη σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. / Τμήμα Φωτογραφίας, στα μαθήματα «Οπτική αντίληψη» και «Σημειολογία της Εικόνας» όπου θα γράψει και το εγχειρίδιο για σπουδαστές Φωτογραφίας: «Σημειο-λογικό μου φαίνεται».
Το 2013 θα ολοκληρώσει δύο ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών (DL) στην Κινηματογραφική Γλώσσα και στην Θεωρία Χρώματος στον Κινηματογράφο από το πανεπιστήμιο Wesleyan και ένα πρόγραμμα σπουδών (DL) από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης για τον Σκανδιναβικό Κινηματογράφο. Παράλληλα φοιτεί στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ / Τμήμα Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εισηγητής της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών ΑΚΣΠΑ, στο πρόγραμμα «Σινεμά και Ψυχανάλυση», τακτικός συνεργάτης ΙΚΕ σε προγράμματα δια βίου μάθησης, μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, αρθρογράφος του περιοδικού www.fmag.gr, και μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Eργάζεται ως αυτοαπασχολούμενος πάροχος σεμιναρίων, workshops και mentorship, ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων καθώς και επισκέπτης καθηγητής σε ακαδημαϊκούς και καλλιτεχνικούς φορείς.
Η πρώτη του προσωπική κινηματογραφική δουλειά, το ποιητικό ντοκιμαντέρ "Interlude", συμπεριλήφθηκε στο Official Shortlist του Szczecin European Film Festival 2015, ανάμεσα στα 30 επιλεγμένα φιλμς από το σύνολο των 1749 που υποβλήθησαν, από 86 χώρες του κόσμου.