Cheapart Athens 2015

εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο
· Εκθέσεις · Φεστιβάλ · Αθήνα // Δημοσίευση: 10 Δεκ 2015

φεστιβάλ τέχνης

CHEAPART 1995 – 2015

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την πρώτη CHEAPART που διοργανώθηκε στο ιστορικό κτίριο της Οδού Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά στα Εξάρχεια. Μέσα στα χρόνια αυτά πολλά πράγματα άλλαξαν, μεταλλάχθηκαν, μεγάλωσαν ή συρρικνώθηκαν, άλλα πάλι χάθηκαν οριστικά.

Η CHEAPART πέρασε μέσα από τα χρόνια αυτά κρατώντας πάντοτε με ειλικρίνια και σαφήνεια ως προμετωπίδα της την άρρηκτη αλυσίδα Καλλιτέχνης – Έργο – Κοινό. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι ένας από τους παράγοντες της μακροζωίας της CHEAPART.

Από την άλλη καταγράφεται ταυτόχρονα ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του οργανισμού που του έδωσε την ευελιξία και την αντοχή μέσα σε αυτά τα χρόνια. Καλλιτέχνες δημιούργησαν και σχεδίασαν την CHEAPART. Άνθρωποι με όραμα και ρηξικέλευθες επιλογές, άνθρωποι που ποτέ δεν άκουσαν τις σειρήνες του εφήμερου. Επιλογές που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως θετικά και αρνητικά καταγράφηκαν και εν τέλει αντιγράφηκαν συστηματικά από άλλους οργανισμούς, μουσεία και καλλιτέχνες όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία της τέχνης. Τίποτε δεν είναι νέο. Το νέο προκύπτει από τη δυνατότητα που έχει ο οργανισμός να βλέπει στο μέλλον και να εφαρμόζει στην πράξη.

Οι άνθρωποι πίσω από την CHEAPART 1995-2015: Jens Lange, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ragna Juergensen, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Φιόνα Μουζακίτη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Φωτεινή Καπίρη, Νατάσσα Πουλαντζά, Christian Rupp, Λευθέρης Πλακίδας, Τάσος Στυλιανού, Βασίλης Νάσης.

Στο ίδιο ιστορικό κτίριο της Οδού Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά 25 στα Εξάρχεια όπου όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκθέσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εγκαινιάζεται φέτος στις 11 Δεκεμβίου η CHEAPART 2015 με 80 επιλεγμένους εικαστικούς που θα σας ξεναγήσουν στο έργο τους.

Η CHEAPART για το έτος 2015 που συμπίπτει με τα 20 χρόνια του οργανισμού παρουσιάζει δύο εκθέσεις, πλαισιωμένες από διαλέξεις και συζητήσεις για το ρόλο του καλλιτέχνη στην Ευρώπη σήμερα και του έργου τέχνης στην ευρωπαϊκή αγορά. Δύο πρωτεύουσες θα φιλοξενήσουν τις εκθέσεις αυτές Βιέννη - Αθήνα. Πάνω από 300 επιλεγμένοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, θα συμμετάσχουν με το έργο τους συνεπικουρούμενοι από ομάδες επιμελητών και θεωρητικών τέχνης. Σκοπός είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνεύρεση καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών τέχνης και κοινού, με αποτέλεσμα το διαπολιτισμικό διάλογο, την κατανόηση του έργου τέχνης, τη μύηση και εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη.

Η CHEAPART από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις και παράλληλα με την επίσημη αγορά της τέχνης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα αγορά για τους πρωτοεισερχόμενους στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Ταυτόχρονα καλλιτέχνες αναγνωρισμένης αξίας που συμμετέχουν στην έκθεση δοκιμάζουν καινούριες σειρές έργων και δημιουργούν με τους νεοεισερχόμενους μια καινούρια πλατφόρμα επικοινωνίας.

Πρόκειται για μια προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής και παράλληλα μια ασυνήθιστη Art Fair για οργανισμούς καλλιτέχνες και το φιλότεχνο κοινό. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ενότητες έργων μικρών διαστάσεων. Η προτεινόμενη χαμηλή επικοινωνιακή τιμή των έργων διευκολύνει την απόκτηση τους από ένα ευρύ κοινό που γίνεται κοινωνός της σύγχρονης τέχνης. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών σε συνάρτηση με τη στρατηγική παρουσία των ΜΜΕ κινεί τον μηχανισμό προώθησης των εκδηλώσεων και την προσέλκυση ενός μεγάλου μέρους των φιλότεχνων που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και ενός μη καταγεγραμμένου κοινού που εν δυνάμει ενδιαφέρεται, αλλά ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να την προσεγγίσει επί της ουσίας.

Η πρώτη έκθεση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 22 Νοεμβρίου 2015 στην Βιέννη στο Künstlerhaus με συμμετοχή 250 καλλιτεχνών, στο πλαίσιο της Vienna Art week ακολουθεί η έκθεση στην Αθήνα CHEAPART 21, 11 - 21 Δεκεμβρίου 2015.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που καλούνται μαζικά Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν δουλειά τους σε μια διεθνή εκδήλωση, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο να καλείται συστηματικά από το 2007 ένας ελληνικός οργανισμός να διαμορφώσει, να διοργανώσει και να συντονίσει εκδήλωση εκτός συνόρων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία του.
 

Την επιμέλεια των εκθέσεων έχουν αναλάβει οι: Γιώργος Γεωργακόπουλος (Συν-ιδρυτής, Διευθυντής CHEAPART), Δημήτρης Γεωργακόπουλος (Συν-ιδρυτής, Διευθυντής CHEAPART), Christian Rupp και Φωτεινή Καπίρη (Επικοινωνία / Προβολή).
Συντονισμός CHEAPART 2015: Βασίλης Νάσης

CHEAPART 2015 συμμετέχοντες καλλιτέxες: Σοφία Aνδρεάδη, Anthia Mega Chavre, Αβραμίδου/ Δανιηλίδη, Γιώργος Αγγελάκης, Χρήστος Αλατσάκης, Στέφανος Αλαφούζος, Δημήτρης Αναστασιάδης, Λιάνα Αναστασιάδου, Ειρήνη Ανδρίτση, Γιώτα Αποστολοπούλου, Νίκος Βαβάτσης, Μαρία Βαγιάτη, Ανδρέας Βούσουρας, Γιάννης Γαβαλάς, Πάνος Γεωργοπουλος, Νίκος Γιαβρόπουλος, Θωμάς Γιατράς, Γιώργος Γκιότσας, Βάλια Γκούζια, Μιχάλης Ηλιού, Βασίλης Θέος, Κατερίνα Καλαντζίδου, Λεωνίδας Καμπούρογλου, Νικόλας Καραθανάσης, Μπάμπης Καραλής, Ζώης Καραμπότσιος, Γιάννης Καρδάσης, Ελένη Καστρινογιάννη, Έλλη Κατσάρα, Χρήστος Κολιός, Βασιλική Κοσκινιώτου, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Λένα Κουτσαυτάκη, Γιάννης Κουτρούλης, Πάνος Κουφός, Δέσποινα Θεοδωρίδου-Κρεντς, Φαίδρα Κρέσπη, Πετρούλα Κρίγκου, Αφροδίτη Κροντήρη [Ende Neu], Ευδοκία Κύρκου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Σεμίνα Λάνταβου, Αριστείδης Λάππας, Uli Lekkas, Τάσος Λιακόπουλος, Γιώργος Λυντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ντορίνα Μάλλιου, Ντία Μάνεση, Αντιγόνη Μανωλίδου, Ηλίας Μαυρόβας, Φιόνα Μουζακίτη, Ισμήνη Μπονάτσου, Τζίνα Τζήκα Νάτση, Ιωάννης Νομικός, Νίκος Παλαιολόγος, Γιώργος Παναγιωτάκης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Δέσποινα Πανταζή, Ανδρέας Παπαστεργίου, Χριστίνα Παρακεντέ, Wet Pet, Λευθέρης Πλακίδας, Μολυβία Πορπόδα, Σοφία Πρέκα, Γιώργος Ράπτης, Μαίρη Ρουσιώτη, Nini Spagl, Αννέττα Σπανουδάκη, Μάρθα Τσιάρα, Μαρία Τσιμπουρλά, Βούλα Φερεντίνου, Μάκης Φιόρος, Μαρία Χαντέ, Γεωργία Χαριζάνη, Χρήστος Χασαπόπουλος, Παντελής Ψαρράς.

Η CHEAPART συμμετέχει στον θεσμό Gallery Weekend 2015, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, που οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα της Art-Athina.

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19:30