Αλυκές Λευκάδος

εργάτες και εργάτριες στις αλυκές
· Εκθέσεις · Προβολές · Λευκάδα // Δημοσίευση: 04 Αυγ 2010

έκθεση φωτογραφίας και προβολή φίλμ του Κώστα Μπαλάφα στην Λευκάδα

Την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 στην αίθουσα τέχνης «Γιάννης Φαλκώνης» εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα με επιλεγμένα έργα της πολύχρονης πορείας του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου 2010. Παράλληλα θα προβληθεί για πρώτη φορά το ανέκδοτο έγχρωμο φιλμ που κινηματογράφησε ο ίδιος στο τέλος της δεκαετίας του '50 με τίτλο «Αλυκές Λευκάδος».

Ο Κώστας Μπαλάφας, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ού αιώνα. Σε ένα από τα πολλά εξερευνητικά ταξίδια που έκανε τις δεκαετίες του '50 και του '60 ήταν και η Λευκάδα.

Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη της Άρτας, ορεινό χωριό της Ηπείρου, από γονείς αγρότες. Στο χώρο της φωτογραφίας τον συναντούμε το 1939 στα Γιάννενα, όπου έζησε τον πόλεμο του 1940 και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44. Φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα κατά των κατακτητών και τον αποτύπωσε στο φωτογραφικό λεύκωμα Το Αντάρτικο στην Ήπειρο. Από το 1951 εργάστηκε στη ΔΕΗ και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον διέθεσε στη φωτογραφία. Οι σκληρές συνθήκες ζωής των παιδικών του χρόνων και οι αγώνες του ελληνικού λαού εκείνο τον καιρό για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια επέδρασαν στον ευρύτερο ψυχισμό του και διαμόρφωσαν το ύφος της φωτογραφικής του δουλειάς, ιδίως σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, τα οποία κυρίως τον απασχόλησαν.

Η οργάνωση της έκθεσης ανήκει στην Leica Academy και η επιμέλεια στον φωτογράφο Γιάννη Κανελλόπουλο.