Από τα νερά του Αιγαίου στο Βερολίνο

ένας τάφος με μία πλάκα η οποία γράφει «άγνωτο μικρό» και «άγνωστη 30-09-2015»
· Εκθέσεις · Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Αθήνα // Δημοσίευση: 24 Νοε 2015

παρουσίαση του φωτογραφικού οδοιπορικού της Μάρως Κουρή στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα

Μια αποστολή της Μάρως Κουρή στη Μυτιλήνη στάθηκε η αφορμή για μια ανέλπιστη γνωριμία που θα οδηγούσε σε ένα οδοιπορικό. Μέσα από το φωτογραφικό της φακό η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ αποτυπώνει το ταξίδι εννέα Σύρων προσφύγων προς τη δική τους γη της επαγγελίας, το Βερολίνο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 22χρονος Άσεμ Άσνα, φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού, αποφασίζει να βοηθήσει εθελοντικά στο νοσοκομείο της περιοχής του αφήνοντας τις σπουδές του και τη μεγάλη του αγάπη για το 3D printing. Ο ακρωτηριασμός του ποδιού του, η γνωριμία του με δύο ακόμα άτομα που απέκτησαν σοβαρές αναπηρίες, ως απόρροια του πολέμου, και κυρίως η βαθιά του επιθυμία να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της επιστήμης του, οδήγησαν την 9μελή πια ομάδα, ανάμεσα στην οποία περιλαμβάνονται και μέλη της οικογένειας του, να αναζητήσει το μέλλον της σε ένα πρόσφορο έδαφος.

Η Μάρω Κουρή ακολουθεί τα βήματά τους από τη Μυτιλήνη στην Ειδομένη, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και την Αυστρία μέχρι τον τελικό τους προορισμό, το Βερολίνο.

Μια συζήτηση για το καυτό θέμα των ημερών μέσα από την προσωπική ματιά και τη βιωματική προσέγγιση της φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή, εθελοντών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, που διοργανώνουν από κοινού ο 105,5 Στο Κόκκινο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α) με την υποστήριξη της διαδικτυακής ομάδας «Η Φυλή των Φίλων», την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ώρα 18:30.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος Άνθρωπος», ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του O.H.E για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Τζέη Μέξης, αρχιτέκτονας, εθελοντής και η Μάρω Κουρή. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του Σ.Ε.Α ο Στάθης Γκότσης.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για τις ανάγκες της Κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» στη Μυτιλήνη.

Παράλληλα από τις 26 Νοεμβρίου και για ένα μήνα η φωτογραφική έκθεση της Μάρως Κουρή με τίτλο «Το ταξίδι του Πρόσφυγα από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο μέσα από τα Βαλκάνια» θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του 105,5 Στο Κόκκινο (Σαρρή 19, Ψυρρή, Αθήνα). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από το stokokkino.gr