Η σειρά "Rivers aerials series" του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη στη COP21

icelandic rivers - φωτογραφία: Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης
· Εκθέσεις · Παρίσι · Γαλλία // Δημοσίευση: 04 Δεκ 2015

συμμετοχή του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη σε έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP21 στο Παρίσι

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνογάλλος φωτογράφος Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης με αλλεπάλληλες σημαντικές διακρίσεις στη φωτογραφία τοπίου, συμμετέχει στην μεγάλη Έκθεση Φωτογραφίας που πραγματοποιείται στο Παρίσι (πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ) στο πλαίσιο της μεγαλύτερης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP21.

Σε όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης εκτίθενται πανοραμικές φωτογραφίες του διακεκριμένου καλλιτέχνη ανάμεσα σε άλλες φωτογραφίες βραβευμένων φωτογράφων ανά τον κόσμο. Την έκθεση που διοργανώνει το γνωστό ίδρυμα για τη Φωτογραφία LUCIE FOUNDATION, θα δουν περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σκοπός της έκθεσης είναι να ρίξει φως στα κρίσιμα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω από 30.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα απολαύσουν τις βραβευμένες σε διεθνείς διαγωνισμούς Φωτογραφίας το 2013, εναέριες φωτογραφίες του Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη από τη σειρά Rivers aerials series που κόβουν την ανάσα. Απεικονίζουν περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ισλανδίας, συνθέτοντας μια ευρηματική και έντονα εικαστική οπτική εμπειρία από ψηλά.

Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους βρεθούν αυτές τις ημέρες στο Παρίσι.


Ο Ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης ξεκίνησε τις σπουδές του στη φωτογραφία υπό την καθοδήγηση του Πλάτωνα Ριβέλλη στο Φωτογραφικό Κύκλο στην Αθήνα και τις ολοκλήρωσε αργότερα στο Λος Άντζελες. Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες η δουλειά του επικεντρώθηκε κυρίως στη φωτογράφηση ταξιδιωτικών θεμάτων και τοπίων. Από το 2005 εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ευρώπη – αρχικά στο Παρίσι και πρόσφατα στην Αθήνα, από όπου εξορμά προς διάφορα μέρη σε διαρκή αναζήτηση του κατάλληλου συνδυασμού φωτός και τοπίου. Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του και είναι αφοσιωμένος κυρίως στην άγρια φύση. Το κύριο θέμα της φωτογραφικής του δουλειάς είναι το φυσικό τοπίο από διάφορα μέρη του κόσμου. Τόσο το χρώμα όσο και το ασπρόμαυρο εξάπτουν την φαντασία του και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του έκφραση. Εργάζεται ως free-lance φωτογράφος προωθώντας το έργο του σε διάφορα media σε διεθνές επίπεδο. Διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια φωτογραφίας τοπίου σε τακτά διαστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2006 ιδρύει τις Εκδόσεις ΦΑΟΣ και εκδίδει τις φωτογραφικές εργασίες του (λεύκωμα ΣΑΜΟΣ, κ.ά.). Έχει παρουσιάσει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία. Έχει κερδίσει διακρίσεις σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος φωτογράφος της Χρονιάς για το Τοπίο (LANDSCAPE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR) σε μεγάλο διαγωνισμό στην Αγγλία. Το 2011 έλαβε μέρος και βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό πανοραμικής φωτογραφίας της EPSON. Τον Ιούνιο του 2011 απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Φωτογραφίας στο Διαγωνισμό PX3 2011, στο Παρίσι ενώ διακρίθηκε τον Αύγουστο του 2011 στον μεγαλύτερο διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας IPA (International Photography Awards) κατακτώντας την 1η θέση στην επαγγελματική κατηγορία Φύση/ Εποχές καθώς και άλλες δύο διακρίσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2013 κατέκτησε το Χρυσό και Αργυρό Βραβείο Πανοραμικής Φωτογραφίας στο διεθνή Διαγωνισμό Πανοραμικής Φωτογραφίας EPSON καθώς και το πρώτο βραβείο στο διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας IPA. Το 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ατομική έκθεση με έργα του που διοργάνωσε το House of Photography, ενώ φέτος συμμετείχε σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο χώρο της Αθηναΐδας. Είναι δισέγγονος του μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη και γιος της γενικής διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Χαράς Καλομοίρη.